Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός προς τα τέλη της εβδομάδας, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τους θυελλώδεις ανέμους και την βουτιά της θερμοκρασίας, με τιμές κάτω από την εποχή επίπεδα.
Ο «Ωμέγα» εμποδιστής θα διαμορφώσει συνθήκες στη χώρα μας, που θα θυμίζουν περισσότερο προχωρημένο Νοέμβριο παρά Οκτώβριο, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, ενώ ο Κλέαρχος Μαρουσάκης δεν αποκλείει να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και χιόνια.
«Δεν αποκλείω ακόμα και χιόνια…», αναφέρει χαρακτηριστικά σε σημερινή ανάρτησή του, προειδοποιώντας ότι «αλλάζει το σκηνικού του καιρού από την Πέμπτη με πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς, θυελλώδεις βοριάδες και βροχές κυρίως στη δυτική Ελλάδα. Στη μεταβολή αυτή ευθύνεται ψυχρός αέρας, ο οποίος μέσω της Ουκρανίας και της Τουρκίας θα αρχίσει σταδιακά να επηρεάζει και τη χώρα μας, με αποκορύφωμα το Σ/Κ».
Επίσης, σημειώνει ο μετεωρολόγος, «οι βόρειοι άνεμοι από την Πέμπτη μέχρι τουλάχιστον το τέλος της εβδομάδας θα πνέουν θυελλώδεις στο Αιγαίο ενώ το Σ/Κ οι νοτιάδες στο Ιόνιο θα έχουν την ίδια ένταση. Σημαντική θα είναι και η πτώση της θερμοκρασία κυρίως το Σ/Κ. Ενδεικτικά πολλές περιοχές της βορείου Ελλάδος θα ξυπνήσουν με θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν, ενώ στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα ) το Σ/Κ όταν πέφτει ο ήλιος το μπουφανάκι θα είναι απαραίτητο!».
«Σε ότι αφορά τις βροχές -ανάλογα βέβαια με τη θέση του χαμηλού -προς το παρόν φαίνονται να είναι περισσότερες στη δυτική Ελλάδα κυρίως το Σ/Κ.
Δεν αποκλείω στα πολύ ορεινά της βορείου Ελλάδας το Σ/Κ να έχουμε πρόσκαιρα και λίγες “πασπάλες” χιονιού!», καταλήγει στην ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Meteo: Χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες μέχρι τις 23/10
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σταδιακή υποχώρηση θα παρουσιάσουν οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα. Η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.
Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία οι αέριες μάζες που θα εγκατασταθούν πάνω από τη χώρα μας από την Παρασκευή 18/10 θα είναι γενικά κατά 4 έως 6 °C ψυχρότερες από τις κανονικές για την εποχή τιμές και τοπικά στη Βόρεια Ελλάδα 7 έως 8 °C ψυχρότερες από τις κανονικές για την εποχή τιμές.
Στην εικόνες που ακολουθούν παρουσιάζεται ενδεικτικά το εύρος διακύμανσης της θερμοκρασίας έως τις 23/10 σε ύψος 1500 περίπου μέτρων επάνω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Με την κόκκινη γραμμή παρουσιάζεται το «θερμότερο» σενάριο ενώ με τη μπλε γραμμή το «ψυχρότερο» σενάριο. Με πράσινη γραμμή παρουσιάζεται η διακύμανση της μέσης θερμοκρασίας με βάση όλα τα διαθέσιμα σενάρια του μοντέλου. Τέλος, με την μαύρη οριζόντια γραμμή σημειώνεται η προσεγγιστική μέση τιμή της εποχής σύμφωνα με δεδομένα της περιόδου 1991-2020. Όπως γίνεται εμφανές, όλα σχεδόν τα σενάρια δίνουν θερμοκρασίες χαμηλότερες συγκριτικά με τις κανονικές για την εποχή.
Ο «Ωμέγα εμποδιστής» φέρνει ψυχρές αέριες μάζες – Βροχές προς το Σαββατοκύριακο
Όπως ανέφερε σε χθεσινή του ανάρτηση ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο «Ωμέγα» εμποδιστής φέρνει τις επόμενες ημέρες ανομβρία, βοριάδες και… πτώση της θερμοκρασίας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος, «με το ημερολόγιο πλέον να δείχνει “καθαρά” φθινόπωρο και τον καιρό να μη θέλει για ακόμη μία φορά να εναρμονιστεί με τις εποχές του έτους έτσι τουλάχιστον όπως τις μάθαμε στα πολύ πιο πίσω χρόνια, αναμένεται να κυλήσει και η νέα εβδομάδα στη χώρα μας.
Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη ποιος άλλος, ο ΩΜΕΓΑ εμποδιστής όπου στην ουσία πρόκειται για ένα εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που εξαπλώνεται πάνω από μεγάλο τμήμα της Γηραιάς Ηπείρου σχηματίζοντας το κεφαλαίο γράμμα ωμέγα της ελληνικής αλφαβήτου (πρώτος χάρτης) και που στην ουσία κλείνει το δρόμο στις κακοκαιρίες αναγκάζοντάς τες να ακολουθήσουν άλλη διαδρομή.
Έτσι, λοιπόν, θα οδηγηθούμε σε έναν άλλο τύπο καιρού που συνήθως τον συναντάμε προχωρημένο Νοέμβριο και μετά όπου γίνεται συνήθως λόγος και για τα πρώτα αξιόλογα χιόνια στα βουνά μας. Με άλλα λόγια πιο ψυχρός αέρας από τη βορειοανατολική Ευρώπη θα κατηφορίσει προς τα μέρη μας εξαιτίας και της έντονης διαφοράς πίεσης που θα δημιουργηθεί και που στην ουσία θα ενισχύσει τους βοριάδες μέσα στο Αιγαίο ακόμη και κοντά στα επίπεδα θύελλας (δεύτερος χάρτης). Έτσι λοιπόν θα υποχωρήσει και ο υδράργυρος ακόμη και πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα με το κρύο να κάνει αισθητή την παρουσία του τη νύχτα και το πρωί».
Βροχές προς το Σαββατοκύριακο
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, «ένα βαρομετρικό χαμηλό θα προσπαθήσει από την περιοχή της Ιταλίας να αποδιοργανώσει αυτόν τον αντικυκλώνα και αφού δώσει πολλά και επικίνδυνα νερά στην περιοχή της Ιταλίας, θα απασχολήσει με αρκετά καλές πιθανότητες τη δυτική Ελλάδα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Θοδωρής Κολυδάς, υποστηρίζοντας ότι οι βροχές που περιμένει να κάνουν την εμφάνισή τους στο τέλος της εβδομάδας θα είναι στο δυτικό τμήμα της χώρας.
ΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ-ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΗΣ-ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ
Η παρουσία του υποτροπικού αεροχείμαρρου στις ακτές της Αφρικής από τα τα μέσα της εβδομάδος και μετά, θα “κατευθύνει” το ανώτερο χαμηλό της Δυτικής Ευρώπης προς την περιοχή μας και θα αλλάξει η μορφή του Ω-Block.… pic.twitter.com/xvcFk2KmhI— Theodoros Kolydas (@KolydasT) October 14, 2024
Βαρομετρικό χαμηλό που χρειάζεται παρακολούθηση
Την ίδια στιγμή, ο κ. Μαρουσάκης προειδοποιεί και για ένα βαρομετρικό χαμηλό που χρειάζεται παρακολούθηση καθώς, «το σύστημα κακοκαιρίας που περιγράψαμε στην προηγούμενη παράγραφο, χρειάζεται αρκετή παρακολούθηση μιας και αν καταφέρει να “νικήσει” τον αντικυκλώνα που του κλείνει τον δρόμο, θα φτάσει στη χώρα μας με μεγάλη ενέργεια και αρκετά εμπλουτισμένο με υδρατμούς.
Τέτοιες ατμοσφαιρικές κυκλοφορίες κατά περίπτωση, οδηγούν τα βαρομετρικά χαμηλά ακόμη και στο να λάβουν τροπικά χαρακτηριστικά.
Αυτό γιατί, “παλεύουν” για μεγάλο χρονικό διάστημα με τους αντικυκλώνες εμποδιστές αλληλεπιδρώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα με πολύ θερμές θάλασσες.
Αυτό δε σημαίνει ότι θα γίνει και σε αυτή την περίπτωση έτσι. Η εξέλιξη σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από το αν αυτό το χαμηλό καταφέρει να αποδιοργανώσει τον αντικυκλώνα, ή ο αντικυκλώνας το στείλει προς Αφρική μεριά και διαλυθεί εκεί».