Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου για τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ρεύματος, στην οποία θα συμμετέχει η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το «ράλι ανατιμήσεων» στο ρεύμα που μέσα σε μια εβδομάδα εκτίναξε κατά 200% την τιμή της μεγαβατώρας. Από την κυβέρνηση τονίζεται πως εξετάζονται τόσο όλα τα δεδομένα αλλά και οι παράμετροι για το ζήτημα της ακρίβειας.
«Το φαινόμενο των τιμών που έχουμε είναι μία πραγματική συγκυρία που δεν έχει σχέση με τα γεγονότα στην Ελλάδα» επανέλαβε, πριν από δύο ημέρες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Συγκεκριμένα, άνοδο κατά 33% καταγράφει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου η μέση τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος σε σύγκριση με τη μέση τιμή ολόκληρης της περιόδου του Ιουνίου. Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας εξετάζει τις μεγάλες διακυμάνσεις στη χονδρική αγορά ρεύματος προκειμένου να διαπιστώσει αν γίνονται κερδοσκοπικές κινήσεις.
Καταλυτικός, ωστόσο, φαίνεται να είναι ο ρόλος των διασυνδέσεων με τα βόρεια Βαλκάνια. Η αυξημένη ζήτηση ρεύματος σε Ουγγαρία και Ρουμανία συμπαρασύρει προς τα πάνω τις χρηματιστηριακές τιμές σε όλες τις χώρες που βρίσκονται νοτιοανατολικά. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα και οι πάροχοι δεν αυξήσουν την το ποσοστό έκπτωσης τότε αναμένονται σημαντικές αυξήσεις στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Η κιλοβατώρα θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε πως η κυβέρνηση θα παράσχει στήριξη σε πολίτες και επιχειρήσεις, αν υπάρξει ανάγκη. «Είχαμε πει ότι θα είναι πιο δύσκολοι οι καλοκαιρινοί μήνες χωρίς να σημαίνει ότι θα φτάσουμε στις τιμές που είχαμε πριν μερικά χρόνια αλλά έχουμε πει επίσης πολλές φορές ότι αν προκύψει ανάγκη στήριξης πολιτών – επιχειρήσεων το κράτος θα είναι εδώ. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο, δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε» σημειώνει.
«Η τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να κάνει “αόρατες” τις εκρηκτικές αυξήσεις τιμών του ρεύματος, εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των καρτέλ στην ενέργεια, στο στήσιμο του οποίου έχει συμβάλει καθοριστικά» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνεται ότι το 2022 τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας είχαν φορολογηθεί, ενώ είχε τεθεί και πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής.