Search
Close this search box.
Search

Καμπανάκι για ξηρασία στον ευρωπαϊκό νότο

Πριν 6 μήνες

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αναδεικνύει το αποτύπωμα που αφήνει η κλιματική απορρύθμιση και φέρνει στο προσκήνιο τη λήψη πρωτοβουλιών για την αναγέννηση της φύσης και την ανανέωση των οικοσυστημάτων. Φέτος, η Ημέρα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, που γιορτάζεται με ημερίδες και δρώμενα στη Σαουδική Αραβία, επικεντρώνεται στην αποκατάσταση της Γης, στην ερημοποίηση και την ανθεκτικότητα στην ξηρασία.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της ερημοποίησης, έως και το 40% της Γης έχει υποβαθμιστεί, επηρεάζοντας άμεσα τον μισό πληθυσμό του πλανήτη και απειλώντας περίπου το μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ, ήτοι 44 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το πλήθος και η διάρκεια των περιόδων ξηρασίας έχουν αυξηθεί κατά 29% από το 2000. Χωρίς επείγουσα δράση, οι ξηρασίες μπορεί να επηρεάσουν πάνω από τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το 2050. Την ίδια ώρα, η αποκατάσταση της Γης αποτελεί βασικό πυλώνα της δεκαετίας του ΟΗΕ για την αναγέννηση των οικοσυστημάτων, καθώς θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ξηρασία και η λειψυδρία συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρώπη εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Οι νοτιοανατολικές περιοχές της ηπείρου βιώνουν σοβαρά περιστατικά ξηρασίας και ήδη πολλές πόλεις της Μεσογείου λαμβάνουν μέτρα. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των πέντε χωρών που επηρεάζονται από την ξηρασία, θέτοντας προκλήσεις για τις γεωργικές παραγωγές, τη διαθεσιμότητα πόσιμου νερού, την κατάσταση των λιμνών και των ποταμών και τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Ηδη, από τον Φεβρουάριο, η Σικελία ανακοίνωσε «κατάσταση φυσικής καταστροφής», με τα επίπεδα νερού στους ταμιευτήρες να είναι χαμηλά. Συνολικά, το ιταλικό νησί αντιμετωπίζει οκτώ μήνες «σχεδόν απόλυτης ξηρασίας», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Υδάτινων Πόρων. Το δεύτερο εξάμηνο του 2023 ήταν μάλιστα το ξηρότερο των τελευταίων 100 ετών.

Οι Αρχές της Καταλονίας επιβάλλουν πρόστιμα σε όσους ποτίζουν τον κήπο τους ή γεμίζουν την πισίνα τους, που μπορούν να φτάσουν ακόμα και τις 3.000 ευρώ. Η έναρξη της τουριστικής περιόδου επιτείνει την ανησυχία, με τους ειδικούς να μην αποκλείουν ακόμα και την παροχή νερού με δελτίο.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.