– Μέχρι το Δεκέμβριο του 2014, με 2 Υπουργικές Αποφάσεις, είχαν απλουστευθεί οι διαδικασίες σε 103 δραστηριότητες και 897 επαγγέλματα. Μετά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας. Μια κυβέρνηση που «πάγωσε» την όλη διαδικασία για 2 χρόνια.
– Η κυβέρνηση έρχεται σήμερα να μας παρουσιάζει ένα προχειρογραμμένο νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο που δεν «πατάει» πάνω στα όποια θετικά του προηγούμενου Νόμου της Νέας Δημοκρατίας, αλλά θέλει να χτίσει κάτι από την αρχή.
Και αυτό είναι το πρώτο πρόβλημα που εντοπίζουμε σ’αυτό το νομοσχέδιο. Το πώς η παρούσα κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη λογική της «συνέχειας».
Σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, όπως θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε, η έννοια της «συνέχειας» αποτελεί απαραίτητο συστατικό στοιχείο κάθε σοβαρής δημόσια διοίκησης.
Αλλά, δυστυχώς, αυτή είναι η παθογένεια του ελληνικού πολιτικού συστήματος.
Η κάθε νέα κυβέρνηση να απαξιώνει και να ακυρώνει συλλήβδην όλη τη νομοθετική προσπάθεια των προηγουμένων κυβερνήσεων.
Αυτή η ιδεολογική άρνηση πρέπει να παραδεχθούμε ότι μόνο ζημιά κάνει.
Καλό είναι να οικοδομήσουμε σε κάτι το πετυχημένο, ειδικά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, διότι ο στόχος είναι ένας, να προσελκύσουμε και ξένες και εγχώριες επενδύσεις.
– Με το άρθρο 14 η κυβέρνηση επιλέγει να δημιουργήσει ένα γραφειοκρατικό, ένα δαιδαλώδες συγκεντρωτικού χαρακτήρα νέο πληροφοριακό σύστημα, αντί να οικοδομήσει πάνω στο πετυχημένο μοντέλο του ΓΕΜΗ.
– Η ουσιαστική διαφορά του νόμου της Νέας Δημοκρατίας με αυτόν που συζητούμε σήμερα έχει να κάνει με τον τρόπο αντίληψης της οικονομικής δραστηριότητας.
Από τη μια έχουμε τον Νόμο 4262 που αποδεχόταν στην πράξη την πλήρη ελευθερία στην άσκηση των οικονομικών δραστηριοτήτων.
Έναν νόμο που περιόριζε τη λειτουργία του κράτους.
Και από την άλλη έχουμε το παρόν νομοσχέδιο, η βασική αρχή του οποίου είναι ότι καμιά οικονομική δραστηριότητα δεν μπορεί να ασκείται ελευθέρως χωρίς να υπαχθεί σε κάποιο καθεστώς έγκρισης.
Αυτή αγαπητοί συνάδελφοι είναι και η βασική μας ιδεολογική μας διαφορά.
Πάτε να οικοδομήσετε ένα πλαίσιο, αλλά δυστυχώς οι ιδεολογικές σας αγκυλώσεις δεν σας επιτρέπουν να κάνετε το επόμενο βήμα.
– Με το άρθρο 50 γίνεται μια προσπάθεια από την κυβέρνηση να ρυθμιστούν θέματα εφοδιαστικής, και συγκεκριμένα για τη λειτουργία των Κέντρων Αποθήκευσης και Διανομής.
– Και όλοι γνωρίζουμε ότι τα logistics και οι συνδυασμένες μεταφορές αποτελούν έναν κλάδο, που έχει πολύ μεγάλη σημασία και προοπτική. Γι’αυτό άλλωστε και η COSCO ήρθε το 2008 στο λιμάνι του Πειραιά, γι’αυτό προχώρησε και η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
– Με τη διάταξη, όμως, αυτή, και με έναν έμμεσο αλλά πλήρως φωτογραφικό τρόπο, νομιμοποιείτε Κέντρα Αποθήκευσης και Διανομής, χωρίς να καταβάλλουν πρόστιμα, αν και ενδεχομένως να τους έχει ήδη επιβληθεί.
– Το έχουμε πει και δεν θα κουραζόμαστε να το επαναλαμβάνουμε.
Η κυβέρνηση λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση 2 ετών.
Της παίρνει 2 ολόκληρα χρόνια για να έρθει να πράξει αυτό που θεωρούμε αυτονόητο.
Και έρχεται να το πράξει και με τρόπο λειψό και με τρόπο λανθασμένο.
Το είδαμε και σε άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Το είδαμε και την προηγούμενη βδομάδα με το νομοσχέδιο για τα πρατήρια και το βλέπουμε δυστυχώς και σήμερα.
Ο ελληνικός λαός, όμως, δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει άλλο χρόνο.
Έχουμε ήδη χάσει 2 χρόνια με τα πισωγυρίσματά σας.