-->
13.06.2024

K. Μητσοτάκης: Φέτος είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

«Η Ελλάδα ενισχύει και βελτιώνει δομικά το σύστημα πολιτικής προστασίας, εγγυόμενη την ασφάλεια των πολιτών της και των επισκεπτών απέναντι σε όλες τις προκλήσεις», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής 20 πυροσβεστικών οχημάτων, δωρεά στην Πυροσβεστική της εταιρείας Παπαστράτος, σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

«Φέτος θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα δύο προκλήσεις: Η μια είναι η ετήσια πρόσκληση της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Η δεύτερη είναι η πρόκληση της αντιμετώπισης του κορονοϊού, της επιτήρησης της εισόδου των πολλών επισκεπτών που ελπίζουμε να έρθουν στη χώρα μας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Το έργο της Πολιτικής Προστασίας φέτος είναι διπλό, εξαιρετικά σύνθετο, αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα μπορέσουμε να το φέρουμε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «φέτος είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ» για την αντιπυρική περίοδο, καθώς το σύστημα έκτακτης ανάγκης «112» έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν αναδιαταχθεί ώστε να ανταποκρίνονται ταχύτερα στις ανάγκες της επικράτειας, ο στόλος αεροπορικών και επίγειων μέσων έχει διευρυνθεί ενώ το Σώμα διαθέτει φέτος 1.300 περισσότερους εποχικούς πυροσβέστες.

«Η Ελλάδα εγγυάται ασφάλεια στους επισκέπτες της, αλλά πρωτίστως στους Έλληνες πολίτες», τόνισε, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή τελετή και την άρτια εικόνα της Πυροσβεστικής «ισχυρό μήνυμα» για τα εχέγγυα που παρέχει η χώρα.

Η δωρεά της «Παπαστράτος», ύψους περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ, ενισχύει την Πυροσβεστική με 20 πετρελαιοκίνητα, ευέλικτα αυτοκίνητα που έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίζουν γρήγορα δασικές εστίες φωτιάς, χρησιμοποιώντας δρόμους όπου οι ογκωδέστερες υδροφόρες δυσκολεύονται να κινηθούν.

«Αποδίδω πάρα πολύ μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι ο στόλος της Πυροσβεστικής εξοπλίζεται πια με οχήματα τα οποία μας δίνουν τη δυνατότητα να κινηθούμε εντός του δάσους, όπως πολύ καλά πια γνωρίζετε να κάνετε και να αντιμετωπίζουμε την πυρκαγιά στα πρώτα λεπτά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος στο προσωπικό της Πυροσβεστικής, ο Πρωθυπουργός χαιρέτισε τη μεγαλη γενναιότητα των γυναικών και των ανδρών που μάχονται με πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλες καταστροφές, θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο. «Όταν κάποιοι άλλοι φοβούνται, εσείς πέφτετε στην κυριολεξία στη φωτιά, όχι γιατί δεν φοβάστε, αλλά γιατί έχετε μάθει να δουλεύετε παρά το φόβο σας. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και γι’ αυτό σας είμαστε όλοι υπόχρεοι», ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε την εταιρεία «Παπαστράτος», υπογραμμίζοντας το ξεκάθαρα κοινωνικό πρόσημο της ουσιαστικής προσφοράς της. «Ο ίδιος ο Ευάγγελος Παπαστράτος είχε επιλέξει, το 1964, ως τίτλο της αυτοβιογραφίας του έξι λέξεις: “Η δουλειά και ο κόπος της”. Οι διάδοχοί του αποδεικνύουν, τώρα, ότι αυτός ο κόπος για τη δουλειά δικαιώνεται πλήρως μόνο όταν αποκτά κοινωνικό αντίκρισμα».

Σημείωσε επίσης ότι η δωρεά της «Παπαστράτος» εντάσσεται σε έναν σημαντικό αριθμό πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα ο ιδιωτικός τομέας, σε γόνιμη συνεργασία με το κράτος, συνεργασία που συνέβαλε στην παραδειγματική αντίδραση της Ελλάδας έναντι της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Πρωθυπουργός επιθεώρησε τα οχήματα και δύο ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», και ενημερώθηκε για τις δυνατότητές τους.

Χαιρετισμούς κατά τη διάρκεια της τελετής απηύθυναν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Παπαστράτος», Χρήστος Χαρπαντίδης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Αντιστράτηγος ε.α. Βασίλης Παπαγεωργίου.

Oλόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

Κύριε Υπουργέ,  κύριε Υφυπουργέ, κύριε Αρχηγέ, αγαπητά στελέχη της Πυροσβεστικής, αγαπητέ Χρήστο,

Πάντα αισθάνομαι μια μεγάλη χαρά και μια μεγάλη υπερηφάνεια, όταν βρίσκομαι ανάμεσα στις γυναίκες και στους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος. Και πρέπει να σας πω ότι δεν είναι τυχαία η αγάπη των πολιτών για τον Έλληνα πυροσβέστη. Όπως λέει και το δικό σας έμβλημα, το δικό σας «Θαρσείν» οδηγεί, κάθε χρόνο, στο «Σώζειν» πολλών ζωών, πολλών περιουσιών, αλλά και του φυσικού μας περιβάλλοντος. Είτε πρόκειται για φωτιές και πλημμύρες, είτε πρόκειται για σεισμούς, διασώσεις από ατυχήματα.

Σήμερα, όμως, πρέπει να σας πω ότι είμαι διπλά χαρούμενος. Όχι μόνο γιατί ο στόλος της Πυροσβεστικής ενισχύεται από 20 σύγχρονα και ετοιμοπόλεμα οχήματα. Αλλά και γιατί αυτά προέρχονται από τη δωρεά μιας εταιρείας, της «Παπαστράτος», σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα γόνιμης σύμπλευσης του ιδιωτικού τομέα με το Δημόσιο και με το εθελοντικό κίνημα. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό κερδίζει η πατρίδα μας, κερδίζει ολόκληρη η κοινωνία. Πρέπει να σας πω ότι τέτοιες συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα εκδηλώθηκαν πολλές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και ήταν και ένα από τα «όπλα» που μας οδήγησαν στην πρώτη νικηφόρα μάχη εναντίον του ιού. Και αυτές που έκαναν τη χώρα μας ένα παγκόσμιο παράδειγμα γρήγορης και αποτελεσματικής αντίδρασης.

Θέλω να σας επισημάνω ότι σχεδόν 90.000.000 ευρώ συγκεντρώθηκαν είτε σε μετρητά είτε σε είδη πρώτης ανάγκης από επιχειρήσεις για ενίσχυση των δομών της Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας. Είναι μία ευκαιρία, σήμερα, να ευχαριστήσω και πάλι τον ιδιωτικό τομέα, γιατί σε δύσκολες συνθήκες ανέλαβε το δικό του μερίδιο ευθύνης. Και ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στην εταιρεία «Παπαστράτος», η οποία υποστήριξε αυτήν την προσπάθεια, αθόρυβα, αλλά πρέπει να πω με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα, σε εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες.

Όταν χρειάστηκε να επιστρατεύσουμε όλες τις δυνάμεις της χώρας -τα θυμούνται καλά και οι παρευρισκόμενοι Υπουργοί, ειδικά ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας- για να ψάξουμε να βρούμε υλικά ατομικής προστασίας, αναπνευστήρες, σε αυτόν τον παγκόσμιο ανταγωνισμό ο οποίος εκδηλώθηκε τους τελευταίους μήνες. Ο ιδιωτικός τομέας και η εταιρεία «Παπαστράτος» ήταν παρόντες και τους ευχαριστώ προσωπικά γι’ αυτό.

Πρέπει να σας πω ότι η συγκεκριμένη προσφορά έρχεται -εσείς το γνωρίζετε καλύτερα- στην πιο κατάλληλη στιγμή. Έχει ξεκινήσει, ήδη, η αντιπυρική περίοδος, έχουν εκδηλωθεί και οι πρώτες πυρκαγιές. Όμως, θέλω να επισημάνω, όπως το κάναμε και στην πολύ όμορφη εκδήλωση στον Υμηττό με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ότι φέτος είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ.

To σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης «112», μια πονεμένη ιστορία πολλών ετών, επιτέλους, λειτουργεί και δίνει στην Πολιτική Προστασία ένα σημαντικότατο εργαλείο έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτών για οποιαδήποτε προβλέψιμη επικείμενη καταστροφή.

