-->
06.02.2023

ΗΠΑ: Xάπι που μειώνει νοσηλείες και θανάτους από κορωνοϊό σε πειραματικό στάδιο

Πειραματικό χάπι που μειώνει κατά 50% νοσηλείες και θανάτους ασθενών με κορωνοϊό ανακοίνωσε ότι δοκιμάζει η εταιρεία Merck. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η φαρμακευτική θα καταθέσει άμεσα αίτημα έγκρισης του φαρμάκου ονόματι molnupiravir στις υγειονομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως, ώστε να εγκριθεί η χρήση του.

Σύμφωνα με το Associated Press η έγκριση του χαπιού θα αποτελέσει ιστορική στιγμή στην πορεία της πανδημίας καθώς αυτό θα είναι το πρώτο φάρμακο που θα κυκλοφορήσει ευρέως ως θεραπεία για τον κορονοϊό. Μέχρι στιγμής, όλες οι θεραπείες ενάντια στον Covid χορηγούνται ενδοφλέβια ή με ένεση. Για την ώρα δεν έχουν αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ίδια τη φαρμακευτική εταιρεία.

Στο μισό μειωμένες νοσηλείες και θάνατοι

Σύμφωνα με τη Merck και την Ridgeback Biotherapeutics, οι νοσηλείες και οι θάνατοι ασθενών που έλαβαν το χάπι μέσα στις πρώτες πέντε μέρες από τότε που εκδήλωσαν συμπτώματα, μειώθηκαν κατά περίπου το ήμισυ, σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo). Η δοκιμή έγινε μεταξύ 775 ενήλικων ασθενών που εκδήλωσαν ήπια έως μέτρια συμπτώματα κορονοϊού και ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου εξαιτίας προβλημάτων υγείας όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και τα καρδιακά νοσήματα.Διαβάστε επίσης