Search
Close this search box.
Search

«Καμίνι» η Ευρώπη, καύσωνας στην Ελλάδα – Φόβοι επιστροφής του Ελ Νίνιο

Πριν 1 έτος

Η θερμότερη μέρα στην ιστορία του πλανήτη από τότε που κρατούνται αρχεία ήταν τη Δευτέρα όταν η μέση θερμοκρασία από όλες τις ηπείρους, από όλες τις χώρες του κόσμου ήταν 17,1 βαθμούς Κελσίου. Ενα συνταρακτικό στοιχείο για την κλιματική κρίση που έθεσε σε συναγερμό τους επιστήμονες ανά την υφήλιο.

Υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν και στη χώρα μας, ενώ ο καύσωνας αναμένεται να κορυφωθεί έως την Παρασκευή 7 Ιουλίου, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί ότι οι θερμοκρασίες την επόμενη εβδομάδα θα είναι υψηλές με χαρακτηριστικά καύσωνα, ιδιαίτερα από την ερχόμενη Τρίτη (11/7) και μετά.

Η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα αναμένεται άλλωστε να ανέβει από αύριο Πέμπτη 6 Ιουλίου, ενώ μέχρι την Παρασκευή το θερμόμετρο θα φτάσει μέχρι και τους 38 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές.

Παράλληλα, ο Σάκης Αρναούτογλου δημοσίευσε και έναν χάρτη όπου φαίνονται οι θερμοκρασίες της Ελλάδας που αναμένεται να “χτυπήσουν κόκκινο”.

Κορυφώνεται η κλιματική κρίση: «Καμίνι» η Ευρώπη, καύσωνας στην Ελλάδα – Φόβοι επιστροφής του Ελ Νίνιο

Την ίδια ώρα, η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council, κατηγοριοποιεί επιχειρησιακά τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες για έξι μεγάλες ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα, Ηράκλειο).

Το σύστημα κατηγοριοποίησης βασίζεται σε έναν αλγόριθμο πρόγνωσης των επιπτώσεων επερχόμενων ημερών με υψηλές θερμοκρασίες στην υγεία των κατοίκων των έξι πόλεων. Ο αλγόριθμος λαμβάνει υπόψη του, εκτός από τη θερμοκρασία, και άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την ανθρώπινη θερμική αίσθηση, όπως η υγρασία και ο άνεμος. Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης από την κατηγορία Ο (υψηλές θερμοκρασίες) ως την κατηγορία 3 (ακραίες θερμοκρασίες).

Σύμφωνα με την εν λόγω κατηγοριοποίηση, την Παρασκευή 7 Ιουλίου αναμένονται θερμοκρασιακές συνθήκες κατηγορίας 2 (εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες) για τις πόλεις των Αθηνών και της Λάρισας. Προβλέπονται, δηλαδή, κίνδυνοι για την υγεία λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών και πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις και μέτρα.

Η κατηγοριοποίηση ανανεώνεται καθημερινά και ο σχετικός χάρτης για τις έξι πόλεις δίνεται στο link https://meteo.gr/heatwave.cfm

Ο καιρός τρελάθηκε!

Οι νότιες Ηνωμένες Πολιτείες και η μέση Ανατολή υποφέρουν από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, ενώ ακόμα και ο χειμώνας στην Ανταρκτική είναι ιδιαίτερα ζεστός, με τη θερμοκρασία να σημειώνει ρεκόρ φτάνοντας στους 8,7 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αριζόνα και το Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, που ο καύσωνας μαίνεται εδώ και εβδομάδες, η θερμοκρασία σχεδόν άγγιξε τους 45 βαθμούς Κελσίου, με τους ειδικούς να μην αποκλείουν την κατακόρυφη αύξηση θανάτων απο θερμοπληξία, σε περίπτωση κατάρρευσης του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Παρόμοια εικόνα και στο Μεξικό, το οποίο δοκιμάζεται τους τελευταίους μήνες από έντονο καύσωνα, μετρώντας ήδη 112 νεκρούς, με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για καύσωνα διαρκείας.

