Τη νέα δομή στις Ένοπλες Δυνάμεις για το 2024-2035 παρουσίασε σήμερα στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Ο Νίκος Δένδιας περιέγραψε στην εναρκτήρια τοποθέτησή του τις αλλαγές και τα δεδομένα που προωθούνται στο στράτευμα. Όπως είπε «πάμε σε ευέλικτες μονάδες μεγάλης πληρότητας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες στον Εβρο με πληρότητα κάτω από 30% και μονάδα στην Πελοπόννησο με 130%. Δεν έχει λογική να έχουμε 800 και στρατόπεδα, περισσότερα και από τις ΗΠΑ. Χρειάζομαι βοήθεια ξέρω τι είναι να κλείνουν στρατόπεδα. Πάμε σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων και αυτό να τελειώσει μέχρι το 2025. Το κάνουμε γιατί δεν έχουμε χρήματα να κλείσουμε άλλα 250». «Παράλληλα θα καταργήσουμε πάνω από 30 σχηματισμούς θα ενοποιήσουμε σχηματισμούς» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τονίζοντας, επίσης, ότι «πρέπει να μπούμε στην εποχή των Drones, κάθε μονάδα θα έχει τη δυνατότητα αντι drone».
Τι αλλάζει σε ναυτικό και αεροπορία
Ειδικά για ναυτικό είπε ότι «θα υπάρξει τεράστια ενίσχυση. Θα αποκτήσει δυνατότητες που δεν είχε ποτέ στην ιστορία του και αποκτά δυνατότητα αεροπορικής άμυνας στην περιοχή. Θα μπορεί, δηηλαδή, να προβάλει την ισχύ του». Ως προς την αεροπορία, ο κ. Δένδιας είπε ότι «ο πτέραρχος Γεωργιάδης έχει προωθήσει ένα πρόγραμμα ομογενοποίησης των τύπων για να φτάσουμε σε μια οροφή 200 αεροσκαφών 4,5 και 5ης Γενιάς και αναφέρομαι στα εκσυγχρονισμένα Viper, τα Rafale και τα F-35.
Εξοικονόμηση 2 δισ. μόνο από τα λειτουργικά έξοδα
O υπουργός Άμυνας επισήμανε ακόμα την ανάγκη «για να λειτουργήσουμε τα συστήματα πρέπει να πάμε σε δορυφορικές επικοινωνίες κρυμμένες, πρέπει να πάμε σε ελληνικό δορυφόρο» καθώς και ότι «πρέπει να πάμε σε δυνατότητες κυβερνοπολέμου αμυντικές και επιθετικές». Όπως εξήγησε «στα 10 χρόνια της κρίσης έλειψαν 2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο άρα ένα συνολικό έλλειμα 20 δισ. Όπου υπάρχει ιδιωτική βοήθεια είναι καλοδεχούμενη. Φέτος θα ξεπεράσουμε τα 20 εκατ. Η δυνάμει απειλή έχει έναν προυπολογισμό 40 δισ. ευρώ. Εκτιμούμε ότι θα πάμε σε 2 δισ. εξοικονόμηση σε βάθος 10ετιας από τα λειτουργικά έξοδα και αυτό είναι το απαισιόδοξο σενάριο». Ως προς τους εφέδρους περιέγραψε ότι «πρέπει να πάμε σε μια άλλη πραγματικότητα. Οι αριθμοί οδηγούν στην ανάγκη της χώρας να αντιμετωπίσει μια απειλή απο εννεαπλάσιο πληθυσμό, αυτό απαιτεί καινοτομία».
