Search
Close this search box.
Search

Ιταλία και Ελλάδα «ενώθηκαν» με… καλώδιο οπτικών ινών 320 χλμ. 

Πριν 2 έτη

Λίγο περισσότερο από δύο χρόνια διήρκεσε η κατασκευή, πόντιση και προσαιγιάλωση του υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών που είναι μήκους 320 χιλιομέτρων και εκτείνεται από την Κροτόνε της Ιταλίας μέχρι την Πρέβεζα. Την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του καλωδίου, γνωστού και ως Ionian, από την ισπανική εταιρεία Islalink σηματοδότησε η προσαιγιάλωσή του πριν από μερικές ημέρες στην παραλία Μύτικας της Πρέβεζας. Η τελευταία αυτή φάση του έργου περιλάμβανε την κατασκευή στην παραλία ενός φρεατίου, όπου κατέληξε το καλώδιο το οποίο μετέφερε εκεί ένα μικρό σκάφος από το καλωδιακό πλοίο «Teliri». Για να ευθυγραμμιστεί το καλώδιο χρησιμοποιήθηκαν σημαδούρες και αφότου πραγματοποιήθηκαν οι κατάλληλες μετρήσεις, αυτό προσαιγιαλώθηκε. Επίσης, στη βιομηχανική περιοχή Πρέβεζας, σε έκταση 2.400 τετραγωνικών μέτρων, δημιουργήθηκε ο σταθμός προσαιγιάλωσης του καλωδίου. Ποια είναι η σημασία του συγκεκριμένου καλωδίου;

«Μέσω του Ionian συμμετέχουμε στο όραμα της Ελλάδας να καταστεί κέντρο δεδομένων της Ευρώπης. Το υποβρύχιο καλώδιό μας έχει τεράστια δυναμική διότι είναι σε θέση να προσφέρει κατά 70 φορές μεγαλύτερη διεθνή χωρητικότητα σε σχέση με αυτή που διαθέτει σήμερα η χώρα. Ενισχύει και την ασφάλεια και την αξιοπιστία του διεθνούς δικτύου, προσφέροντας μία εναλλακτική όδευση σε σχέση με τις υφιστάμενες», σημειώνει στην «Κ» η διευθύνουσα σύμβουλος της Islalink Eσθερ Γκαρθές.

Η ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας ως κόμβου μεταφοράς δεδομένων αποτελεί προαπαιτούμενο για την προσέλκυση ακόμη περισσότερων επενδύσεων σε data centers. Για παράδειγμα, το νέο data center που δρομολογεί η Digital Realty στο Ηράκλειο της Κρήτης εκτιμάται ότι θα αποτελέσει κόμβο διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια που θα καταλήγουν μελλοντικά στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένων των Χανίων, του Τυμπακίου και της Σητείας. Υπολογίζεται ότι το 95% των δεδομένων Διαδικτύου και της κίνησης φωνής, ευρύτερα η ανταλλαγή πληροφορίας μέσω Διαδικτύου, στηρίζεται σε περισσότερα από 1,3 εκατ. χιλιόμετρα καλωδίων οπτικής ίνας που βρίσκονται κάτω από τη θάλασσα. Τα υποθαλάσσια καλώδια, που υπολογίζεται ότι διατρέχουν τη γη από το ένα άκρο στο άλλο περισσότερες από 30 φορές, μαζί με αυτά που έχουν κατασκευαστεί υπέργεια εξασφαλίζουν από την απρόσκοπτη φόρτωση ενός βίντεο στο YouTube μέχρι, βέβαια, την ομαλή λειτουργία ενός κέντρου δεδομένων (data center).

Το καλώδιο έφτασε στην παραλία Μύτικας της Πρέβεζας πριν από μερικές ημέρες.

Η αύξηση των δεδομένων λόγω της ενίσχυσης της χρήσης του Διαδικτύου καθιστά αναγκαία τη δημιουργία καλωδίων μεγαλύτερης χωρητικότητας. Προς την κατεύθυνση αυτή δρομολογείται η κατασκευή υπερσύγχρονου υποβρύχιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μετάδοσης δεδομένων EMC (East To Med Data Corridor) που αποτελεί έργο προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ. Το καλώδιο θα δημιουργήσει μία νέα διαδρομή που θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη.

Στο σχήμα που θα υλοποιήσει το έργο συμμετέχουν με ποσοστό άνω του 50% ο σαουδαραβικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος Saudi Telecom, η ΔΕΗ, ο κυπριακός τηλεπικοινωνιακός όμιλος Cyta και η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία TTSA. Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει παλαιότερα η ΔΕΗ, το καλώδιο θα εξασφαλίσει τεράστια αύξηση στη συνδεσιμότητα δεδομένων από την Ευρώπη στην Ασία μέσω της Σαουδικής Αραβίας και θα μετατρέψει την Ελλάδα σε ανατολική πύλη δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη Σαουδική Αραβία σε περιφερειακό ψηφιακό κόμβο μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Ασίας.

Η Islalink έχει υπογράψει και συμφωνία 25ετούς διάρκειας με την Grid Telecom, θυγατρική του ανεξάρτητου διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Αντικείμενο της συνεργασίας των δύο εταιρειών είναι η επέκταση του επίγειου δικτύου κορμού του υποβρυχίου καλωδίου Ionian του οποίου την εγκατάσταση ολοκλήρωσε.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.