Ως αποτέλεσμα συμβιβασμού με τους θεσμούς, με προτεραιότητα το συμφέρον των δανειοληπτών, παρουσίασε την τροπολογία για την πρώτη κατοικία ο Γιάννης Δραγασάκης που κατατέθηκε προς ψήφιση στην εθνική αντιπροσωπεία.
Ο αντιπρόεδρος τους κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας μίλησε από τη Βουλή για «χρυσή τομή» ανάμεσα σε τρεις αρχές: κοινωνικές ανάγκες – δημοσιονομικές δυνατότητες – κατάσταση των τραπεζών.
Σχολίασε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε τις διαπραγματεύσεις γιατί «είχε βάλει προτεραιότητα την προάσπιση των συμφερόντων των δανειοληπτών που πραγματικά λόγω αλλαγής των συνθηκών της ζωής τους αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους».
«Είτε με, είτε χωρίς μνημόνια στο θέμα των τραπεζών υπάρχει πανευρωπαϊκή εποπτεία» ξεκαθάρισε ο κ. Δραγασάκης.
Ο υπουργός αποκάλυψε ότι σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών το ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών ανέρχεται περίπου στο 25%, και με το βλέμμα στους θεσμούς ανέφερε ότι δεν πρέπει οι στρατηγικοί κακοπληρωτές να αποτελέσουν άλλοθι για να θεωρηθούν όλοι οι δανειολήπτες το ίδιο.
«Παράλληλο τραπεζικό σύστημα»
O υπουργός επέμεινε δε, στην ανάγκη δημιουργίας παράλληλου τραπεζικού συστήματος. «Η χώρα μας έχει χρηματοδοτικά κενά, γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε προσπαθούμε δημιουργούμε στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία».
«Ονόμασα αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε, «ως προσπάθεια δημιουργίας παράλληλου ή εναλλακτικού συστήματος χρηματοδοτικών εργαλείων».
«Δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αυτό και σε αυτό προχωρούμε… Κορωνίδα αυτού του συστήματος, που θα είναι συμπληρωματικό με τις τράπεζες, είναι η αναπτυξιακή τράπεζα που θα συζητήσουμε σύντομα Βουλή».
Η τροπολογία θα συζητηθεί εκ νέου στις 5 το απόγευμα σε νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου θα κληθούν για ακρόαση τέσσερις με πέντε εκπρόσωποι φορέων. Η τροπολογία θα εισαχθεί την Πέμπτη προς συζήτηση στην Ολομέλεια προκειμένου να ψηφιστεί έως την Παρασκευή.
Οι “κόφτες” και τα “τρικ”…
ροϊόν συμβιβασμού με την τρόικα, που όμως μπορεί να μην είναι και ο τελικός, αποτελεί το νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία. Τα αυστηρότερα κριτήρια ένταξης στη ρύθμιση, μπορεί να γίνουν ακόμη πιο αυστηρά καθώς δεν τέλειωσε ακόμη το παζάρι και σίγουρα μέχρι τις υπουργικές αποφάσεις θα υπάρξουν αλλαγές προς το χειρότερο. Πάντως, το μαξιμαλιστικό «σχέδιο Φλαμπουράρη» για να κερδίσουν ψήφους δεν υπάρχει πια και οι προκλητικές προβλέψεις να μπαίνει κάποιος στη ρύθμιση για το κόκκινο δάνειό του ενώ έχει καταθέσεις πάνω από 60 χιλιάδες δεν υπάρχει.
Ειδικότερα, οι βασικές προβλέψεις είναι:
* Η αξία της προστατευόμενης κύριας κατοικίας, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν υπερβαίνει τα 175.000 ευρώ, αν στις οφειλές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια, και τα 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση.
* Το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος φυσικού προσώπου, κατά το τελευταίο έτος, για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, δεν υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για το σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τα τρία εξαρτώμενα μέλη.
* Αν το σύνολο των οφειλών υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, η ακίνητη περιουσία του αιτούντα, του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών, πέραν της κύριας κατοικίας του αιτούντα, καθώς και τα μεταφορικά μέσα του αιτούντα και του συζύγου του, έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ.
* Οι καταθέσεις, τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και τα πολύτιμα μέταλλα, σε νομίσματα ή ράβδους, του αιτούντα και του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
* Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου, στο οποίο συνυπολογίζονται λογιστικοποιημένοι τόκοι και, αν υπάρχουν, έξοδα εκτέλεσης κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης δεν υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των «ΝΕΩΝ», μπαίνουν μια σειρά από κόφτες που θα κρίνουν εάν κάποιος δανειολήπτης μπορεί να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία ή όχι.
Ειδικότερα, στην προστασία της πρώτης κατοικίας θα μπορούν να ενταχθούν και δάνεια που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία, ανάμεσά τους και επιχειρηματικά.
Για μεν τα επιχειρηματικά η αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 175.000 ευρώ. Σε κάθε άλλη περίπτωση (στεγαστικά, επισκευαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, όλα με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην κύρια κατοικία) η αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας ορίζεται στις 250.000 ευρώ.
Στο ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα ρυθμίζονται θα συνυπολογίζονται όχι μόνο το ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο αλλά και κεφαλαιοποιημένοι τόκοι και τυχόν έξοδα εκτέλεσης, όμως το σύνολο αυτών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ.
Αυστηρότερα όρια
Σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τον νόμο Κατσέλη είναι το οικογενειακό εισόδημα που θα πρέπει να έχει ο δανειολήπτης για να ενταχθεί στη ρύθμιση. Συγκεκριμένα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 12.500 ευρώ για τον άγαμο συν 8.500 ευρώ για τη σύζυγο και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τα τρία.
Αναφορικά με τα περιουσιακά κριτήρια υπαγωγής, η ύπαρξη άλλης, πέραν της κύριας κατοικίας, ακίνητης περιουσίας ή μεταφορικών μέσων του αιτούντος δεν αφαιρεί το δικαίωμα για την υποβολή της αίτησης παροχής προστασίας, αρκεί η αξία της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας και των μεταφορικών μέσων του αιτούντος, του συζύγου και των εξαρτώμενων μελών να μην υπερβαίνει το διπλάσιο της συνολικής προς ρύθμιση οφειλής και σε κάθε περίπτωση τις 80.000 ευρώ. Αυτός ο περιορισμός ισχύει μόνο αν το σύνολο των υπό ρύθμιση οφειλών είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ.
H δυνατότητα υπαγωγής στο νέο πλαίσιο προστασίας θα αφορά τις οφειλές που ήταν σε καθυστέρηση ενενήντα ημερών ήδη κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018.
Ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ από τις 20 Απριλίου 2019 και θα έχει διάρκεια έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.