Με σκληρό πολιτικό «ροκ» συνεχίζεται η τελευταία προεκλογική εβδομάδα πριν την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ηδη, σήμερα, Τρίτη λύθηκε ο πρώτος γρίφος των «συμμαχιών» με τον Νίκο Παππά να δηλώνει τη στήριξη του στον Στέφανο Κασσελάκη, μέσω μιας κοινής δήλωσης, αλλά και μέσα από σύντομες τοποθετήσεις του, σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, στο περιστύλιο της Βουλής.
Στήριξη Παππά σε Κασσελάκη
«Από σήμερα χτίζουμε τη Μεγάλη Παράταξη της νίκης για να ανασυγκροτήσουμε την Ελλάδα με θεσμικές αλλαγές και δικαιοσύνη παντού», αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στην κοινή δήλωση, η οποία έθετε ως στόχο να «ξανακερδίσουμε τον κόσμο από την Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο», μια φράση που κυριαρχούσε στον προεκλογικό λόγο του Νίκου Παππά. Η εξέλιξη αυτή «αγκαλιάστηκε» άμεσα από τον Παύλο Πολάκη ο οποίος έκανε λόγο για μια «εξαιρετική εξέλιξη».
«Πινγκ-πονγκ» για το ντιμπέιτ
Η πρώτη είδηση της ημέρας, πάντως, ήρθε νωρίς το πρωί από την Εφη Αχτσιόγλου η οποία αποκάλυψε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι έχει ήδη καταθέσει πρόταση στους γραμματείς του κόμματος για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ μεταξύ της ίδιας και του κ. Κασσελάκη. «Ζήτησα να γίνει ντιμπέιτ από τους γραμματείς του κόμματος. Είμαι απολύτως ανοιχτή στο χρονοδιάγραμμα. Οι γραμματείς του κόμματος θα μεταφέρουν το αίτημα στον κ. Κασσελάκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό η κ. Αχτσιόγλου εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή πρέπει να επιμείνουμε λίγο περισσότερο στο περιεχόμενο της πολιτικής». Μάλιστα, η υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος σημείωσε ότι «τα συνθήματα στην πολιτική έχουν σημασία, αλλά δεν μπορούμε να προχωράμε μόνο με αυτά. Παράδειγμα, ο συνυποψήφιός μου λέει “θα τα αλλάξουμε όλα”, τι σημαίνει, όμως, αυτό για “ελληνοτουρκικά”; Θα αλλάξει πολιτική θέση ως προς τα εργασιακά, ως προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;». Επιπλέον, απάντησε σε υψηλούς τόνους σε δημοσιεύματα που, σύμφωνα με την ίδια, την έχουν στοχοποιήσει τις τελευταίες μέρες κάνοντας λόγο για εξώδικες δηλώσεις που απέστειλε, έτσι ώστε τα εν λόγω μέσα να ανακαλέσουν. Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό η χθεσινή δήλωση Παπαδημούλη περί «απίστευτου πολέμου σε βάρος της κ. Αχτσιόγλου», αλλά και οι αναφορές της ίδιας πριν τον πρώτο γύρο
Οσον αφορά, πάντως την πρόταση για ντιμπέιτ των δύο, ο Στέφανος Κασσελάκης, σε ανάρτησή του, αρνήθηκε το κάλεσμα σε τηλεμαχία, επικαλούμενος, μάλιστα, τον… Ευκλείδη Τσακαλώτο. Παράλληλα, κάλεσε την Εφη Αχτσιόγλου σε κοινή περιοδεία.
Αμεση ήταν η ανταπάντηση της πρώην υπουργού, η οποία σχολίασε πως το ντιμπέιτ είναι αναγκαίο «ακριβώς επειδή είμαστε σύντροφοι. Για έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο επί των διακριτών μας πολιτικών θέσεων για τον κοινό μας στόχο, την ανατροπή της δεξιάς κυβέρνησης». Μάλιστα, επικαλέστηκε τον σύμμαχο πλέον του Στέφανου Κασσελάκη, Νίκο Παππά: «Όπως εύστοχα είχε πει ο Νίκος Παππάς: Θα ήταν τεράστιο λάθος να μη μιλήσουμε, με συντροφικότητα, μπροστά στους δημοκρατικούς πολίτες».
