Search
Close this search box.
Search

Κατώτατος μισθός: Αύξηση περίπου 6% για πάνω από 1 εκατ. πολίτες

Πριν 3 ημέρες

Στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα (26/03), αναμένεται να «κλειδώσει» το τελικό ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού, που θα επηρεάσει θετικά το εισόδημα περισσότερων από 1 εκατ. πολιτών, εργαζόμενων και ανέργων.

Όλες οι προτάσεις αλλά και οι πληροφορίες συντείνουν σε ένα ποσοστό πάνω από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό για το τρέχον έτος, ήτοι πάνω από 20 ευρώ, πέριξ του 5% με 6%, προκειμένου από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα, ο κατώτατος μισθός να προσεγγίσει τα 880 ευρώ, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ.

Η νέα αύξηση θα ισχύσει από την 1η Απριλίου 2025 και θα επηρεάζει άμεσα περίπου 500.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές, καθώς και όλους τους νεοδιορισθέντες υπαλλήλους στο Δημόσιο και εργαζόμενους των οποίων οι μισθοί κινούνται κοντά στο κατώτατο όριο. Αλλά και πάνω από 1.000.000 πολίτες που λαμβάνουν επιδόματα αναμένεται να δουν το εισόδημά τους να αυξάνεται από την αναπροσαρμογή, καθώς τα επιδόματά τους ακολουθούν την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σήμερα, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ανέρχεται στα 830 ευρώ, παρουσιάζοντας σωρευτική αύξηση της τάξεως του 41%, από τα 586 ευρώ που ήταν το 2018. Μάλιστα, η παρούσα κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι παραμένει ενεργή και απόλυτα επιτεύξιμη η δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ στο τέλος του 2027.

Από εφέτος, ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο εξισώνεται με τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, ώστε από το 2026 να δίδεται ισόποση αύξηση και να ισχύει –πλέον– ενιαίος εισαγωγικός και κατώτατος μισθός σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, παράλληλα με τις αυξήσεις στον κατώτατο αλλά και τους μέσους μισθούς, τα τελευταία χρόνια, έχει επιτευχθεί σημαντική ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5,4%, με στόχο αυτή να φτάσει το 5,9% μέχρι το 2027.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε, εντάσσεται και η διάταξη για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους εργοδότες, σε περιπτώσεις υπερεργασίας, υπερωριών, νυχτερινών και αργιών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ο νέος κατώτατος μισθός θα αυξηθεί μεταξύ 30 και 50 ευρώ, ώστε να διαμορφωθεί στα 860 με 880 ευρώ.

Κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα πέριξ των 850 και 870 ευρώ μεικτά προτείνουν και οι φορείς που συμμετείχαν στη διαδικασία καθορισμού του, σύμφωνα με την «Καθημερινή». Η υψηλότερη αύξηση έρχεται από το ΚΕΠΕ, καθώς θεωρεί ότι είναι εφικτή μια αύξηση μεταξύ 3% και 5%, κάτι που διαμορφώνει το ανώτατο όριο για τον νέο κατώτατο μισθό στα 871,5 ευρώ.

Λίγο παρακάτω, στα 870 ευρώ (+4,82%) είναι η πρόταση από το Ινστιτούτο Τουριστικών Επιχειρήσεων, ενώ, η Τράπεζα της Ελλάδος εισηγείται αύξηση έως 4% (863,2 ευρώ), την οποία χαρακτηρίζει «συνετή», εάν συνδυαστεί με τη σταθερότητα των τιμών, τη διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την προστασία της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων από τις πληθωριστικές πιέσεις.

Αύξηση κοντά στο 3,5% είναι η πρόταση του ΙΟΒΕ, ενώ τα ινστιτούτα των ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και του ΣΒΕ περιορίστηκαν να αναφερθούν στις ευρύτερες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε οι επιχειρήσεις και ειδικά όσες έχουν μικρό αριθμό εργαζομένων να αντέξουν και να καταφέρουν να επωμιστούν το βάρος της όποιας αύξησης στις βασικές αποδοχές.

Ποια επιδόματα συμπαρασύρει η αύξηση του κατώτατου μισθού

– Ανεργίας (55% του βασικού ημερομισθίου, ή 61,4% του κατώτατου μισθού) από 509€ σε 534€.

– Γάμου (10% του κατώτατου μισθού).

– Τριετιών (10% – 30% στον βασικό μισθό).

– Επίδομα εργασίας (50% του επιδόματος ανεργίας μέχρι τη λήξη).

– Οικοδόμων (70% του 37πλάσιου του βασικού ημερομισθίου).

– Δασεργατών ρητινοσυλλεκτών, αγγειοπλαστών, εργαζομένων ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης (70% του 35πλάσιου του βασικού ημερομισθίου).

– Σμυριδεργάτων (70% του 50πλάσιου του βασικού ημερομισθίου).

– Καλλιτεχνών, ηθοποιών θεάτρου, εργαζομένων στον τουρισμό (70% του 25πλάσιου του βασικού ημερομισθίου).

– Ειδικό εφάπαξ επίδομα στη θέση των καταργηθέντων επιδομάτων 3μηνης εγγραφής, λήξης ανεργίας, επίσχεσης εργασίας (37,5 ημερήσια επιδόματα ανεργίας).

– Μητρότητας (ίσο με κατώτατο μισθό για 9 μήνες).

– Αφερεγγυότητας εργοδότη (από 1 έως 3 κατώτατοι μισθοί).

– Γονικής άδειας (Κατώτατος μισθός για 2 μήνες).

– Φοιτητικό επίδομα εξετάσεων (30 ημερομίσθια για προπτυχιακούς, 10 για μεταπτυχιακούς).

– Μαθητευόμενων στις Σχολές ΔΥΠΑ (75% του βασικού ημερομισθίου, ανά ημέρα).

– Μαθητείας ΕΠΑΣ – ΔΥΠΑ (50% του βασικού ημερομισθίου ανά ημέρα).

– Άσκησης φοιτητών ΤΕΙ και ΙΕΚ ΔΥΠΑ (80% του βασικού ημερομισθίου ανά ημέρα).

– Επιδότηση εργοδοτών για άσκηση φοιτητών ΤΕΙ (50% του βασικού ημερομισθίου ανά ημέρα).

– Επίδομα πρακτικής άσκησης τουριστικών σχολών (60% του βασικού ημερομισθίου ανά ημέρα).

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.