-->
03.12.2021

Η στρατηγική της έντασης που ακολουθεί η Άγκυρα φέρνει πιο κοντά ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Νευρική κρίση προκαλεί στην Άγκυρα η Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, το τελικό κείμενο της οποίας υπογράφει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που έχει κάνει πολύ δουλειά σε διπλωματικό επίπεδο, μαζί με τον ομόλογό του στην Ουάσινγκτον.

Η στρατηγικής σημασίας Βάση των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη, στην οποία θα εγκατασταθούν υπερσύγχρονα αμυντικά συστήματα που θα θωρακίζουν την ασφάλεια των Βαλκανίων και τα σχέδια για μεταφορά δραστηριοτήτων από τη Βάση του Ιντζιρλίκ στη Σούδα, αλλάζουν ριζικά τις γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μεσόγειο.

Ειδικά με την Αμερικανική Βάση της Αλεξανδρούπολης υποβαθμίζεται ο ρόλος του Βόσπορου, τόσο για τις ανάγκες των ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ και αυτό είναι που έχει εξοργίσει την Άγκυρα.

Γι’ αυτό ο Ερντογάν έχει επιλέξει τη στρατηγική της έντασης και φέρεται αποφασισμένος να στήσει νέα Ίμια στη Μεσόγειο προκειμένου να τεστάρει την Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και βεβαίως τα αντανακλαστικά των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ.

Ένα θερμό επεισόδιο όχι μόνο δεν αποκλείεται αλλά μπορεί να προέλθει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Γι’ αυτό οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή μετά την απόφαση της Άγκυρας να βγάλει και πάλι τα ερευνητικά σκάφη στο Αιγαίο και τις απειλές για μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ.


Διαβάστε περισσότερα από το War RoomΔιαβάστε επίσης