-->
27.06.2022

Ηλεκτρικό ρεύμα: Το σχέδιο για τη στήριξη των πολιτών – Τι αποφασίζει η κυβέρνηση

Το πακέτο των κυβερνητικών παρεμβάσεων πάνω στο οποίο εργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο αναμένεται να προσφέρει μία μεγάλη περίοδο ελάφρυνσης, στους λογαριασμούς ρεύματος, με τις ανακοινώσεις για τα μέτρα ώστε αντιμετωπιστούν οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια να αναμένονται άμεσα.

Όπως έχει επαναλάβει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, οι παρεμβάσεις θα είναι οριζόντιες και δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

Σύμφωνα μάλιστα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» αυτές οι οριζόντιες μειώσεις αναμένεται να επαναφέρουν τις τιμές στα προ κρίσης επίπεδα.

Επίσης, όπως σημειώνεται, πακέτο των παρεμβάσεων που θα τρέξει από την 1η Ιουνίου μέχρι το τέλος του 2022 θα αφορά τις 7,5 εκατομμύρια παροχές ρεύματος δηλαδή οικιακών καταναλωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Ο σκοπός είναι η μείωση της τιμής στα 0,15 με 0,16 ευρώ/κιλοβατώρα από τα επίπεδα των 0,33 με 0,35 ευρώ/κιλοβατώρα που βρίσκεται τώρα χωρίς την επιδότηση του κράτους.

Διαβάστε ακόμη: Καταρρέει με πάταγο η στρατηγική Τσίπρα – Γιατί δεν του βγαίνει ο… λογαριασμός ρεύματος

Σύμφωνα με το πλάνο το πρόσθετο κόστος των αυξήσεων των τιμών του ρεύματος ως το τέλος του χρόνου που αναμένεται να φτάσει στα 5 δις. ευρώ, αναμένεται να καλυφθεί με τρεις τρόπους. Τα 2 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα 1,5 με 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον ΕΛΑΠΕ και γύρω στο 1 δισ. ευρώ θα διαθέσουν οι πάροχοι ρεύματος για εκπτώσεις στους λογαριασμούς των πελατών τους.

Θα έχει αναδρομική ισχύ

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, αναμένεται να έχουν, όπως αποκάλυψε το MEGA αναδρομική ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι, ό,τι αποφασιστεί στην χονδρική θα επιδοτηθούν και οι προηγούμενοι λογαριασμοί. Πρόκειται για μία δύσκολη «εξίσωση» για την κυβέρνηση, καθώς ουσιαστικά οι πολίτες θα πληρώνουν το ρεύμα με βάση τις περσινές τιμές. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, καθώς οι ειδικοί βρίσκουν πολλά «αγκάθια» στην υλοποίησή του.

Πλαφόν για μείωση των ρητρών αναπροσαρμογής

Η μείωση του χονδρεμπορικού κόστους θα μειώσει, όπως επισημαίνει το Insider.gr, τις προσαυξήσεις που προκαλούν οι ρήτρες αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια, οδηγώντας επομένως σε ελάφρυνση των τιμολογίων λιανικής. Όπως είναι φυσικό, με αυτό τον τρόπο η ελάφρυνση θα «αγγίξει» όλα τα τιμολόγια (οικιακά, επαγγελματικά, επιχειρηματικά), περιορίζοντας οριζόντια το κόστος του ρεύματος. Κάτι που δεν ισχύει με το υφιστάμενο σχήμα των επιδοτήσεων, από το οποίο για παράδειγμα εξαιρούνται οι μη κύριες κατοικίες. Βασικότερη επιλογή για το πλαφόν είναι να επιβληθεί ανώτατο όριο εσόδου για κάθε διαφορετική τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής (λιγνιτικοί σταθμοί, μονάδες αερίου, υδροηλεκτρικά έργα, ΑΠΕ εκτός λειτουργικής ενίσχυσης). Μία εναλλακτική, που συγκεντρώνει μικρότερες πιθανότητες, είναι να επιβληθεί ενιαίο πλαφόν για όλες τις τεχνολογίες.

Σε κάθε περίπτωση, για να αποκλιμακωθούν οι χονδρεμπορικές τιμές, θα πρέπει οι θερμοηλεκτρικές μονάδες να αμείβονται από την αγορά με ποσά μικρότερα από το λειτουργικό τους κόστος. Επομένως, η διαφορά (με ένα μικρό εύλογο κέρδος) θα καλύπτεται από την πολιτεία με τη μορφή αποζημίωσης.
Διαβάστε επίσης