Μεταρρύθμιση στη στρατιωτική δικαιοσύνη – Αλλαγές στα στρατιωτικά νοσοκομεία
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτέλεσε η μεταρρύθμιση της στρατιωτικής δικαιοσύνης με τον κ. Δένδια να σχολιάζει ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ναυτοδικείο στα Ιωάννινα. Υπάρχει μια σειρά από ναυτοδικεία, στρατοδικεία, αεροδικεία που δεν εξυπηρετούν καμιά ανναγκη Ο μέσος όρος για στρατιωτική δικαστή είναι 5 υποθέσεις τον χρόνο όταν οι πολιτικοί δικαστές εξετάζουν 25 υποθέσεις τον μήνα». Ειδικά, δε, για τα στρατιωτικά νοσοκομεία είπε ότι «πρέπει να εξυγιάνουμε το σύστημα – ισολογισμός, απολογισμός, λογοδοσία – θα προχωρήσουμε σε καινοτόμες προσεγγίσεις ως προς την καλύτερη μονάδα αντιμετώπισης τραύματος. Θα αξιοποιήσουμε την έρευνα Έλληνα καθηγητή στο Χάρβαρντ που αντιμετώπισε τραυματίες από την επίθεση στον μαραθώνιο της Βοστώνης. Ίσως να υπάρχει άλλη μια αμερικανική τετοια μονάδα στη Γερμανία». Προανήγγειλε, επίσης, ένα πρόγραμμα στήριξη της οικογένειας των στελεχών του στρατού, «το καλύτερο στον δημόσιο τομέα» κάνοντας αναφορά στο τι έχει συμβεί στις στρατιωτικές σχολές: «παρά τον τετραπλασιασμό της αποζημίωσης και τη βελτίωση υποδομών, εάν δεν αλλάξουμε το δρομολόγιο καριέρας και τον τρόπο που στηρίζουμε το σύστημα, σε 10 χρόνια δεν θα έχουμε στελέχη».
Στη Νέα Δομή Δυνάμεων προβλέπεται μεταξύ άλλων για πρώτη φορά:
- Η αναδιοργάνωση – συγχώνευση και κατάργηση 137 στρατοπέδων και μονάδων, επί συνόλου 837
- Η δημιουργία ενιαίου αντιαεροπορικού κι αντί drone θόλου, σε εθνικό κι επίπεδο μονάδας.
- H διακλαδική δομή πυραυλικής αποτροπής.
- Η απόκτηση επικοινωνιακού δορυφόρου αποκλειστικά για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.
- Η δημιουργία Μονάδων Κυβερνοχώρου (Μονάδα 1864), Ηλεκτρονικών Πληροφοριών (Μονάδα 1821), Διαστημικών Εφαρμογών ( Μονάδα 1912) , Συλλογής Πληροφοριών από ανθρώπινες πηγές (Μονάδα 1947)
- Η σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής και Διεύθυνσης Πληροφορικής
- Η συγκρότηση της Διοίκησης Κατασκευών Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών
Η επικοινωνία και ο κυβερνοπόλεμος
«Όλο αυτό δεν θα είχε καμία σημασία αν δεν αλλάξουμε τις επικοινωνίες μας. Η εποχή, ξέρετε, «γρου-γρου» το τηλέφωνο ή ο ασύρματος που θυμόμαστε μερικοί που υπηρετήσαμε, δεν αντέχει πια. Για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τα συστήματα, πρέπει να πάμε σε δορυφορικές επικοινωνίες προφυλαγμένες, να υπάρχει ελληνικός δορυφόρος. Η δυνάμει απειλή έχει δύο δορυφόρους ήδη», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας. «Επίσης, πρέπει να πάμε, και αυτό θα σας παρουσιαστεί μαζί με τα εξοπλιστικά, σε δυνατότητες κυβερνοπολέμου, επιθετικές και αμυντικές. Θα θεμελιώσουμε το κτίριο Κυβερνοπολέμου σε λίγες ημέρες με ιδιωτική δωρεά. Ανοίγω παρένθεση, έχουμε κάνει μία προσπάθεια μεγάλη προσέλκυσης ιδιωτικών δωρεών στο Υπουργείο. Παρά τον μεγάλο προϋπολογισμό μας μάς λείπουν πάρα πολλά χρήματα. Επί δέκα χρόνια μέσα στην κρίση έλειψαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις 2 δισ. το χρόνο. Αυτό συνολικά δημιουργεί ένα αρχικό έλλειμμα μείον 20 δισ. ευρώ είτε στη συντήρηση είτε στην απόκτηση», είπε ο Νίκος Δένδιας.
