-->
07.12.2022

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Αναστέλλονται τα επείγοντα χειρουργεία λένε οι εργαζόμενοι

«Έχουμε φτάσει σε σημείο να μην μπορούμε να εξυπηρετήσουμε ούτε καν τα επείγοντα χειρουργεία της εφημερίας. Η διοίκηση αποφάσισε να στείλει έκτακτα χειρουργεία σε ιδιωτικά θεραπευτήρια», τόνισε ο ακτινολόγος στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κούτρας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου εργαζομένων στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών.

«Αυτό με την οδηγία του υπουργείου Υγείας για περιορισμό των προγραμματισμένων χειρουργείων έως και 80%, ισχύει σε εμάς εδώ και ενάμισι χρόνο. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό οι προγραμματισμένες εξετάσεις και τα προγραμματισμένα χειρουργεία», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για την νοσηλεία περιστατικών covid, έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα χειρουργεία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «χθες είχαμε περιστατικό με ένα κοριτσάκι που ήρθε με συστροφή ωοθήκης και έκανε το χειρουργείο έξω σε ιδιωτικό νοσοκομείο, παρόλο που έπρεπε να χειρουργηθεί εδώ από τους παιδοχειρουργούς του νοσοκομείου».

«Οι αίθουσες των χειρουργείων έχουν μετατραπεί σε προσωρινές κλίνες ΜΕΘ, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και σε πάρα πολλά πανελλαδικά, δηλαδή με πρόχειρες κλίνες που έχουν έναν αναπνευστήρα και ένα μόνιτορ. Αυτό σημαίνει ότι δεσμεύουν και τους αναισθησιολόγους που παρακολουθούν αυτούς τους ασθενείς. Επίσης υπάρχει πρόβλημα και με το νοσηλευτικό προσωπικό των χειρουργείων, το οποίο λείπει», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κύριο Κούτρα, «είμαστε χειρότερα από πέρυσι λόγω των αναστολών, ενώ στην πράξη δεν έχουν γίνει προσλήψεις. Έχουμε συναδέλφους οι οποίοι βγαίνουν στη σύνταξη. Είμαστε με λιγότερο προσωπικό σε συνθήκες πιο δύσκολες. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

«Η προοπτική από τη διοίκηση, από την κυβέρνηση και το υπουργείο, είναι βλέποντας και κάνοντας», είπε χαρακτηριστικά. Καταλόγισε στη διοίκηση του νοσοκομείου ότι παίρνει χειρουργούς τους οποίους «βαφτίζει» παθολόγους και χρησιμοποιεί ειδικευόμενους άσχετων κλινικών για να βοηθήσουν στις κλινικές covid, με αποτέλεσμα οι ειδικευόμενοι να χάνουν την εκπαίδευσή τους, και να μην μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με κορονοϊό καθώς δεν έχουν εμπειρία. «Είναι κάτι πρόχειρο αυτό που γίνεται και οι υπόλοιπες κλινικές υπολειτουργούν», ανέφερε.

Και αυτό, ενώ το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπως δήλωσε δέχεται το μεγαλύτερο όγκο περιστατικών σε κάθε γενική εφημερία. «Συνήθως εφημερεύουμε μόνοι μας και έχουμε όλες τις ειδικότητες, με κλινικές μοναδικές στη βόρεια Ελλάδα. Το νοσοκομείο δεν μπορεί να βγει εκτός εφημερίας. Δεν μπορεί κάποιο άλλο νοσοκομείο να εξυπηρετήσει την πόλη, αλλά η περίθαλψη που δίνουμε αυτή τη στιγμή απέχει πολύ από το να είναι ασφαλείς οι συνθήκες», επεσήμανε.

Διαβάστε επίσης