Ανέβηκαν οι τόνοι με φωνές και αποδοκιμασίες κατά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, αναγκάζοντας τον Παναγιώτη Ρήγα να διακόψει τον Κασσελάκη, προσπαθώντας να συνετίσει τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, να σταματήσουν, αλλιώς να αποχωρήσουν από την αίθουσα.
“Αυτές οι εικόνες δεν αρμόζουν στο πνεύμα της αριστεράς”, είπε ο Παναγιώτης Ρήγας.
Με συνεχείς διακοπές ξεκίνησε η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη ενώ χρειάστηκε να παρέμβει δύο φορές το προεδρείο της Κεντρικής Επιτροπής με τον κ. Ρήγα να ζητά να σταματήσουν οι διακοπές απειλώντας ακόμα και με αποβολή όσους φωνάζουν. Τους κάλεσε να σεβαστούν τόσο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και τους ομιλητές που θα ακολουθήσουν. Σεβαστείτε αυτό που υπηρετούμε όλα αυτά τα χρόνια, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας.
Αφορμή για την ένταση ήταν η αποστροφή Κασσελάκη που αναφέρθηκε στα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λόγω των αναφορών «τοπικών νομισμάτων και δηλώσεων Κατρούγκαλου».
«Πώς να δώσουμε αξιόπιστη πρόταση μεταξύ τοπικών νομισμάτων και δηλώσεων Κατρούγκαλου;», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Στη συνέχεια ανέφερε, ότι έχει αποφασίσει να δώσει ένα τέλος σε αυτήν την κατάσταση και πως δεν μπορούν να παραμένουν στο κόμμα στελέχη που μιλάνε για επιθεώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ.
O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του μέσα σε φωνές και αντιδράσεις, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της επιτροπής να επεμβαίνει δύο φορές.
«Ένας που λέει ότι το κόμμα είναι επιθεώρηση και παραμένει. Ένας που λέει ότι μπήκε η ολιγαρχία και είναι στο κόμμα. Ένας που ανακοινώνει νέο κόμμα παραμένει στο κόμμα. Ένας που συνδέει το κόμμα με το σκοτεινό διαδίκτυο και παραμένει. Αυτά τα στελέχη είναι στο δικό σας κόμμα. Πιστεύουν όλα αυτά για τον πρόεδρο τα στελέχη, τα μέλη και δεν φεύγουν. Και το ερώτημα είναι αν το επιτρέπετε. Σε άλλο κόμμα θα είχαν διαγραφεί μέσα σε λίγες ώρες. Είναι η πραγματικότητα που πονάει. Τα στελέχη που λένε ούφο τους ψηφοφόρους παραμένουν στο κόμμα. Δεν έχουν ανασκευάσει. Εσείς το επιτρέπετε;» δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Αντί να μιλάμε για αυτά θα μιλήσουμε για τα μικρά. Σας το λέω και δεσμεύομαι. Είναι η τελευταία φορά που όσο είμαι πρόεδρος τα εσωκομματικά θα απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τελευταία φορά τέλος. Αριστερά δεν είναι να αναμασάς χιλιάδες λέξεις χωρίς να λες τίποτα. Είναι η κυβερνώσα αριστερά με συνοπτικό λόγο, ξεκάθαρες προτάσεις».
«Χρειαζόμαστε τη δίκαιη και την απαιτητική ανάπτυξη και όχι τη φτηνή ανάπτυξη. Μας μιλούν από την κυβέρνηση για εξωστρέφεια και ρίσκο αλλά δεν γίνονται τέτοια πράγματα σε κράτος αλληλοεκβιαζομένων παραγόντων. Απαιτούν μια θεσμικά ισχυρή πολιτεία και όχι αυτή που διαλύεται με τα γούστα όποιου βρίσκεται στο Μαξίμου. Γι’ αυτά πρέπει να μιλήσει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Με ποιο παραγωγικό μοντέλο θα πάμε στο ορόσημο; Πρέπει να πάμε με μια κοινωνία ασφάλειας και δικαιοσύνης».
«Οι εκβιασμοί και οι καταναγκασμοί της προηγούμενης 10ετίας θα έρθουν ξανά αν είμαστε όπως τότε. Στη φιλοσοφία μας οι πολλοί εργαζόμενοι και οι καλοί μισθοί εξασφαλίζουν την κοινωνική ασφάλιση. Μας δόθηκε ένα διάλειμμα να ξαναστήσουμε την οικονομία, να την κάνουμε εξωστρεφή καινοτόμα. Να φτιάξουμε μια οικονομία που θα κρατάει τους νέους στην πατρίδα τους με πολλές κερδοφόρες βιώσιμες επιχειρήσεις που θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν το κοινωνικό κράτος».
