Search
Close this search box.
Search

Ισραήλ: Οι IDF δημοσίευσαν βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης στον πυρηνικό αντιδραστήρα στην Αράκ

Πριν 10 μήνες
Ισραήλ: Οι IDF

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνουν το χτύπημα που πραγματοποίησαν στον πυρηνικό αντιδραστήρα στην Αράκ του Ιράν.

Στο βίντεο διακρίνεται η στιγμή που μαχητικά αεροσκάφη των IDF έπληξαν τον πυρηνικό αντιδραστήρα και την έκρηξη που ακολούθησε με ένα σύννεφο καπνού να καλύπτει την περιοχή. Σε άλλο βίντεο δείχνει σε τρισδιάστατη απεικόνιση πώς έγινε το πλήγμα. Ο αντιδραστήρας είχε κατασκευαστεί μόνο εν μέρει και το Ιράν είχε ενημερώσει τον ΙΑΕΑ ότι σχεδίαζε να ξεκινήσει τη λειτουργία της εγκατάστασης το επόμενο έτος. Οι εγκαταστάσεις της Αράκ που αποτελούν μέρος της πυρηνικής υποδομής του Ιράν βρίσκονται νοτιοδυτικά της Τεχεράνης.

Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα, πέμπτη (19/6) ότι στοχοθέτησε τον πυρηνικό αντιδραστήρα στην περιοχή της Αράκ στο Ιράν στη διάρκεια της νύχτας. Της επίθεσης προηγήθηκε προειδοποίηση στα περσικά από εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, μετέδωσε ο Ραδιοσταθμός του Ισραηλινού Στρατού. Οι κάτοικοι της Αράκ και της γειτονικής Χοντάμπ καλούνταν να αναζητήσουν καταφύγιο ενόψει του πλήγματος.

Σύμφωνα με τις IDF το πλήγμα «στόχευσε το εξάρτημα που προορίζεται για την παραγωγή πλουτωνίου, προκειμένου να αποτραπεί η αποκατάσταση του αντιδραστήρα και η χρήση του για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων».

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έχει πληροφορίες ότι ο ερευνητικός αντιδραστήρας βαρέως ύδατος Χοντάμπ του Ιράν έχει πληγεί, αλλά δεν ανέφερε ραδιολογικές επιπτώσεις, ανέφερε σε μια ενημέρωση σχετικά με τις ισραηλινές επιθέσεις που στοχεύουν το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

«Ο ΙΑΕΑ έχει πληροφορίες ότι ο υπό κατασκευή ερευνητικός αντιδραστήρας βαρέος ύδατος Χοντάμπ (πρώην Αράκ) χτυπήθηκε. Δεν ήταν σε λειτουργία και δεν περιείχε πυρηνικό υλικό, άρα δεν υπάρχουν ραδιολογικές επιπτώσεις», ανέφερε ο ΙΑΕΑ σε ανάρτησή του στο Χ.

«Προς το παρόν, ο ΙΑΕΑ δεν έχει πληροφορίες που να υποδεικνύουν ότι χτυπήθηκε το εργοστάσιο βαρέος ύδατος Χοντάμπ», προστίθεται.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.

Σε «τείχος» προσέκρουσε η προσπάθεια της διοίκησης της «Βιολάντα» να επαναλειτουργήσει το δεύτερο εργοστάσιο της μπισκοτοβιομηχανίας, όταν κατέθεσε εκ νέου φάκελο με τα απαραίτητα έγγραφα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία με την σειρά της απέρριψε το αίτημα, καθώς και πάλι εντοπίστηκαν παραλείψεις. Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Χαϊνά Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του enikos.gr, η διοίκηση της μπισκοτοβιομηχανίας έχει προχωρήσει σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να ανοίξει το δεύτερο εργοστάσιο της «Βιολάντα», στο οποίο είχε μπει λουκέτο για λόγους ασφαλείας, προκειμένου να μην συνέβαινε μια νέα τραγωδία όπως αυτή με τις πέντε νεκρές εργαζόμενες. Έτσι, πριν από περίπου 15 ημέρες, κατατέθηκε, από την πλευρά της διοίκησης της «Βιολάντα», εκ νέου φάκελος με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ζητώντας την επαναλειτουργία του δεύτερου εργοστασίου. Από την πλευρά της, απέρριψε το σχετικό αίτημα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, εντοπίστηκαν ξανά παραλείψεις στο ζήτημα της πυρασφάλειας. «Δεν γνώριζα για την οσμή του υγραερίου» Την ίδια ώρα, ο ιδιοκτήτης της «Βιολάντα», Κωνσταντίνος Τζιωρτζιώτης, χθες (22/04) πέρασε εκ νέου το κατώφλι του ανακριτή Τρικάλων, για την συμπληρωματική απολογία του, κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία από αμέλεια, αλλά και για την πρόκληση σωματικών βλαβών, καθώς υπενθυμίζεται ότι εκτός από τις πέντε νεκρές εργάτριες, άλλοι επτά εργαζόμενοι τραυματίστηκαν από την φονική έκρηξη. Ο ίδιος φέρεται να αρνήθηκε, για ακόμη μία φορά, ότι γνώριζε για την οσμή υγραερίου στο εργοστάσιο, ενώ φέρεται να επεσήμανε πως παραμένει στο πλευρό των οικογενειών των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους, ζητώντας εκ νέου την αποφυλάκισή του. Ο ιδιοκτήτης της μπισκοτοβιομηχανίας κρατείται προσωρινά από τις 18 Φεβρουαρίου, καθώς οι δικαστικές Αρχές δεν είχαν κάνει δεκτό το πρώτο αίτημα αποφυλάκισης που είχε καταθέσει. Η πλευρά του κατηγορούμενου, προσέφυγε κατά της απόφασης, και τώρα μένει να φανεί εάν το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφασίσει να αφεθεί ελεύθερος ή να παραμείνει στη φυλακή.