Οι άνθρωποι έπαιρναν παραισθησιογόνα ναρκωτικά στην Ισπανία πριν από περίπου 3.000 χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι επιστήμονες λένε ότι τα μαλλιά από έναν τόπο ταφής στη Μενόρκα δείχνουν ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν ναρκωτικά που προέρχονταν από φυτά και θάμνους. Προκαλούσαν παραλήρημα και παραισθήσεις, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Scientific Reports, έδειξαν σημάδια ανθρώπινης δραστηριότητας στο σπήλαιο Es Càrritx, στη νοτιοδυτική πλευρά της Μενόρκα, όπως μεταδίδει το BBC.
Το σπήλαιο φιλοξενεί περισσότερους από 200 ανθρώπινους τάφους και πιστεύεται ότι χρησίμευε ως χώρος τελετουργίας και ταφής για περίπου 600 χρόνια, μέχρι το 800 π.Χ.
Αρκετά ισχυρές ουσίες
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ουσίες, οι οποίες είχαν τη δυνατότητα να είναι αρκετά ισχυρές, μπορεί να χρησιμοποιούνταν στο πλαίσιο τελετουργιών που γίνονταν στο σπήλαιο. Σε αυτές μπορεί να συμμετείχαν σαμάνοι «οι οποίοι ήταν ικανοί να ελέγχουν τις παρενέργειες των φυτικών φαρμάκων».
Μαζί με την ατροπίνη και τη σκοπολαμίνη, που προκαλούν παραισθήσεις, οι επιστήμονες βρήκαν εφεδρίνη, η οποία ενισχύει την ενέργεια και την εγρήγορση.
Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι στο σπήλαιο βρέθηκαν δοχεία με σπειροειδή μοτίβα σκαλισμένα στα καπάκια.
Ορισμένοι μελετητές, αναφέρει η έκθεση, θεωρούν ότι αυτό αντιπροσωπεύει τις «μεταβαλλόμενες καταστάσεις συνείδησης» ενός ατόμου, ενώ βρίσκεται υπό την επήρεια παραισθησιογόνων.
Θεωρείται ότι είναι η πιο άμεση απόδειξη για την προϊστορική χρήση ναρκωτικών στην Ευρώπη. Προηγούμενες ενδείξεις βασίζονταν σε έμμεσα στοιχεία όπως η εμφάνιση φυτών ναρκωτικών σε καλλιτεχνικές απεικονίσεις.