-->
09.12.2023

Η Ρωσία κάνει εκλογές στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη

Η Ρωσία ξεκινά από σήμερα Πέμπτη πρόωρη ψηφοφορία στα εδάφη της Ουκρανίας που έχει θέσει υπό την κατοχή της, στο πλαίσιο των εκλογών που θα διεξαχθούν σε πολλές περιφέρειές της στις 10 Σεπτεμβρίου, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Μόσχα έχει θέσει υπό την κατοχή της λίγο λιγότερο από το 20% των ουκρανικών εδαφών: την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας του Λουχάνσκ και τμήμα του Ντονέτσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας.

Οι εκλογές σε αυτές τις ζώνες, τις οποίες καταδίκασε η Ουκρανία, θα διεξαχθούν στις 10 Σεπτεμβρίου, αλλά οι κατοχικές αρχές διοργανώνουν «πρόωρη ψηφοφορία» από σήμερα στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και της Ζαπορίζια και από τις 2 Σεπτεμβρίου σε αυτές της Χερσώνας και του Λουχάνσκ.

Αυτές θα αναδείξουν περιφερειακά κοινοβούλια και δημοτικά συμβούλια.

Προσάρτηση εδαφών

Παρά τις έντονες καταδίκες των Δυτικών, η Ρωσία κήρυξε την προσάρτηση των εδαφών τον Σεπτέμβριο του 2022 έπειτα από διαδικασίες που η Μόσχα περιέγραψε ως «δημοψηφίσματα». Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε τα αποτελέσματά τους.

Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, η Ρωσία δεν ελέγχει πλέον παρά εν μέρει τις περιφέρειες αυτές όπου μαίνονται μάχες.

Η Ουκρανία διεξάγει μεγάλη αντεπίθεση κατά μήκος του μετώπου των σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων και ελπίζει κυρίως σε πρόοδο στη ζώνη του Ρομπότινε, στην περιφέρεια της Ζαπορίζια.

Πολλές περιφέρειες της Ρωσίας θα ψηφίσουν επίσης στις 10 Σεπτεμβρίου για να εκλέξουν κυβερνήτες, περιφερειακούς βουλευτές ή ακόμη δημοτικούς συμβούλους.

Στις εκλογές αυτές δεν αντιπροσωπεύεται στην πραγματικότητα αντιπολίτευση, καθώς οι ρωσικές αρχές έχουν επιδοθεί σε εκστρατεία φίμωσης κάθε επικριτικής φωνής, κυρίως αυτών που επικρίνουν την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι πιο γνωστοί αντιπολιτευόμενοι της χώρας βρίσκονται είτε στη φυλακή, είτε ζουν αυτοεξόριστοι σε άλλες χώρες.Διαβάστε επίσης