Η Χιλή έχει νέο Πρόεδρο: Ο αριστερός υποψήφιος Γκάμπριελ Μπόριτς κέρδισε χθες, Κυριακή, τις προεδρικές εκλογές της Χιλής και έγινε ο νεότερος ηγέτης της χώρας.
Σε μια εκλογική κούρσα που αναμενόταν να μετατραπεί σε ντέρμπι, ο 35χρονος Μπόριτς νίκησε τον ακροδεξιό αντίπαλό του, Χοσέ Αντόνιο Καστ, με 10 πόντους διαφορά. Η νίκη του Μπόριτς προκάλεσε πανηγυρισμούς στους δρόμους της πρωτεύουσας Σαντιάγο, με τους υποστηρικτές του να κυματίζουν σημαίες και να κορνάρουν μέσα από τα αυτοκίνητά τους.
Η νίκη του νεαρού πολιτικού έφερε τόσο τον ίδιο στο προσκήνιο, όσο και τη σύντροφό του, την ελληνικής καταγωγής Ιρίνα Καραμάνος. Η 32χρονη Καραμάνος βρίσκεται στο πλευρό του Μπόριτς τα τελευταία 2,5 χρόνια και, παρά την ενασχόληση και της ίδιας με πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, έχει κρατήσει αξιοσημείωτα χαμηλό προφίλ, προβαίνοντας ως τώρα σε ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις.
Η Ιρίνα Καραμάνος πρόκειται για την κόρη του Τζορτζ Καραμάνος, δηλαδή του επί σειράς ετών Προέδρου της ελληνικής κοινότητας του Σαντιάγο. Όσο και αν απέφευγε το προσκήνιο τόσο καιρό, τα χιλιανά ΜΜΕ αναφέρουν πως τόσο η ίδια, όσο και ο πατέρας της έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην νίκη του Γκάμπριελ Μπόριτς στις εκλογές.
Η σύντροφος του νέου Προέδρου είναι απόφοιτος Ανθρωπολογίας και Κοινωνικών Επιστημών, δύο αντικείμενα τα οποία σπούδασε στη Γερμανία. Μέχρι στιγμής, έχει παίξει ενεργό ρόλο στο τρέχον φεμινιστικό κίνημα της Χιλής.
Σε μια από τις σπάνιες τηλεοπτικές της συνεντεύξεις, η Καραμάνος είχε τοποθετεί κατά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Αουγκούστο Πινοτσέτ, χαρακτηρίζοντάς το «επικίνδυνο» για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην ίδια συνέντευξη είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, αναφερόμενη σε μερικές από τις κρίσεις που μαστίζουν τη χώρα της: «Πρέπει να μιλήσουμε για το οργανωμένο έγκλημα, τον έλεγχο των όπλων, πρέπει να μιλήσουμε για την ασφάλεια, τη σχέση μεταξύ αστυνομίας και διακινητών ναρκωτικών».
Μια άλλη από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις της Καραμάνος πραγματοποιήθηκε πριν από 2 εβδομάδες, όταν η 32χρονη συνόδευσε τον σύντροφό της επί σκηνής στην ομιλία που παραχώρησε, αφού πέρασε στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Πολλοί ερμήνευσαν την εμφάνισή της επί σκηνής ως μια προσπάθεια να «κερδηθούν» οι περισσότερο συντηρητικοί ψηφοφόροι, που τάσσονται υπέρ της παράδοσης του να συνοδεύεται ο Πρόεδρος.
Παρόλα αυτά, η Καραμάνος δεν είναι μεγάλη «οπαδός» αυτής της νοοτροπίας, σύμφωνα με δικές της δηλώσεις.
Τόσο αυτή, όσο και ο σύντροφός της, θεωρούν ότι θεσμοί όπως αυτός της «Πρώτης Κυρίας» είναι ξεπερασμένοι και πρέπει – τουλάχιστον- να επανεξεταστούν. «Η θέση της Πρώτης Κυρίας αξίζει να επανεξεταστεί γιατί βρισκόμαστε σε διαφορετικούς καιρούς, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει και πρέπει να επανεξετάσουμε την εξουσία και τις σχέσεις που προκύπτουν από αυτήν», είχε πει πρόσφατα η ίδια η Καραμάνος.
Ο Γκάμπριελ Μπόριτς είχε επίσης σχολιάσει: «Δεν μπορεί να υπάρχουν θέσεις στην Πολιτεία που να σχετίζονται με τη σχέση του Προέδρου ή με οποιονδήποτε άλλο κυβερνητικό αξιωματούχο. Πρέπει να δίνουμε παράδειγμα διαφάνειας και οι θέσεις να κατανέμονται ανάλογα με το προσόντα των δημοσίων υπαλλήλων- όχι των δεσμών αίματος ή συγγένειάς τους με τον Πρόεδρο».