Search
Close this search box.
Search

Η Βενεζουέλα διχάζει και πάλι τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής

Πριν 1 έτος

Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Λατινικής Αμερικής υπό την αιγίδα της Βραζιλίας, παρότι φιλοδοξούσε να προωθήσει ένα μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό για τις χώρες της περιοχής, εντούτοις σημαδεύτηκε από την ανοιχτή υποστήριξη που προσέφερε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Luiz Inácio Lula da Silva στον ομόλογό του από τη Βενεζουέλα, Nicolás Maduro, και τον επακόλουθο προβληματισμό που εξέφρασαν άλλοι Νοτιοαμερικάνοι ηγέτες.

Η φιλόδοξη ατζέντα της Συνόδου, που περιλάμβανε την προώθηση συμφωνιών για την υιοθέτηση κοινής γραμμής σε πολιτικά, οικονομικά και εμπορικά θέματα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, ακόμη και το σχεδιασμό για τη δημιουργία κοινού νομίσματος μακροπρόθεσμα για τις χώρες της λατινικής Αμερικής, μάλλον έμεινε σε δεύτερη μοίρα μετά τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξε ο πρόεδρος της Βραζιλίας στον Nicolás Maduro, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι απαραίτητο να αλλάξει το κατασκευασμένο αφήγημα για τη Βενεζουέλα που έχει επιβληθεί.

«Η Βενεζουέλα έχει ανάγκη να παρουσιάσει το δικό της αφήγημα για να μπορέσει να αλλάξει την άποψη που έχει επικρατήσει για αυτήν. Ο κόσμος δεν ξέρει καν που βρίσκεται η Βενεζουέλα, όμως ξέρει ότι έχει προβλήματα δημοκρατίας» τόνισε ο κ. Lula, που πρόσθεσε ότι «είναι ανεξήγητο το γεγονός ότι μια χώρα έχει τιμωρηθεί με πάνω από 900 κυρώσεις, απλά γιατί δεν αρέσει σε κάποια άλλη χώρα.»

Οι δηλώσεις αυτές αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό από άλλους ηγέτες της Ν. Αμερικής, όπως ο πρόεδρος της Ουρουγουάης, Luis Lacalle Pou, ή της Χιλής, Gabriel Boric. Ειδικά ο δεύτερος, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι γνωστοποίησε στον πρόεδρο Lula τις αντιρρήσεις του στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν και τόνισε ότι «η κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα δεν είναι ένα κατασκευασμένο αφήγημα, αλλά ένα σοβαρό θέμα που είχα την ευκαιρία να αντικρύσω στα μάτια των χιλιάδων Βενεζουελάνων που έχουν έρθει στη χώρα μου.»

Σε κάθε περίπτωση, οι λατινοαμερικάνοι ηγέτες συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν σε διάστημα τεσσάρων μηνών και υπέγραψαν τη Συμφωνία της Μπραζίλια, βάσει της οποίας δεσμεύονται να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, επιβεβαιώνοντας το κοινό όραμά τους για μια Νότια Αμερική της ειρήνης και της συνεργασίας, που θα βασίζεται στο κράτος δικαίου, την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και την αρχή της μη ανάμειξης σε εσωτερικά ζητήματα άλλων κρατών.

Πηγές: EFE, Europa Press

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.