Αναφορικά με το κεφάλαιο και τον προϋπολογισμό γι’ αυτό το σχέδιο, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε: «Και ενώ πλέον υπάρχει προϋπολογισμός αυτού του ύψους περίπου ανά έτος, δεν υπάρχει το κεφάλαιο κάλυψης των προηγούμενων ετών. Και αυτό το κουβαλάμε ως πρόβλημα. Όπου, λοιπόν, υπάρχει ιδιωτική βοήθεια είναι καλοδεχούμενη. Πέρυσι, το 2023, είχαμε δωρεές 200.000 και πλέον ευρώ, φέτος θα περάσουμε τα 20 εκατομμύρια ευρώ.Για να έχετε μία αίσθηση μεγέθους όμως, η δυνάμει απειλή έχει έναν προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 40 δισεκατομμύρια. Να έχουμε μια αίσθηση του τι πρέπει να προσπαθήσουμε να γεφυρώσουμε. Με τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει θα υπάρξει μια εξοικονόμηση σε βάθος δεκαετίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα λειτουργικά, που για εμάς είναι τεράστιο νούμερο. Είναι πάνω από 200 εκατομμύρια το χρόνο και θεωρούμε ότι αυτό είναι απαισιόδοξο σενάριο, αλλά όταν λέω νούμερα στην Εθνική Αντιπροσωπεία δεν θέλω να διαψεύδομαι».
Reuters: Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ισραήλ για την ανάπτυξη «Iron Dome» ύψους 2 δισ. ευρώ
Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ισραήλ για την ανάπτυξη ενός αντιαεροπορικού και πυραυλικού αμυντικού θόλου ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών της, καθώς ανακάμπτει από μια παρατεταμένη κρίση χρέους, δήλωσαν Έλληνες αξιωματούχοι την Πέμπτη, μετέδωσε το Reuters. Το αμυντικό σύστημα, αναφέρει το Reuters, θα μιμείται πιθανότατα το Iron Dome του Ισραήλ καθώς και άλλα συστήματα που αναχαιτίζουν πυραύλους μικρού και μεγάλου βεληνεκούς, που εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια χτυπημάτων από τους γείτονές του, εν μέσω συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Γάζα και τον Λίβανο.
«Η Ελλάδα επιθυμεί να επενδύσει στην άμυνά της για να συμβαδίσει με τον σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και ιστορικό της αντίπαλο, την Τουρκία, η οποία αναπτύσσει επίσης τη δική της αεράμυνα, παρά την κάποια βελτίωση των σχέσεων» αναφέρεται. Πηγή με γνώση του θέματος, μετά από μια ενημέρωση που έγινε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια κεκλεισμένων των θυρών, δήλωσε ότι «το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί ένα πολυεπίπεδο αντιαεροπορικό σύστημα και σύστημα κατά των drone». «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το Ισραήλ», δήλωσε η πηγή. Δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την κλίμακα της πιθανής συμφωνίας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δαπανήσει 12,8 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2035 για να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της.
Η αεράμυνα εντάσσεται στο 10ετές σχέδιο στρατιωτικών αγορών της Αθήνας, που περιλαμβάνει την απόκτηση έως και 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35 και drone από τις ΗΠΑ, όπως και τεσσάρων φρεγατών Belharra και αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία. «Η προσπάθειά μας αφορά σε μια γρήγορη μετάβαση των ενόπλων μας δυνάμεων στον 21ο αιώνα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας πριν από την ενημέρωση της Πέμπτης. Το Reuters αναφέρει ότι η Ελλάδα σήμερα χρησιμοποιεί αμερικανικά συστήματα Patriot και παλαιά ρωσικά συστήματα S-300 για την προστασία του εναέριου χώρου της. «Παρά την κάποια βελτίωση στις επί μακρόν ταραγμένες σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, τον πολύ μεγαλύτερο ανατολικό γείτονά της, οι δύο χώρες παραμένουν σε αντιπαράθεση για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων συνόρων, των ενεργειακών πόρων και του εναέριου χώρου στην ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει το δημοσίευμα.