«Στροφή» Ακρίτα με αιχμές στην Αχτσιόγλου
Πάντως, η Εφη Αχτσιόγλου είδε απρόσμενα να χάνει μια αναγνωρίσιμη – ιδιαίτερα στα σόσιαλ μίντια – υποστηρίκτρια της. Συγκεκριμένα, η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ελενα Ακρίτα που δημόσια είχε ταχθεί στο πλευρό της κ. Αχτσιόγλου «άλλαξε» ρότα και δήλωσε πως στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη, αφήνοντας, μάλιστα, αιχμές για την έτερη υποψήφια. η προεκλογική περίοδος με αποκορύφωμα τις δηλώσεις της υποψήφιας προέδρου τη βραδιά της πρώτης Κυριακής επαναδρομολογούν την πορεία μου. Η απαξίωση του 45% με χαρακτηρισμούς για το “θολό” αποτέλεσμα και την έλλειψη σοβαρότητας των ψηφοφόρων με προβλημάτισαν ιδιαίτερα», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό η κ. Ακρίτα.
Ν. Ηλιόπουλος: «Πόλεμος λάσπης κατά της Αχτσιόγλου – Το αποτέλεσμα είναι αναστρέψιμο»
Από την πλευρά του, πάντως, ο Νάσος Ηλιόπουλος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα αναστρέψιμο, ενώ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Kontra, έκανε λόγο για χυδαίο πόλεμο λάσπης τις τελευταίες μέρες κατά της Εφης Αχτσιόγλου.
Ειδικότερα, ο κ. Ηλιόπουλος έκανε λόγο για μέσα που δημοσίευσαν ψεύδη και ανυπόστατα σενάρια κατά της κυρίας Αχτσίογλου και τα οποία διακινήθηκαν συνειδητά από μέλη του κόμματος. «Πώς μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί όταν κάποιοι θεωρούν ότι ο διπλανός τους είναι υπονομευτής του πρώην προέδρου»; διερωτήθηκε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Συμμαχίες και «σκιές» διάσπασης
Πλέον αναμένονται οι κινήσεις και των άλλων δύο υποψηφίων που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο. Είναι δεδομένο ότι η πλευρά Τσακαλώτου συγκλίνει προς την υποψηφιότητα της Εφης Αχτσιόγλου. Ο ίδιος, μάλιστα, τη βραδιά των εκλογών είχε προχωρήσει στην «παραδοχή» ότι «η μεταπολιτική – η έμφαση στο πρόσωπο και την εικόνα – έχουν διεισδύσει εκεί που δεν το περίμενε κανείς», «καρφώνοντας» ξεκάθαρα τον Στέφανο Κασσελάκη.
Από την πλευρά του ο Στέφανος Τζουμάκας αποτίμησε τις εκλογές ως ένα «αποτέλεσμα που αντικατοπτρίζει αυτό που αποτελεί την εξέλιξη της κρίσης ηγεσίας και πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Τέλος, όσον αφορά τα σενάρια διάσπασης που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες, ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, σε ερώτηση που δέχτηκε επανέλαβε ότι «υπάρχει πιθανότητα να προκύψουν τάσεις διαχωρισμού στον ΣΥΡΙΖΑ».
Ταυτόχρονα, μιλώντας στο Action24 ο κ. Αποστολάκης σημείωσε «η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη. Δηλαδή υπό μία έννοια αυτό που λέει ο κ. Καραμέρος και κάποιοι άλλοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως να μην χρειαζόταν να προχωρήσουμε στην επόμενη εκλογική διαδικασία» τόνισε ο κ. Αποστολάκης, συμπληρώνοντας πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχουν αντιπαραθέσεις και κόντρες, όταν ο στόχος είναι να προκύψει ένα αποτέλεσμα».
«Κλειδί» τα μέλη που δεν ψήφισαν
Σε κάθε περίπτωση, όπως έγραφε σήμερα η «Κ», τα πράγματα είναι αρκετά σύνθετα ενόψει του δεύτερου γύρου. Με την ίδια ευκολία που 40.000 μέλη προστέθηκαν στα μητρώα του ΣΥΡΙΖΑ, περίπου τόσα «αφαιρέθηκαν». Είναι γνωστό πως οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα μετά το συνέδριο του 2022 ξεπερνούσαν τους 170.000.
Συνεπώς στα χαρτιά θα μπορούσε να θεωρηθεί πως περίπου 70.000 δεν πήγαν να ψηφίσουν. Αυτός ο αριθμός, ωστόσο, εκτιμάται πως δεν είναι ρεαλιστικός. «Υπάρχει κόσμος που δεν θυμάται καν πως είναι μέλος του κόμματος», έλεγε κορυφαίο στέλεχος στην «Κ». Περίπου 30.000 εκτιμάται ότι μπορούν δυνητικά να είναι ψηφοφόροι στις 24 του μηνός και να κινητοποιηθούν.
Είναι σαφές πως για να μπορέσει να επανακάμψει η Εφη Αχτσιόγλου θα επιχειρήσει την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου κοινού, που είναι πιο κομματικό και συνεπώς πιθανό να το φέρει κοντά της. Ασφαλώς, πάντως, το να «σηκωθεί από τον καναπέ» συντεταγμένα, έστω και ένα μέρος του, είναι πολύ δύσκολο.