Αναλυτικά η ομιλία του Κασσελάκη
Το θέμα των διαγραφών των τεσσάρων στελεχών που έχει ήδη παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας έθεσε με καθαρό τρόπο στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.
Αφού περιέγραψε το πρόβλημα είπε: «Σας καλώ να εκφράσουμε θέση, όχι επιθυμία. Με μία μεγάλη, ηχηρή πλειοψηφία, που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Θέση ότι αυτά τα άτομα που έχουν πει αυτές τις ύβρεις δεν φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα. Και αυτή η θέση να είναι ξεκάθαρη προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία οφείλει να συνεδριάσει και να αποφασίσει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για όλες τις υποθέσεις. Δεν χρειάζονται μεγάλοι φάκελοι – όλα σε δημόσια θέα. Διαφορετικά, δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν. Και μπορώ πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα να το κάνω με αίτημα του 15% των μελών. Θεσμικά, για σοβαρό θέμα λειτουργίας του κόμματος, όπως προβλέπει ρητά το καταστατικό».
Στην αρχή της ομιλία του ο κ. Κασσελάκης διακόπηκε αρκετές φορές από στελέχη που τον αποδοκίμαζαν και ανάγκασαν τον προεδρεύοντα Παναγιώτη Ρήγα να τους επαναφέρει.
Αφού είπε ότι «Αριστερά σήμερα δεν είναι να αναμασάς χιλιάδες λέξεις χωρίς να λες τίποτα, είναι η κυβερνώσα Αριστερά, με επαγγελματισμό, συνοπτικό λόγο, ξεκάθαρες και κατανοητές προτάσεις, με βαθιά κοινωνική, ανθρωπιστική και οικολογική πυξίδα», περιέγραψε το πρόβλημα: « Σας το λέω και δεσμεύομαι. Είναι η τελευταία φορά όσο θα είμαι Πρόεδρος, που τα εσωκομματικά απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ένας που λέει ότι το κόμμα είναι «επιθεώρηση», και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι «η ολιγαρχία και η διαπλοκή εγκαταστάθηκαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ», και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι ο νέος πρόεδρος «δεν ήρθε, τον φέρανε», ότι είναι Μπέπε Γκρίλο και Τραμπ, και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι θα κάνει νέο κόμμα, ανακοινώνει και τίτλο του νέου κόμματος στα κανάλια, και παραμένει στο κόμμα. Ένας που συνδέει αυθαίρετα το κόμμα με το σκοτεινό διαδίκτυο, και παραμένει στο κόμμα. Συντρόφισσες και σύντροφοι, αυτά τα στελέχη είναι στο δικό σας κόμμα. Πιστεύουν όλα αυτά για τον Πρόεδρο, τα στελέχη, τα μέλη, τους ψηφοφόρους και για το ίδιο τους το κόμμα, και δεν φεύγουν».
Ακολούθως απευθύνθηκε στα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής θέτοντας το ερώτημα: «Σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα, αυτά τα στελέχη θα είχαν διαγραφεί σε μερικά λεπτά ή έστω λίγες ώρες. Εδώ, στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τα στελέχη που προσβάλλουν εσάς, εμάς, που λένε UFO και followers τούς ψηφοφόρους μας, παραμένουν εβδομάδες μετά τις ύβρεις τους στο κόμμα. Δεν έχουν ανασκευάσει ούτε μία λέξη αν και είχαν πολλές ευκαιρίες. Και επαναλαμβάνω: Εσείς αυτό το επιτρέπετε; Το δέχεστε; Αυτή είναι η βάση του προβλήματος. Κι εγώ θέλω λύση. Έχω μάθει στη ζωή μου να ψάχνω τη λύση. Και να τη βρίσκω. Ποια η λύση όταν τα όργανα διστάζουν ή φαίνονται να διστάζουν να πάρουν αποφάσεις; Συζητήσεις επί συζητήσεων, γραφειοκρατία, εισηγήσεις που δεν έρχονται, λόγια που περιμένουμε να δούμε πότε θα γίνουν πράξη…Σας ζητώ να αναρωτηθείτε: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρόνο να περιμένει;
Όταν μετά από κάθε καθυστέρηση, τα ίδια πρόσωπα βγαίνουν στα ίδια κανάλια και τρώνε τις σάρκες του ίδιου τους του κόμματος; Αντέχει ο ΣΥΡΙΖΑ άλλη μία μέρα, άλλη μία εβδομάδα, άλλον ένα μήνα τη live δυσφήμισή του από τα στελέχη εκείνα που θέλουν ένα πράγμα: να τον τελειώσουν πριν φύγουν».
