Στις 25 Ιανουαρίου η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τη στιγμή που νωρίτερα την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω τηλεοπτικού του μηνύματος έκανε γνωστό ότι προτείνει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον νυν πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.
Μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2019, αποσυνδέθηκε η διαδικασία της εκλογής προέδρου από την πρόωρη διάλυση της Βουλής -τελευταία φορά που υπήρξε αδυναμία εκλογής προέδρου με αποτέλεσμα τη διάλυση της Βουλής ήταν το 2014- και πλέον το πρόσωπο που προτείνεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας έχει τη δυνατότητα να εκλεγεί ακόμα και με τη σχετική πλειοψηφία.
Η διαδικασία
Πλέον η κοινοβουλευτική διαδικασία προβλέπει τη διεξαγωγή μέχρι πέντε φανερών ονομαστικών ψηφοφοριών. Οι δύο πρώτες απαιτούν την αυξημένη πλειοψηφiα που μεταφράζεται σε 200 βουλευτές, η τρίτη απαιτεί 180, η τέταρτη 151 και η πέμπτη απαιτεί σχετική πλειοψηφία. Σημειώνεται ότι ανάμεσα σε κάθε ψηφοφορία μεσολαβούν πέντε ημέρες. Παράλληλα δικαίωμα πρότασης υποψηφίου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν όλοι οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Ο κ. Τασούλας δεν θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει προτείνει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τη Λούκα Κατσέλη, ενώ η Νίκη έχει προτείνει τον Κώστα Κυριακού. Επιπρόσθετα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρόκειται να ανακοινώσει αύριο Πέμπτη τον δικό του υποψήφιο και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κ.Ο. του κόμματος. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη θα είναι είτε ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης είτε κάποιο πρόσωπο που δεν έχει ακουστεί μέχρι σήμερα. Επίσης η Πλεύση Ελευθερίας έχει προτείνει για υποψήφιο τον άλλοτε πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο.
Όλα δείχνουν εκλογή Τασούλα στην τέταρτη ψηφοφορία
Με τα τωρινά δεδομένα φαίνεται ότι θα χρειαστεί να οδηγηθούμε σε τέταρτη ψηφοφορία καθώς δεν προκύπτει ότι μπορεί να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός από τις τρεις πρώτες ψηφοφορίες. Όπως όλα δείχνουν, ο κ. Τασούλας θα εκλεγεί με τις ψήφους της Κ.Ο. της ΝΔ, καθώς και των ανεξάρτητων βουλευτών Αντώνη Σαμαρά και Μάριου Σαλμά. Μάλιστα, νωρίτερα το μεσημέρι στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά διέψευσαν ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός είπε ότι θα καταψηφίσει τον κ. Τασούλα.
Επιπλέον θετικά διακείμενοι προς τον κ. Τασούλα είναι οι ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από τους Σπαρτιάτες. Ο λόγος για τους Χάρη Κατσιβαρδά, Μιχαήλ Γαυγιωτάκη και Γιώργο Ασπιώτη, οι οποίοι μάλιστα είχαν υπερψηφίσει και τον προϋπολογισμό. Ακόμη με θετική ματιά βλέπει την επιλογή Τασούλα και ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» Βασίλης Στίγκας.
Την ίδια ώρα θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Τασούλας δεν θα ψηφιστεί από την Ελληνική Λύση, ενώ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που προέρχονται από την Πλεύση Ελευθερίας -Μιχάλης Χουρδάκης και Αρετή Παπαϊωάννου– δεν πρόκειται να ψηφίσουν τον νυν πρόεδρο της Βουλής. Μάλιστα, η κυρία Παπαϊωάννου δήλωσε ότι θα ψηφίσει την κυρία Κατσέλη. Επίσης μένει να φανεί τι θα πράξουν και οι βουλευτές που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο προερχόμενος από την Ελληνική Λύση, Παύλος Σαράκης, όπως και ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ και επίσης ανεξάρτητος Μπουρχάν Μπαράν.
Την ίδια ώρα άγνωστο παραμένει τι θα πράξουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές που έχουν ενταχθεί στο Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη, -εκκρεμεί η συγκρότηση Κ.Ο.- όσο και εκείνοι που παραμένουν στη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών και «φλερτάρουν» πολιτικά με το ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα ο εκ Κιλκίς Πέτρος Παππάς.
Επίσης, δεν έχουν δείξει ακόμα τις προθέσεις τους οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς. Δηλαδή εάν θα συνταχθούν με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ή θα επιλέξουν να πράξουν κάτι άλλο. Τέλος, το ΚΚΕ, όπως άλλωστε κάνει σε όλες τις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, έτσι και τώρα θα ταχθεί υπέρ του «παρών».