-->
07.02.2023

Ηπιότερη η ύφεση στην Ευρωζώνη, λένε Γερμανοί οικονομολόγοι

Οι υψηλές τιμές ενέργειας και τροφίμων δημιουργούν συνθήκες ύφεσης στην Ευρωζώνη μέσα στον χειμώνα, αλλά τελικώς πόσο βαθιά θα είναι αυτή και πόσο θα αυξήσει η ΕΚΤ τα επιτόκια για να ελέγξει ξανά τον πληθωρισμό επαρκώς; Μετά τη διόρθωση στις τιμές του φυσικού αερίου και την ανακοίνωση νέων προγραμμάτων κρατικής στήριξης στη Γερμανία, στην Ιταλία και σε άλλες χώρες, η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει βελτιωθεί, αναφέρουν σε άρθρο τους οι οικονομολόγοι της Berenberg Bankκ, Χόλγκερ Σμίεντινγκ, Κάλουμ Πίκερινγκ και Σάλομον Φίντλερ.

Εκτιμούμε τώρα πως το πραγματικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί 0,6% αντί 0,8% το 2023 και η ΕΚΤ θα αυξήσει το κύριο επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 3% αντί για 2,75% στις αρχές του επόμενου έτους. Αντιμετωπίζοντας μια σημαντική πίεση στο πραγματικό τους διαθέσιμο εισόδημα, οι καταναλωτές ανησυχούν όπως σχεδόν ποτέ στο παρελθόν. Στις -23,9 μονάδες η καταναλωτική εμπιστοσύνη της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο έφτασε ελάχιστα πάνω από τις -24,5 μονάδες, επίπεδα στα οποία είχε καταβυθιστεί στο πρώτο lockdown λόγω κορωνοϊού τον Απρίλιο του 2020.

Η ροή λιγότερο αρνητικών ειδήσεων δεν περιορίζεται στους καταναλωτές. Αρκετοί δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τους διευθυντές προμηθειών, έχουν επίσης αρχίσει να ανέρχονται. Η άνοδος του γερμανικού δείκτη του ινστιτούτου ifo από τις 84,3 μονάδες τον Οκτώβριο ενισχύθηκε στις 86,3 μονάδες τον Νοέμβριο, οπότε καταδεικνύει τη μεταβολή πιο ξεκάθαρα. Η αξιολόγηση των τρεχουσών συνθηκών επιδεινώθηκε περαιτέρω από 94,1 μονάδες τον Οκτώβριο σε 93,1 μονάδες τον Νοέμβριο, επιβεβαιώνοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα είναι σχεδόν βέβαιο ότι συρρικνώνεται αυτήν τη στιγμή. Ωστόσο, ο δείκτης προσδοκιών ανέκαμψε από τις 75,6 στις 80 μονάδες. Ορισμένες επιχειρήσεις, δε, αρχίζουν να αντιμετωπίζουν τη χειμερινή ύφεση. Αυτό έρχεται προς επίρρωση της άποψής μας ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει σε σχήμα V, μόλις τελειώσει ο χειμώνας, ενώ ανησυχούμε εντόνως για τις τιμές του φυσικού αερίου και τις προμήθειές του.

Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος. Ωστόσο, αν κρίνουμε από την άνοδο της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, οι πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες πιθανότατα δεν θα συρρικνωθούν τόσο ισχυρά όσο περιμέναμε προηγουμένως. Αναθεωρούμε προς τα άνω τις προβλέψεις μας για τη μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης από -0,8% σε -0,7% σε τριμηνιαία βάση τόσο για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 όσο και για το πρώτο τρίμηνο του 2023. Αυτό απαιτεί, τέλος, την αλλαγή εκτίμησης του πραγματικού ΑΕΠ για το 2023 συνολικά από -0,8% σε -0,6%, με πτώση των πραγματικών καταναλωτικών δαπανών μόλις 0,1%, αντί 0,5%.Διαβάστε επίσης