Ένας πρώην μηχανικός υπολογιστών της CIA καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκιση, επειδή φέρεται να έδωσε μυστικά της υπηρεσίας στο WikiLeaks.
Ο πρώην μηχανικός λογισμικού της CIA καταδικάστηκε την Πέμπτη, όπως αναφέρει το Politico, ενώ σύμφωνα με την κυβέρνηση η καταδίκη επήλθε «για τη μεγαλύτερη κλοπή διαβαθμισμένων πληροφοριών στην ιστορία της CIA και για κατοχή εικόνων και βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών».
Το μεγαλύτερο μέρος της ποινής, που επιβλήθηκε στον 35χρονο, Τζόσουα Σούλτε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν αφορούσε στη μαζική δημοσιοποίηση μυστικών της CIA από το WikiLeaks το 2017. Σημειώνεται πως βρίσκεται στη φυλακή από το 2018.
Τι μυστικά της CIA αποκαλύφθηκαν από τα Wikileaks
«Πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ την πλήρη έκταση της ζημιάς, αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ήταν τεράστια», δήλωσε ο δικαστής Τζέσε Φέρμαν ανακοινώνοντας την ποινή. Η διαρροή που αποκαλέστηκε «Vault 7» αποκάλυψε πώς η CIA χάκαρε smartphones της Apple και Android συσκευές σε επιχειρήσεις κατασκοπείας στο εξωτερικό, καθώς και προσπάθειες να μετατρέψει τηλεοράσεις συνδεδεμένες στο διαδίκτυο σε συσκευές ακρόασης. Πριν από τη σύλληψή του, ο Σούλτε είχε βοηθήσει στη δημιουργία των εργαλείων χάκινγκ ως προγραμματιστής στην έδρα της υπηρεσίας στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια.
Ζητώντας την επιβολή ισόβιας κάθειρξης, ο βοηθός εισαγγελέα των ΗΠΑ Ντέιβιντ Γουίλιαμ Ντέντον Τζούνιορ δήλωσε ότι ο Σούλτε ήταν υπεύθυνος για «τις πιο επιζήμιες αποκαλύψεις διαβαθμισμένων πληροφοριών στην αμερικανική ιστορία».
Αφού του δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσει, ο Σούλτε, όπως αναφέρει το Politico, παραπονέθηκε κυρίως για τις σκληρές συνθήκες στο Μητροπολιτικό Κέντρο Κράτησης στο Μπρούκλιν, αποκαλώντας το κελί του «κλουβί των βασανιστηρίων μου».
Αλλά ισχυρίστηκε επίσης ότι οι εισαγγελείς του είχαν κάποτε προσφέρει μια συμφωνία αν αομολογήσει. Αυτή θα προέβλεπε ποινή φυλάκισης 10 ετών. Πρόσθεσε δε ότι ήταν άδικο εκ μέρους τους να επιδιώκουν τώρα ισόβια κάθειρξη. Ο ίδιος είπε ακόμη ότι αντιτάχθηκε στη συμφωνία επειδή θα έπρεπε να παραιτηθεί από το δικαίωμά του να ασκήσει έφεση. «Αυτή δεν είναι η δικαιοσύνη που επιδιώκει η κυβέρνηση, αλλά η εκδίκηση», δήλωσε ο Σούλτε.
Από την πλευρά του ο δικαστής επέκρινε τον Σούλτε για «πλήρη έλλειψη μεταμέλειας και αποδοχής της ευθύνης» και πρόσθεσε πως ο πρώην τεχνικός της CIA «δεν καθοδηγήθηκε από κανένα αίσθημα αλτρουισμού», αλλά αντίθετα «παρακινήθηκε από θυμό, κακία και παράπονο» εναντίον άλλων στην υπηρεσία, οι οποίοι πίστευε ότι είχαν αγνοήσει τα παράπονά του για το εργασιακό περιβάλλον.
Ο δικαστής ισχυρίστηκε επίσης πως ο Σούλτε «συνέχισε τα εγκλήματά του πίσω από τα κάγκελα προσπαθώντας να διαρρεύσει περισσότερο απόρρητο υλικό και δημιουργώντας ένα κρυφό αρχείο στον υπολογιστή του, το οποίο περιείχε 2.400 εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, τις οποίες συνέχισε να βλέπει από τη φυλακή».
Πόσο κόστισε στη CIA η διαρροή των μυστικών
Σύμφωνα με τον δικαστή οι ενέργειες του μηχανικού υπολογιστών «κόστισαν στην Υπηρεσία εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, υποβάθμισαν την ικανότητά της να συλλέγει ξένες πληροφορίες εναντίον των αντιπάλων της Αμερικής, έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο το προσωπικό, τα προγράμματα και τα περιουσιακά στοιχεία της CIA και έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ υποβαθμίζοντας την ικανότητα της CIA να εκτελεί την αποστολή της».
Αξίζει να σημειωθεί πως στην αρχική δίκη του Σούλτε το 2020 κηρύχθηκε κακοδικία, αφού οι ένορκοι κατέληξαν σε αδιέξοδο στις πιο σοβαρές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης συλλογής και διαβίβασης πληροφοριών εθνικής άμυνας. Καταδικάστηκε κατόπιν μετά από δίκη τον Ιούλιο του 2022 για κατηγορίες σε σχέση με τη διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών.
Το περασμένο φθινόπωρο, καταδικάστηκε και για την υπόθεση σχετικά με τις εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Από την ποινή των 40 ετών, ο δικαστής δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της αφορούσε στην κλοπή των μυστικών από τη CIA, ενώ έξι χρόνια και οκτώ μήνες ήταν η καταδίκη για το υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.