Είπε ακόμη: «Ποια είναι όμως η θέση ενός Προέδρου όταν προσβάλλεται το κόμμα του εκ των έσω; Και μάλιστα συντονισμένα και κατ’ επανάληψη. Να κάθεται και να παρακολουθεί τον χορό των υβριστών στα κανάλια βλέποντας τον χρόνο να περνά και τον κόσμο μας να απογοητεύεται; Λυπάμαι, δεν είμαι εγώ αυτός ο πρόεδρος. Βαρέθηκα να ακούω αναλύσεις για το αν οι διαγραφές πρέπει να συζητηθούν, αν μπορεί να συζητηθούν, αν είναι ώρα να συζητηθούν – κι όλα αυτά τη στιγμή που το κόμμα στερεύει από ανάσες. Εξασφαλίστε στον ΣΥΡΙΖΑ την ίασή του από τα πρόσωπα που τον πληγώνουν και τον μικραίνουν».
Γενικεύοντας την επίθεσή του είπε: «Ας μην κρυβόμαστε, κάποιοι έχουν πάρει την απόφασή τους να δημιουργήσουν πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να αφουγκραστούν την κοινωνία. Νομίζουν ότι θα πάρουν ένα 3%, αλλά τα αριστερόμετρά τους ούτε 0,3% δε θα μετρήσουν. Γιατί όσο εκείνοι θα κάνουν δήθεν αριστερή πολιτική με τεράστια κείμενα γεμάτα αόριστες σάλτσες -πολιτική του Pummaro-, η δική μας Αριστερά θα επαναφέρει το κράτος δικαίου και τα εργασιακά δικαιώματα στην Ελλαδα, θα παρεμβαίνει στη Στέγη, στο Κλίμα, στη Φτώχεια, στα Δικαιώματα».
Απαντώντας στις αιτιάσεις περί διάσπασης είπε: «Η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εδώ και χρόνια. Θυμηθείτε πόσες φορές ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που έκανε αντιπολίτευση στη ΝΔ, έτρεχε να μαζεύει άστοχες δηλώσεις που έβλαπταν τον ΣΥΡΙΖΑ και του ψαλίδιζαν ή του γκρέμιζαν τα ποσοστά. Πόσες φορές ένας ηγέτης είδε το πολιτικό του μέγεθος να κονταίνει από μικρούς ανθρώπους. Τα τελευταία αρκετά χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα διασπασμένο κόμμα που δεν ήθελε να το παραδεχτεί. Όλοι όμως το ήξεραν και το έβλεπαν. Η σημερινή μέρα λοιπόν είναι η μέρα της παραδοχής. Η αποχώρηση των υπό διαγραφή στελεχών, δεν είναι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η αρχή της ενότητας. Η ενότητα αρχίζει τώρα».
Ο κ. Κασσελάκης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει δική του ομάδα και πρόσθεσε: «Όλοι εμείς που θα ξεκινήσουμε σήμερα είμαστε πολλοί, διαφορετικοί άνθρωποι, αλλά έχουμε ένα κοινό: Κανείς μας δε θα πήγαινε στα κανάλια για να γίνει η 5η φάλαγγα της ΝΔ.
Ο κ. Κασσελάκης υποσχέθηκε ότι είναι η τελευταία φορά που την ΚΕ απασχολούν τα εσωκομματικά και πρόσθεσε: «Θα φτιάξουμε ένα σαφές Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και θα το παρουσιάσουμε στους συμπολίτες μας – επειδή σεβόμαστε την κρίση τους και την ψήφο τους. Θα δημιουργήσουμε τη Σύγχρονη Αριστερά με πρώτη στάση τις Ευρωεκλογές». Ακολούθως περιέγραψε τα βασικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας στα οποία πρέπει να δώσει απάντηση με το δικό του πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ: «Ποια θα είναι η Ελλάδα του 2030; Με ποιο παραγωγικό μοντέλο θα πάμε στο επόμενο ορόσημο; Πρέπει να πάμε με μια κοινωνία δημιουργίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης. Γιατί το παραγωγικό μοντέλο, για μας, είναι αξεχώριστο από το κοινωνικό μοντέλο. Δεν ξεχωρίζει από το μοντέλο εργασίας και ανάπτυξης, από τους κοινωνικούς δεσμούς, το αίσθημα δικαιοσύνης, τη συλλογική έμπνευση και δημιουργία, την αναδιανομή της γνώσης, της καινοτομίας, τη μείωση της ανισότητας, το μοίρασμα των ευκαιριών. Τις δεύτερες και τις τρίτες ευκαιρίες σε όλους. Στους χρεοκοπημένους, στους επαγγελματίες που βιώνουν καθημερινά ανασφάλεια, στα νοικοκυριά που συντρίβονται από τα χρέη.