Οι δυνάμεις, κύριε Αρχηγέ, έχουν αναδιαταχθεί, με διασπορά κλιμακίων σε όλα τα σημεία της χώρας. Στον Άραξο και στη Σάμο θα εδρεύουν, πλέον, δύο αερομεταφερόμενα πεζοπόρα τμήματα. Ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα με τρία ελικόπτερα βαρέως τύπου. Κάθε φορά που -πρέπει να σας πω- τα βλέπω από κοντά εντυπωσιάζομαι από το μέγεθός τους, αλλά εσείς οι ίδιοι γνωρίζετε πόσο αποτελεσματικά είναι αυτά τα ελικόπτερα στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Και διαθέτουμε, βέβαια, φέτος 1.300 περισσότερους εποχικούς πυροσβέστες. Ενώ τα νέα μας οχήματα έφτασαν, τώρα, τα 126. Και όλο το προσωπικό διαθέτει, πλέον, ανανεωμένο εξοπλισμό ατομικής προστασίας, είναι μία ακόμη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο έχει δωρίσει στην Πυροσβεστική, ανάμεσα στα άλλα και αυτό το πολύ εντυπωσιακό ελικόπτερο Super Puma το οποίο τόσο πολύ το αξιοποιείτε κάθε χρόνο.

Και, βέβαια, σε όλα αυτά προτίθενται σήμερα 20 νέα οχήματα, κόστους περίπου 1.000.000 ευρώ που δωρίζει η «Παπαστράτος». Είναι τα οχήματα που βλέπετε παραταγμένα έξω από αυτό το υπόστεγο. Γιατί είναι σημαντικά αυτά τα οχήματα; Γιατί, όπως είπε και ο Αρχηγός, είναι οχήματα πρώτης προσβολής. Κουβαλάνε περί τα 600 λίτρα νερό, μπορούν να κινηθούν με άνεση στους δασικούς δρόμους και είναι ακριβώς αυτά τα οχήματα τα οποία μας επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε την πυρκαγιά εν τη γενέσει της. Δεν μπορούν να πάνε πολύ συχνά τα μεγάλα οχήματα σε στενούς αγροτικούς δρόμους. Το γνωρίζετε εσείς πολύ καλύτερα από εμένα. Όπως γνωρίζετε ότι μια πυρκαγιά το πρώτο λεπτό μπορεί να σβήσει με ένα ποτήρι νερό, το πρώτο πεντάλεπτο θα χρειαστεί ένα τέτοιο όχημα γρήγορης προσβολής για να μπορέσει να πετύχει η κατάσβεση. Όταν ξεφύγει μια φωτιά, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα.

Άρα, αποδίδω πάρα πολύ μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι ο στόλος της Πυροσβεστικής εξοπλίζεται πια με οχήματα τα οποία μας δίνουν τη δυνατότητα να κινηθούμε εντός του δάσους, όπως πολύ καλά πια γνωρίζετε να κάνετε και να αντιμετωπίζουμε την πυρκαγιά στα πρώτα λεπτά.

Αλλά, βέβαια, δεν σταματάμε εδώ. Έχουμε μαζί με το Υπουργείο και τον αρμόδιο Υφυπουργό ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο συνολικής ενίσχυσης των δομών Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής. Βέβαια πρέπει να σας πω ότι και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται μια πολύ ουσιαστική συζήτηση, και έχουμε τώρα και περισσότερους πόρους στη διάθεσή μας, για το πώς μπορούμε να αγοράζουμε εξοπλισμό, κυρίως πυροσβεστικά αεροσκάφη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μπορούμε να τα αξιοποιούμε όλες οι χώρες, αλλά να τα θέτουμε και στη διάθεση άλλων χωρών, που μπορεί σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή να τα έχουν ανάγκη.

Προσωπικά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα πιέσω πολύ για να προχωρήσουν τέτοιες επενδύσεις, για να ξαναπάρουν μπρος γραμμές παραγωγής που σήμερα δεν λειτουργούν και να μπορέσουμε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να ανανεώσουμε τον στόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών μας, πολλά εκ των οποίων έχουν ξεπεράσει τα 40 χρόνια λειτουργίας. Και θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να εκφράσω τον ξεχωριστό μου θαυμασμό για τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι πετούν παλιά αεροσκάφη σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, κάθε μέρα, με αυταπάρνηση, για να σβήνουν τις πυρκαγιές που αναπόφευκτα εκδηλώνονται κάθε καλοκαίρι. Και ένα ξεχωριστό ευχαριστώ, βέβαια, και στους μηχανικούς μας, οι οποίοι κρατούν αυτά τα παλιά αεροπλάνα πλήρως ετοιμοπόλεμα και πλήρως ασφαλή.