Ασυνήθιστα υψηλή είναι και η θερμοκρασία στην Κίνα, η οποία βιώνει καύσωνα διαρκείας, που αγγίζει καθημερινά τους 40 βαθμούς Κελσίου, με τους ζωολογικούς κήπους του Πεκίνου να δυσκολεύονται να δροσίσουν τα ζώα.

Στη Ευρώπη η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Στην Ισπανία, 23 επαρχίες καταγράφουν θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών Κελσίου, ενώ η θερμοκρασία στη Μαδρίτη αναμένεται να φτάσει τους 44 βαθμούς.

Κρίσιμη η κατάσταση και στη Ρουμάνια. Στα νότια και δυτικά της χώρας, η θερμοκρασία φτάνει τους 39 βαθμούς, με το νερό σε μερικές περιοχές να μην είναι πόσιμο, λόγω προηγούμενων πλημμυρών.

Στην Ιταλία, οι αρχές έχουν σημάνει από τα τέλη Ιουνίου, πορτοκαλί συναγερμό σε 14 πόλεις, μεταξύ αυτών την Ανκόνα, την Μπολόνια, τη Φλωρεντία και τη Ρώμη, καθώς αναμένονται θερμοκρασίες έως και 47 βαθμούς.

Αντιθέτως, στην Ολλανδία, σπάνια για την εποχή, καλοκαιρινή καταιγίδα, με ανέμους που ξεπερνούν τα εκατόν σαράντα πέντε χιλιόμετρα τη ώρα, στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο.

Κορυφώνεται η κλιματική κρίση: «Καμίνι» η Ευρώπη, καύσωνας στην Ελλάδα – Φόβοι επιστροφής του Ελ Νίνιο

Κορυφώνεται η κλιματική κρίση με το Ελ Νίνιο

Η κλιματική πραγματικότητα αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη με την έλευση του φαινομένου Έλ Νίνιο, που προκαλεί ξηρασίαπλημμύρεςκυκλώνεςακραίες θερμοκρασίες και έξαρση λοιμωδών ασθενειών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας προβλέπει 90% πιθανότητα εμφάνισης του Έλ Νίνιο από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2023. Πρόκειται για ένα κλιματικό φαινόμενο που εμφανίζεται περιοδικά. Είχε να εμφανιστεί 7 χρόνια, από το 2016, που μέχρι στιγμής κρατά τα πρωτεία ως το θερμότερο έτος όλων των εποχών. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως το 2023 είναι πιθανόν να πάρει τη σκυτάλη με το 2024 να αναμένεται ακόμη θερμότερο, ενώ θα ξεπεραστεί ο κλιματικός στόχος της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου τουλάχιστον για ένα χρόνο.

Το Έλ Νίνιο αρχικά θα είναι ήπιο όμως στη 12μηνη διάρκεια του θα φέρει κλιματικές ανατροπές. Υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν σε Κεντρική και Νότια Αμερική, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία, ενώ πλημμύρες θα πλήξουν τμήματα της Νότιας Αμερικής, τις Νοτιοδυτικές ΗΠΑ, το Κέρας της Αφρικής και την Κεντρική Ασία. Σε ΑυστραλίαΙνδονησία, τμήματα της Νότιας Ασίας και των νότιων ΗΠΑ αναμένονται ξηρασίες ενώ στον Ειρηνικό και στον Ατλαντικό δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν σφοδροί κυκλώνες.

Τέλος, αναμένεται έξαρση των λοιμωδών ασθενειών που σχετίζονται με τα κουνούπια, όπως η ασθένεια Ζίκα, ο Δάγκειος πυρετός και η νόσος Τσικουνκούνια (Chikungunya).

Εν όψει όλων αυτών, ο ΟΗΕ με μήνυμά του προειδοποιεί τις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην υγεία, στα οικοσυστήματα και στην οικονομία.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.