Σε εκείνους που βρίσκονται στο έλεος των servicers. Στις νέες και τους νέους και τους όχι και τόσο νέους που ρίχτηκαν στο περιθώριο της εργασίας και στην επισφάλεια και συχνά στο περιθώριο της κοινωνίας, στις εξαρτήσεις, στην απόλυτη φτώχεια, στην παραβατικότητα. Χρειαζόμαστε την ανθεκτική, τη δίκαιη, την απαιτητική και όχι τη φτηνή ανάπτυξη». Υποσχέθηκε δε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτιάξει ένα ξεκάθαρο, δημόσια κοστολογημένο πρόγραμμα μέχρι τις επόμενες εκλογές – ένα οραματικό πρόγραμμα που θα επιτρέψει στους πολίτες αυτού του ιστορικού τόπου να ζήσουν το Ελληνικό Όνειρο».
«Αποχωρώ, δεν μπορώ να τον ακούω»
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας Κασσελάκη o Δημήτρης Βίτσας αποχώρησε από την αίθουσα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα ακούγονταν. Επίσης ο Νίκος Φίλης φώναζε «αίσχος» την ώρα που μιλούσε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Τεμπονέρας: «Δεν στήνουμε λαϊκά δικαστήρια στον ΣΥΡΙΖΑ – Αχρείαστη και βαθιά διχαστική η πρόταση για δημοψήφισμα»
Ως αχρείαστη και εσωστρεφή χαρακτήρισε την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για εσωκομματικό δημοψήφισμα με θέμα τις διαγραφές των διαφωνούντων στο κόμμα, ο Διονύσης Τεμπονέρας. Μιλώντας στην ΕΡΤ το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η ανάκληση της πρότασης αποτελεί όρο για να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μιλώντας για τις ιστορικές στιγμές που ζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Τεμπονέρας δήλωσε ότι καλείται να αποφασίσει επί της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας όσον αφορά την αποτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών λέγοντας ότι τα 300 μέλη καλούνται να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις.
Για το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι όντως «υπάρχουν αρκετές και ιδεολογικές και προγραμματικές και πολιτικές εκκρεμότητες». Μιλώντας για τα προβλήματα που αναδείχθηκαν μετά την εκλογή του κ. Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος δήλωσε ότι «προφανώς η εξέλιξη της προεδρικής εκλογής δεν μπορούσε να λύσει τις υπαρκτές διαφορές και τα ζητήματα τα οποία ανακύπτουν αυτή τη στιγμή και άρα χρειάζονται κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις για την επόμενη μέρα και το μέλλον του κόμματος».
Ερωτηθείς την αμφιλεγόμενη πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος ο κ. Τεμπονέρας απάντησε σχετικά: «Καταλαβαίνω τις ανασφάλειες αλλά και τις αγωνίες που οδήγησαν στην πρόταση αυτή. Είναι μια πρόταση η οποία είναι αντικαταστατική, υπό την έννοια ότι έχουμε ορίσει συγκεκριμένα όργανα, όπως είναι η Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία αποφασίζει για τα ζητήματα αυτά στα πλαίσια μιας πειθαρχικής διαδικασίας. Είναι μια πρόταση, η οποία είναι διχαστική, υπό την έννοια ότι δεν εξασφαλίζει την ενότητα του κόμματος την επόμενη μέρα. Είναι μια πρόταση η οποία είναι εσωστρεφής».
Σύμφωνα με τον κ. Τεμπονέρα, η ελληνική κοινωνία δεν ενδιαφέρεται γι αυτό το οποίο παρακολουθεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή, αλλά ενδιαφέρεται για τις πραγματικές αγωνίες και τα προβλήματα τα οποία έχει καθημερινότητα του πολίτη.
Γι’ αυτό όπως είπε «θα πρέπει να ζητήσουμε την ανάκληση του δημοψηφίσματος. Δεν στήνει η Αριστερά λαϊκά δικαστήρια, ακόμα και όταν διαφωνεί με όρους συντροφικότητας, με όρους σεβασμού στην κριτική και στην διαφορετική άποψη. Χρειαζόμαστε σε κάθε περίπτωση και αυτό είναι το κρίσιμο νομίζω, να δούμε πώς μπορούμε να προσθέσουμε στο πολιτικό εγχείρημα και όχι να αφαιρέσουμε».
Θέλοντας να δώσει έμφαση στα λεγόμενά του ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής επανέλαβε ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι αχρείαστη, διχαστική και υπονομεύει την ενότητα του κόμματος.