Θέλω να κλείσω επανερχόμενος, όμως, στην εταιρεία «Παπαστράτος», διότι σήμερα συνεχίζεται μία παράδοση των ιδρυτών και των απογόνων τους, οι οποίοι επί δεκαετίες ενίσχυαν με υποδομές την Αθήνα, τον Πειραιά, αλλά και την γενέτειρά τους, το Αγρίνιο. Έχει ενδιαφέρον ότι ο ίδιος ο Ευάγγελος Παπαστράτος είχε επιλέξει, το 1964, ως τίτλο της αυτοβιογραφίας του έξι λέξεις: «Η δουλειά και ο κόπος της». Οι διάδοχοί του αποδεικνύουν, τώρα, ότι αυτός ο κόπος για τη δουλειά δικαιώνεται πλήρως μόνο όταν αποκτά κοινωνικό αντίκρισμα.

Κλείνω επιστρέφοντας ακόμη μια φορά στο Πυροσβεστικό Σώμα, στην Πολιτική Προστασία και όλους όσοι υπηρετούν με αυταπάρνηση, τους εθελοντές μας, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που συμμετέχουν πάντα σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια, όσους αγωνίζονται κάθε καλοκαίρι για να μπορέσουμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις δασικές πυρκαγιές.

Ξέρουμε, κύριε Υπουργέ, ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Και ξέρουμε ότι τα δύσκολα δεν επιτρέπουν καμία επανάπαυση! Ξέρουμε επίσης -και αυτό αφορά ειδικά την Πολιτική Προστασία- ότι φέτος θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα δύο προκλήσεις: Η μία είναι η ετήσια πρόσκληση της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Η δεύτερη είναι η πρόκληση της αντιμετώπισης του κορονοϊού, της επιτήρησης της εισόδου των πολλών επισκεπτών που ελπίζουμε να έρθουν στη χώρα μας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Το έργο της Πολιτικής Προστασίας φέτος είναι διπλό, εξαιρετικά σύνθετο, αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα μπορέσουμε να το φέρουμε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία.

Ξέρουμε καλά -και το ξέρετε και εσείς- ότι τις πυρκαγιές δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε. Ξέρουμε, επίσης, ότι όσο οι κλιματολογικές συνθήκες αλλάζουν τόσο θα είμαστε περισσότερο εκτεθειμένοι στις πυρκαγιές. Και αυτό απαιτεί από όλους μας έναν προσεκτικό σχεδιασμό, ένα μακροχρόνιο σχέδιο δράσης, το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στο τι κάνουμε την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά επεκτείνεται και στη χειμερινή περίοδο, σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες, για το πώς μπορούμε τον χειμώνα να κάνουμε τη δουλειά που το καλοκαίρι θα κάνουν τα δάση μας λιγότερο επικίνδυνα.

Δεν μπορούμε, λοιπόν, να αποφύγουμε τις πυρκαγιές. Θα τις περιορίσουμε, όμως, όπως τις περιορίσαμε και πέρυσι. Και αν δεν μπορούμε να περιορίσουμε τον αριθμό των εστιών, θα περιορίσουμε σίγουρα, Αρχηγέ, τον αριθμό των καμμένων στρεμμάτων. Και το πιο σημαντικό απ’ όλα την απώλεια των περιουσιών και κυρίως της ανθρώπινης ζωής. Έχει τραυματιστεί το συλλογικό υποσυνείδητο αυτής της χώρας από ανείπωτες τραγωδίες, τις οποίες δεν πρέπει ποτέ να ξαναζήσουμε.

Έχω, όμως, απόλυτη εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας, αλλά απόλυτη πίστη και στο θάρρος σας. Διότι, όπως καλά είπατε, όταν κάποιοι άλλοι φεύγουν, εσείς έρχεστε. Και όταν κάποιοι άλλοι φοβούνται, εσείς πέφτετε στην κυριολεξία στη φωτιά, όχι γιατί δεν φοβάστε, αλλά γιατί έχετε μάθει να δουλεύετε παρά το φόβο σας. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και γι’ αυτό σας είμαστε όλοι υπόχρεοι.

Και πρέπει να σας πω ότι η σημερινή εικόνα, εδώ, στο αεροδρόμιο -που είναι η μεγαλύτερη πύλη της χώρας- στέλνει παντού ένα ισχυρό μήνυμα: Η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης ήταν μόνο η αρχή. Η Ελλάδα εγγυάται ασφάλεια στους επισκέπτες της, αλλά πρωτίστως στους Έλληνες πολίτες. Και πάλι συγχαρητήρια. Σας ευχαριστώ πολύ.Διαβάστε επίσης