-->
07.03.2021

Κανονικά οι συγκεντρώσεις της Πέμπτης παρά την απαγόρευση της ΕΛΑΣ

Κανονικά θα διεξαχθούν οι προγραμματισμένες πανελλαδικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας φοιτητικών και εκπαιδευτικών συλλόγων την Πέμπτη, παρά την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων που επέβαλε η ΕΛ.ΑΣ. Για μία χουντικής έμπνευσης απόφαση κάνει λόγο ο εκπαιδευτικός Ηλίας Σμήλιος μιλώντας στο GRTimes. Ο γραμματέας του φοιτητικού συλλόγου Νομικής ΑΠΘ, Τάσος Παπαδόπουλος, χαρακτηρίζει υποκριτική την απόφαση, που στόχο έχει την παρεμπόδιση των συλλαλητηρίων της Πέμπτης με πρόσχημα την πανδημία.

Κανονικά πρόκειται να διεξαχθούν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών σωματείων που είναι προγραμματισμένες για την Πέμπτη 28/1 σε όλη την Ελλάδα, παρά την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων.

«Η απόφαση είναι χουντικής έμπνευσης. Διευκρινίστηκε απ’ την επιτροπή λοιμωξιολόγων ότι ουδέποτε υπήρξε εισήγηση για απαγόρευση των συγκεντρώσεων. Είναι μία ξεκάθαρη προσπάθεια της κυβέρνησης να φιμώσει το λαό και να επιβάλει την πολιτική της, περνώντας μαύρα και άραχνα αντιλαϊκά νομοσχέδια. Εμείς την Πέμπτη θα διαδηλώσουμε κανονικά, ενάντια στους νέους φραγμούς στην πρόσβαση των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, ενάντια στην επέκταση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, ενάντια στην αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων που έχει οδηγήσει καθηγητές στην απόλυση και σχολεία στο κλείσιμο», αναφέρει ο κ. Σμήλιος.

Σε έκτακτη συνεδρίαση προχώρησαν τα διοικητικά συμβούλια των φοιτητικών συλλόγων με αφορμή την απαγόρευση των συναθροίσεων που επέβαλε σήμερα η ΕΛΑΣ. Οι φοιτητικοί σύλλογοι κατέληξαν ότι δεν πρόκειται να αναστείλουν την διαμαρτυρία τους, και έτσι αύριο, Τετάρτη, θα προχωρήσουν στην οργάνωση της δράσης τους, προκειμένου την Πέμπτη να κάνουν τη συγκέντρωση, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, όπως αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής, Τάσος Παπαδόπουλος.

«Η απόφαση της κυβέρνησης είναι υποκριτική. Επικαλούνται τον υγειονομικό κίνδυνο και απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ την ίδια ώρα δεν έχουν παρθεί βασικά μέτρα για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και χώρους εργασίας. Είναι ξεκάθαρο ότι η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε με σκοπό να παρεμποδιστούν τα συλλαλητήρια στις 28 του μηνός. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τηρήσουμε τα μέτρα και ταυτόχρονα να διαμαρτυρηθούμε και έτσι αποφασίσαμε ότι δε θα ανασταλεί η δράση μας. Όλους αυτούς τους μήνες είμαστε στα σπίτια μας και δε συζητήθηκε ποτέ η επιστροφή μας στα αμφιθέατρα, ενώ επιστρέφουν στην κανονικότητα κλάδοι όπως τα χιονοδρομικά κέντρα», δηλώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Υπενθυμίζεται, ότι την Πέμπτη, 28/01 φοιτητικοί και εκπαιδευτικοί σύλλογοι πρόκειται να συγκεντρωθούν στις 12:00 στο άγαλμα του Βενιζέλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ το συλλαλητήριο στην Αθήνα, είναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη στις 13:00.

Παράσταση διαμαρτυρίας το Σάββατο 6/02 ενάντια στις διώξεις

Σε παράσταση διαμαρτυρίας πρόκειται να προχωρήσουν σωματεία εκπαιδευτικών και φοιτητικών συλλόγων και το Σάββατο 6/02. Όπως αναφέρει στο GRTimes ο Ηλίας Σμήλιος, πρέπει να σταματήσουν οι διώξεις όσων συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις.

«Εμένα με θεωρούν διοργανωτή της διαμαρτυρίας του Πολυτεχνείου. Από πότε χρειάζεται διοργάνωση η συγκεκριμένη διαμαρτυρία; Έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 50.000 ευρώ. Είναι ξεκάθαρη στοχοποίηση. Ακόμη και ο νόμος περί απαγόρευσης συναθροίσεων εξαιρεί την πορεία του Πολυτεχνείου και της Πρωτομαγιάς, γιατί πολύ απλά δε χρειάζεται διοργανωτής. Το Σάββατο 6/02 θα πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στις διώξεις και τα πρόστιμα. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα η διαμαρτυρία. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί και διαδικτυακή συναυλία στο WE για τον ίδιο λόγο», αναφέρει ο κ. Σμήλιος.


Διαβάστε επίσης