Το μοντέλο της χώρας μας για την «πράσινη» μετάβαση και τις πολιτικές που την καθιστούν μεταξύ των πρωτοπόρων στην ΕΕ, ανέπτυξε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της διεθνούς διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, στο Ντουμπάι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι παρά τις κλιματικές καταστροφές αναδύεται μία νέα Ελλάδα, σημειώνοντας πως στρεφόμαστε προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όλο και ταχύτερα, με την αιολογική και την ηλιακή ενέργεια να καλύπτουν πλέον τις μισές μας ανάγκες. Χθες ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι ο Πόρος θα είναι το 3ο νησί που θα μετασχηματιστεί σε «πράσινο», μετά την Αστυπάλαια και την Χάλκη, και έθεσε ως στόχο να γίνει η Ελλάδα εξαγωγέας πράσινης ενέργειας, ενώ κάλεσε τους Έλληνες πλοιοκτήτες να πρωτοστατήσουν στην απανθρακοποίηση με νέες τεχνολογίες.
Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στα αγγλικά, αναφέρθηκε στις ενέργειες της χώρας μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς των κοινωνιών. Η διείσδυση της αιολικής ενέργειας στη χώρα μας τον περασμένο χρόνο, ήταν η 7η παγκοσμίως, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η αιολική και ηλιακή ενέργεια παράγουν τις μισές μας ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ανανεώνουμε ενεργειακά τις οικίες μας με έναν πρωτόγνωρο τρόπο, και οικοδομούμε μια αλυσίδα αποθήκευσης ενέργειας για τις βιομηχανίες μας, ενώ λαμβάνουμε πολύ σοβαρά τη σημασία της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας.
Ο πρωθυπουργός έκανε μια παραπομπή με νόημα για τον σεβασμό στο παρελθόν των χωρών, λέγοντας:
«Καθώς οικοδομούμε το μέλλον δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το παρελθόν. Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μια δίκαιη μετάβαση για τις κοινωνίες που βρίσκονται εδώ και έχουν την ευθύνη απέναντι στην κοινή μας κληρονομιά, να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Και πιστεύω ότι εδώ θα βρούμε τη σοφία να οικοδομήσουμε την ανάπτυξη σε αρμονία με την ανθρωπότητα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε: «Είναι τεράστιες οι προκλήσεις μας αλλά δεν μπορούμε να απομειώσουμε τα βήματα που έχουμε κάνει».
Ο πρωθυπουργός μίλησε την Παρασκευή 1/12/2023 στο Bloomberg για την «πράσινη μετάβαση» και επισήμανε ότι η χώρα είναι στους οδηγούς σε ό,τι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Εξήγγειλε τον μετασχηματισμό του Πόρου σε «πράσινο» νησί, όπου ηλεκτρικά πλοιάρια θα μεταφέρουν τους επισκέπτες. Στόχος είναι να αναδειχθεί το συνολικό μοντέλο που ακολουθεί η Ελλάδα στην «πράσινη» μετάβαση και οι πολιτικές που την καθιστούν από τις πρώτες χώρες στην Ε.Ε. στον τομέα αυτό. Βασικός στόχος του πρωθυπουργού είναι το αποτύπωμα που έχουν οι «πράσινες» πολιτικές στους πολίτες. Το ανέφερε στο Bloomberg όταν μίλησε για τα «χειροπιαστά οφέλη» που πρέπει να έχουν οι πολίτες από την «πράσινη» μετάβαση. Το επισημαίνει διαρκώς και στους κόλπους της ΕΕ, όπου η Ελλάδα πρωτοστατεί στη συζήτηση για την αύξηση των πόρων. Ένα ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό τόσο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, όσο και ενόψει του δύσκολου ενεργειακά χειμώνα.
Περίπου 20 χώρες ζητούν να τριπλασιαστεί η δυναμικότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στον πλανήτη έως το 2050
Περίπου 20 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ζήτησαν σήμερα με κοινή διακήρυξη στην COP28, να τριπλασιαστεί η δυναμικότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στον πλανήτη έως το 2050, συγκριτικά με το 2020, για να μειωθεί η εξάρτηση από τον άνθρακα και το αέριο, το μεγάλο διακύβευμα αυτής της COP.
Η ανακοίνωση έγινε από τον Τζον Κέρι, τον Αμερικανό απεσταλμένο για το Κλίμα, στο Ντουμπάι, μαζί με αρκετούς άλλους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο.
Ωστόσο η Κίνα και η Ρωσία, σημαντικοί κατασκευαστές πυρηνικών σταθμών σήμερα στον κόσμο, δεν περιλαμβάνονται στις υπογράφουσες χώρες.
Σε αυτές περιλαμβάνονται ωστόσο η Βουλγαρία, ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Γκάνα, η Ουγγαρία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Μολδαβία, η Μογγολία, το Μαρόκο, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Σουηδία, η Ουκρανία, η Τσεχία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η διακήρυξη αναγνωρίζει τον ρόλο-κλειδί της πυρηνικής ενέργειας για να επιτευχθεί ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050 και να παραμείνει εφικτός ο στόχος (της περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας) στον 1,5 βαθμό Κελσίου», σύμφωνα με το κείμενο.
«Γνωρίζουμε από την επιστήμη, την πραγματικότητα των γεγονότων και τα στοιχεία ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε την ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050 χωρίς πυρηνική ενέργεια», δήλωσε ο Τζον Κέρι, στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι.