Τρεις είναι οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν για την άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά αντίστοιχα, τρία είναι και τα πολύ σημαντικά προβλήματα για την υλοποίηση των στόχων, τα οποία οδηγούν τους ειδικούς σε εκ νέου εισήγηση για παράταση του lockdown, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο GRTimes o Διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι υπάρχει διχογνωμία για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00.
Τρεις είναι οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, όπως αναφέρει ο κ. Καπραβέλος στο GRTimes. Ο πρώτος στόχος, είναι να σταματήσει η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, ώστε να περιοριστούν οι μαζικές εισαγωγές στα νοσοκομεία και να μην πιέζεται το ΕΣΥ, ο δεύτερος είναι να μην έχει μεγάλη διάρκεια το τρίτο κύμα, πράγμα που σημαίνει αποφυγή της μεγάλης διασποράς σε μεγάλα αστικά κέντρα και πυκνοκατοικημένες περιοχές, ενώ ο τρίτος στόχος είναι η αποφυγή των μεταλλάξεων, οι οποίες εμφανίζονται όταν ο ιός διασπείρεται.
«Στους τρεις στόχους, έχουμε τρία σημαντικότατα προβλήματα. Πρώτον, δεν μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα δισποράς σε εστίες υπερμετάδοσης, όπως σχολεία, εργοστάσια, λεωφορεία, τρένα κ.λπ., ενώ ταυτόχρονα δεν γίνονται πολλά τεστ ώστε να απομονώνονται τα κρούσματα. Έτσι, μόλις χαλαρώνουμε, τα κρούσματα αυξάνονται. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι η ανοσία στη χώρα μας ακόμη, είναι πολύ μικρή. Η μεγαλύτερη φυσική ανοσία εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου και είχαμε τη μεγαλύτερη έξαρση. Το τρίτο πρόβλημα, είναι ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το όπλο των εμβολίων διότι έχουν εμβολιαστεί ελάχιστοι. Είναι αστείο να μιλάμε για το 3-4% που εμβολιάζεται», αναφέρει ο κ. Καπραβέλος.
Από τον Απρίλη και μετά η συζήτηση για το άνοιγμα
Δεδομένων των παραπάνω, ο κ. Καπραβέλος θεωρεί μονόδρομο την τήρηση των μέτρων με σχολαστικότητα και μάλιστα, απαιτείται από τους πολίτες μεγαλύτερη επαγρύπνηση.
«Δε θέλουμε να φοβήσουμε κανέναν, αλλά η αύξηση στα λύματα δείχνει ότι δεν ελέγχεται η διασπορά του ιού. Ρωτούν για χαλάρωση των μέτρων και άνοιγμα των μαγαζιών, όμως δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό. Όλα τα στοιχεία λένε ότι τον Μάρτιο ο ιός θα εξασθενίσει. Δεδομένου ότι τα εμβόλια θα είναι περισσότερα, από τον Απρίλη και μετά θα μπορούμε να εξετάσουμε το άνοιγμα τομέων της κοινωνικής μας δραστηριότητας προς όφελος της ζωής», αναφέρει.
Διχογνωμία ειδικών για την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Καπραβέλος, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, εισηγείται την ανάγκη περιορισμού του συνωστισμού. Δεν εισηγείται το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
«Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από μία ώρα και έπειτα έχει να κάνει με τη μείωση του συνωστισμού. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει τις συγκεντρώσεις σε πλατείες και πάρκα. Είναι στο πνεύμα του περιορισμού της κυκλοφορίας και άρα των συναθροίσεων. Όμως, υπάρχουν δύο απόψεις. Η μία λέει, ότι επεκτείνοντας το ωράριο της επιτρεπόμενης κυκλοφορίας, γίνεται μεγαλύτερη κατανομή πληθυσμού, καθώς ο αυστηρός περιορισμός ενισχύει την ταυτόχρονη κυκλοφορία των πολιτών. Η άλλη άποψη όμως λέει, ότι μειωμένο ωράριο κυκλοφορίας, σημαίνει ότι μειώνεται και ο αριθμός των συναθροίσεων», καταλήγει.