Η ημέρα ξεκίνησε με ισχυρές καταιγίδες κυρίως στο βόρειο Αιγαίο και τις Σποράδες. Καταιγίδες εξακολουθούν να εκδηλώνονται στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ βροχές και τοπικές μπόρες επιμένουν στις Σποράδες, καθώς και στην κεντρική και βόρεια Εύβοια και τη νότια Χαλκιδική και τη Θράκη. Στις περιοχές αυτές τα φαινόμενα θα συνεχιστούν για λίγες ακόμη ώρες, με σταδιακή εξασθένηση μετά το πρωί.
Παράλληλα, τοπικές μπόρες θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, χωρίς όμως την ένταση των πρωινών ωρών μέχρι και το μεσημέρι . Αιτία είναι το βόρειο ρεύμα, το οποίο ευνοεί την ανάπτυξη νεφώσεων και φαινομένων στα ανατολικά προσήνεμα, δηλαδή στις περιοχές όπου οι αέριες μάζες προσκρούουν στους ορεινούς όγκους.
Έτσι, αναμένονται τοπικές μπόρες στο ανατολικό Αιγαίο, τη Θράκη, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής (κυρίως στα βορειοανατολικά τμήματα του νομού), τη νοτιοανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Σταδιακά, καθώς η διαταραχή έχει απομακρυνθεί ανατολικότερα και θα ενισχύεται το βόρειο ρεύμα, τα φαινόμενα θα περιοριστούν σημαντικά. Προς το απόγευμα θα εστιάζονται μόνο στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Μακεδονία και την Κρήτη.
Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, ο καιρός θα παρουσιάσει αισθητή βελτίωση από πλευράς βροχών και καταιγίδων. Ωστόσο, οι ενισχυμένοι βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο με εντάσεις 6 έως 7 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά ηπειρωτικά θα εξασθενήσουν σταδιακά προς το βράδυ και θα περιοριστούν κυρίως στο ανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Λόγω της συννεφιάς, των φαινομένων αλλά και των ενισχυμένων βοριάδων, η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά τμήματα της χώρας, όπου δεν θα ξεπεράσει τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου. Αντίθετα, στην υπόλοιπη χώρα θα φτάσει τους 30 με 31 βαθμούς, ενώ στα δυτικά, που δεν θα επηρεαστούν ούτε από τα φαινόμενα ούτε από το βόρειο ρεύμα, ο υδράργυρος θα προσεγγίσει τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.
Κυριακή: Επιστροφή σε καθαρά καλοκαιρινό σκηνικό
Από την Κυριακή περνάμε και πάλι σε καθαρά καλοκαιρινές συνθήκες. Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και μόνο λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά της Πελοποννήσου και της βορειοανατολικής χώρας.
Κατά τις θερμές ώρες της ημέρας δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν λίγες πρόσκαιρες μπόρες στα ορεινά της νότιας Πελοποννήσου, χωρίς ιδιαίτερη ένταση.
Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές. Εξαίρεση θα αποτελέσει το ανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου θα επιμείνουν στα 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν δυτικοί άνεμοι έως 4 μποφόρ, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 4 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και στις περισσότερες περιοχές θα φτάσει τους 30 με 33 βαθμούς Κελσίου.
Νέα εβδομάδα: Ζέστη
Η νέα εβδομάδα αναμένεται αρκετά θερμή, καθώς οι θερμές αέριες μάζες, που αυτή τη στιγμή επηρεάζουν κυρίως τη δυτική Ευρώπη, θα κινηθούν σταδιακά ανατολικότερα, επηρεάζοντας και τη χώρα μας. Ωστόσο, δεν διαφαίνεται κάποιο οργανωμένο κύμα καύσωνα ή θερμοκρασιακές ακρότητες.
Τη Δευτέρα, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με λίγες αραιές νεφώσεις. Υπάρχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικές μπόρες τις θερμές ώρες της ημέρας στα βορειοανατολικά ορεινά τμήματα της χώρας, χωρίς όμως ιδιαίτερη σημασία.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο. Στα ανατολικά ηπειρωτικά θα φτάσει τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου και τοπικά τους 35 με 36 βαθμούς. Στα δυτικά, λόγω της επίδρασης της θαλάσσιας αύρας, οι μέγιστες τιμές θα κυμανθούν κοντά στους 30 με 32 βαθμούς.
Οι άνεμοι θα είναι γενικά μεταβλητοί έως 5 μποφόρ και μόνο στα νότια πελάγη πρόσκαιρα θα φτάνουν τα 6 μποφόρ.
Την Τρίτη αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα είναι πιο αυξημένες στα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά. Τις θερμές ώρες της ημέρας θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες, ενώ στην ανατολική Μακεδονία είναι πιθανές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και τοπικά, στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές, δεν αποκλείεται να αγγίξει τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου. Στις περισσότερες περιοχές θα κυμανθεί μεταξύ 33 και 35 βαθμών.
Οι άνεμοι δεν θα προβληματίζουν, καθώς θα φτάνουν τα 4 με 5 μποφόρ.
Την Τετάρτη φαίνεται να ενισχύεται εκ νέου η αστάθεια στα ηπειρωτικά ορεινά τμήματα της χώρας. Μπόρες και τοπικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στη Μακεδονία και κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου, όπου τα φαινόμενα ενδέχεται τοπικά να παρουσιάσουν μεγαλύτερη ένταση.
Παρά την πρόσκαιρη αυτή αστάθεια, η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Γενικότερα, δεν διαφαίνεται κάποιο κύμα καύσωνα, καθώς οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν κοντά ή λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή.