Ο κόσμος μας θα ήταν ιδανικός αν, όλοι οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν και θεωρούμε έμπιστους, ήταν υπερήφανοι για εμάς και ήθελαν να μας βλέπουν να πετυχαίνουμε. Η αλήθεια είναι όμως πάντα πιο περίπλοκη.
Όταν μεσολαβεί η ζήλεια, ακόμη και οι πιο κοντινοί μας άνθρωποι μπορεί να κρύβουν μια πιο ύπουλη πλευρά, ακόμη και κάτω από φαινομενικά λόγια υποστήριξης. Συνήθως, η ζήλια προέρχεται από το ίδιο το άτομο που τη βιώνει και όχι από εκείνον που τη δέχεται. Σπάνια κάποιος που ζηλεύει θα το παραδεχτεί ανοιχτά.
Η ζήλεια τους όμως θα εκδηλωθεί με πλάγιους τρόπους, με διπλά μηνύματα και διφορούμενες εκφράσεις. Τα επιφανειακά αθώα σχόλια και κάποιες φράσεις δείχνουν ότι, ακόμη και ένας κοντινός σας άνθρωπος μπορεί ενδόμυχα να ελπίζει να σας δει να αποτυγχάνετε.
Κάποιος που σας ζηλεύει κρυφά και δεν θέλει να πετύχετε χρησιμοποιεί αυτές τις 8 φράσεις
- «Είσαι τυχερός / -ή»
- «Και εγώ θα μπορούσα, αν ήθελα»
- «Δεν είναι και τίποτα σπουδαίο»
- «Θα σε έχω στο μυαλό μου»
- «Μακάρι να είχα και εγώ τόσο ελεύθερο χρόνο»
- «Το ήξερα ότι θα τα καταφέρεις»
- «Να είσαι ρεαλιστής /ρεαλίστρια»
- «Μην μας ξεχάσεις όταν γίνεις διάσημος»
«Είσαι τυχερός / -ή»
Οι εκφράσεις αυτής της φύσης, είναι χαρακτηριστικές των ανθρώπων που τρέφουν ζήλεια για την επιτυχία σας. Η «τύχη» στην οποία αποδίδουν το επίτευγμά σας αποσκοπεί στο να σας κάνει να αμφιβάλλετε για την αξία σας, αποδίδοντάς το σε κάποιο τυχαίο γεγονός ή εύνοια.
Για παράδειγμα, χαίρεστε για την προαγωγή σας και κάποιος σας λέει «είσαι τυχερός που σε συμπαθεί το αφεντικό». Ένα τέτοιου είδους σχόλιο, δεν υποβαθμίζει μόνο το κατόρθωμά σας, αλλά υπαινίσσεται επίσης, ότι δεν σας αξίζει. Η προσπάθεια κάποιου να υπονομεύσει ένα κατόρθωμά σας, αποδίδοντάς το στην εύνοια της τύχης, είναι χαρακτηριστικό σημάδι της ζήλειας.
«Και εγώ θα μπορούσα, αν ήθελα»
Πρόκειται για μια έμμεση προσπάθεια υπονόμευσης των κατορθωμάτων σας. Λέγοντάς σας κάποιος ότι και εκείνος θα μπορούσε να είχε καταφέρει αυτό που εσείς έχετε πετύχει, αυτόματα υπονοεί ότι δεν κάνατε κάτι εξαιρετικό και μοναδικό.
Έμμεσα, σας λέει ότι «δεν με εντυπωσιάζει αυτό που έχεις καταφέρει, επειδή όλοι, ακόμη και εγώ, θα μπορούσαμε να το κάνουμε, αρκεί να θέλαμε». Η φράση αυτή ακυρώνει όλη σας την προσπάθεια, την αφοσίωση, κάθε ρίσκο που έχετε αναλάβει για να φτάσετε μέχρι την επιτυχία. Αντί δηλαδή να αναγνωρίσουν τον κόπο σας και να χαρούν με το κατόρθωμά σας, εκείνοι υπαινίσσονται ότι καθένας θα μπορούσε να το καταφέρει και άρα, δεν υπάρχει λόγος να είστε υπερήφανοι.
Εσείς να θυμάστε ότι, οι προσπάθειες υπονόμευσης της επιτυχίας σας, δεν αφορούν εσάς, αλλά είναι αποτέλεσμα των προσωπικών ανασφαλειών ανθρώπων που σας ζηλεύουν. Η συγκεκριμένη φράση είναι μια προσπάθεια να κρύψουν τη ζήλεια τους, κάνοντας εσάς να αμφιβάλλετε για τα επιτεύγματά σας.
«Δεν είναι και τίποτα σπουδαίο»
Ασφαλώς, κάποιος που, ακούγοντας ένα κατόρθωμά σας, λέει πως «δεν κάνατε και τίποτα σπουδαίο», υπονομεύει τη σπουδαιότητα της επιτυχίας σας. Μπορεί το κακοπροαίρετο αυτό σχόλιο να αφορά την προαγωγή σας, τη νέα σας δουλειά, ένα οποιοδήποτε προσωπικά επίτευγμα για το οποίο είστε περήφανος/η. Όμως, οι άνθρωποι έχουν ανάγκη την αναγνώριση και των έπαινο των πιο κοντινών τους ανθρώπων. Η έκφραση αυτή λέγεται στην προσπάθεια κάποιου να μειώσει τα κατορθώματά σας.
«Θα σε έχω στο μυαλό μου»
Όταν εξηγούμε σε κάποιον έναν στόχο μας, μια προσπάθεια, ένα νέο επαγγελματικό εγχείρημα και εκείνος/η αποκρίνεται ότι «θα μας έχει κατά νου», αρχικά φαίνεται καλοπροαίρετο και υποστηρικτικό ως σχόλιο. Όταν η έκφραση αυτή είναι η απόκριση στο άκουσμα κάποιας επιτυχίας σας, μαρτυρά ζήλεια.
Αν κάποιος σας πει «θα σε έχω στο νου μου, είσαι όμως σίγουρος/η;», τότε η φράση αυτή, αποτελεί μια προσπάθεια να σας αποθαρρύνουν με την επίφαση του ενδιαφέροντος. Μπορείτε να ακούτε τις γνώμες και τις συμβουλές των άλλων, ωστόσο το πιο σημαντικό από όλα, είναι να εμπιστεύεστε τη διαίσθησή σας.
«Μακάρι να είχα και εγώ τόσο ελεύθερο χρόνο»
Μια φράση που φαινομενικά ακούγεται σαν καλοπροαίρετο πείραγμα, όμως υπονοεί ότι αυτό που έχετε πετύχει είναι αποτέλεσμα του άφθονου χρόνου που έχετε στη διάθεσή σας και δεν είστε αναγκασμένοι να δουλεύετε όσο εκείνοι.
Αν για παράδειγμα, εσείς, μετά από κόπο και συνειδητή προσπάθεια, έχετε εξασφαλίσει μια άνετη ζωή, μια δουλειά που σας προσφέρει τη δυνατότητα να έχετε ποιοτικό, προσωπικό χρόνο, κάποιος υποθάλπει αυτό το κατόρθωμα, λέγοντάς πως εκείνοι δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια που έχει «χαριστεί» σε εσάς. Αυτόματα, υποτιμούν τόσο την προσπάθεια όσο και την πειθαρχία που έχει χρειαστεί να κατακτήσετε όσα μπορείτε να χαίρεστε τώρα.
Για να είμαστε ειλικρινείς, όλοι οι άνθρωποι έχουμε τον ίδιο χρόνο, 24 ώρες. Οι προτεραιότητες είναι που κάνουν ορισμένους να ξεχωρίσουν. Μην αφήνετε κακοπροαίρετα σχόλια να σας κάνουν να αμφιβάλλετε για την ικανότητα ή την αξία σας.
«Το ήξερα ότι θα τα καταφέρεις»
Φαινομενικά, η φράση «εγώ το ήξερα ότι θα τα κατάφερνες» μοιάζει με έπαινο και δεν κρύβει κάποιο άλλο νόημα. Ορισμένες φορές όμως είναι μια συγκαλυμμένη προσπάθεια υπονόμευσης του κατορθώματός σας, αφού έμμεσα, σας λένε ότι ήταν κάτι αναμενόμενο.
Αν μετά από μήνες δικής σας προσπάθειας σε ένα έργο, μια δουλειά, μια παρουσίαση, έρθει μια αναγνώριση ή μια προαγωγή, και ένας δικός άνθρωπος πει «εγώ ήξερα ότι θα γίνει», αυτό που κάνει είναι να υποτιμά την αξία της επιτυχίας ως κάτι που ήταν προβλέψιμο και προφανές – όχι ως κάτι το εξαιρετικό.
Την ίδια στιγμή, επισκιάζεται ο κόπος και η σκληρή προσπάθεια μέχρι να κατακτήσετε αυτόν σας τον στόχο. Αμέσως, νιώθετε ότι αυτό που καταφέρατε ήταν απλώς κάτι το συνηθισμένο και μάλιστα, δεν αξίζει τον κόπο να το χαρείτε ή να το γιορτάσετε. Οι δικοί μας άνθρωποι πρέπει να χαίρονται και να αναγνωρίζουν κάθε μας επίτευγμα, ανεξάρτητα από τη σιγουριά που είχαν για την επιτυχία μας.
«Να είσαι ρεαλιστής /ρεαλίστρια»
Είναι μια συνηθισμένη φράση που ακούγεται από στόματα ανθρώπων που θέλουν να κόψουν τα φτερά σας και να σας κρατήσουν στο ίδιο επίπεδο με εκείνους. Μπορεί να τη χρησιμοποιήσουν όταν εσείς τους μιλάτε για τα όνειρα, τους στόχους, τα φιλόδοξα σχέδιά σας, υπαινισσόμενοι πως, όσα λέτε είναι εξωπραγματικά ή αδύνατα.
Αν για παράδειγμα, αποφασίσετε να καλλιεργήσετε το ταλέντο σας στην υποκριτική ή να δημιουργήσετε τη δική σας επιχείρηση, μπορεί να αρχίσουν να σας παροτρύνουν να «είστε πιο ρεαλιστές». Αυτή η προσταγή, είναι μια προσπάθεια αποθάρρυνσής σας, στοχεύει στο να χάσετε τον ενθουσιασμό σας.
Ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να ξέρει τι είναι ρεαλιστικό και εφικτό για εσάς, είστε εσείς οι ίδιοι. Οι περιορισμοί είναι περισσότερο στο μυαλό μας, παρά πραγματικοί. Οι αμφιβολίες τους μπορεί στην πραγματικότητα, να προέρχονται από τον δικό τους φόβο της επιτυχίας και τη δική τους αδυναμία να καταφέρουν αυτό που εσείς προσπαθείτε.
«Μην μας ξεχάσεις όταν γίνεις διάσημος»
Συχνά, η παρότρυνση αυτή έχει την μορφή του αστεϊσμού αλλά κουβαλά ένα παράπονο, μια υπόνοια πίκρας και ζήλειας. Το άτομο που σας λέει κάτι τέτοιο, υπονοεί ότι, αν πετύχετε τους στόχους σας, θα το ξεχάσετε ή θα το εγκαταλείψετε. Ακόμη και χιουμοριστικά, η φράση αυτή επισκιάζει την προσπάθειά σας και τα κατορθώματά σας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, μετά την επιτυχία σας, δεν θα είστε πλέον ο ίδιος άνθρωπος.
Η επιτυχία σας είναι λόγος να χαίρονται και όχι αιτία για να ξεκόψετε. Οι αληθινοί φίλοι και οι πραγματικοί σας υποστηρικτές θα θέλουν πράγματι να σας βλέπουν να προοδεύετε, χωρίς τον εγωιστικό φόβο ότι θα τους ξεχάσετε.
Η ζήλεια είναι απόρροια της ανασφάλειας
Η αναγνώριση του συναισθήματος της ζήλειας δεν είναι πάντα εύκολη, ειδικά όταν αυτή κρύβεται με τόσο διπλωματικό τρόπο, κάτω από δήθεν θετικά σχόλια. Η αποκωδικοποίηση της ζήλειας είναι όμως αναγκαία, ώστε να προστατεύσετε την ψυχική σας ηρεμία και να μείνετε προσηλωμένοι στον στόχο σας. Η ζήλεια δεν μπορεί να σας κάνει να παρεκκλίνετε από την πορεία σας. Αντίθετα, μπορεί να αποτελέσει ακόμη και κίνητρο ώστε να προχωρήσετε μπροστά.
Μην περιμένετε να θέλουν όλοι να σας δουν να τα καταφέρνετε. Η ζήλεια είναι απόρροια της ανασφάλειας όσων την νιώθουν και δεν αντανακλά τη δική σας αξία. Εσείς φροντίστε να είστε προσηλωμένοι στον στόχο σας και να έχετε δίπλα σας μόνο εκείνους που σας υποστηρίζουν με την καρδιά τους.