Search
Close this search box.
Search

Κατώτατος μισθός: Ερχεται νέος τρόπος υπολογισμού με μοντέλο συντάξεων και «κόφτη» μειώσεων

Πριν 6 ώρες

Με βάση ένα μαθηματικό τύπο που θα εξασφαλίζει αντικειμενικά κριτήρια θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα από το 2027 και μετά.

Οπως είχε αποκαλύψει η «Η» από τις 30/6, τα νέα κριτήρια θεσπίζονται στο πλαίσιο της Κοινοτικής Οδηγίας 2022/2041 για «αξιοπρεπείς» κατώτατους μισθούς που αναμένεται να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο το Νοέμβριο.

Μάλιστα η επιστημονική επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο εργασίας για να επεξεργαστεί την οδηγία θα προτείνει εκτός από τα αντικειμενικά κριτήρια και δικλείδες ασφαλείας στον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι μισθοί θα συμβαδίζουν με τη γενικότερη πορεία της οικονομίας ενώ την ίδια ώρα θα στηρίζονται τα πιο οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά.

Η επιτροπή που αναμένεται να παραδώσει άμεσα – ίσως και σήμερα Δευτέρα – το πόρισμά της στην Υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως θα «κατασκευάσει» έναν μαθηματικό τύπο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη αντικειμενικά και διαφανή οικονομικά στοιχεία, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Έτσι με βάση αυτόν τον αλγόριθμο θα καλούνται οι επιστημονικοί και οι κοινωνικοί φορείς θα συντάσσουν τα πορίσματά τους για τον κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατώτατος μισθός που θα διαμορφώνεται μέσα από το νέο σύστημα δεν θα επιτρέπεται να μειωθεί, ώστε να διασφαλίζεται το γενικό επίπεδο προστασίας που παρέχεται στους εργαζομένους.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής , βάσει του οποίου αναμένεται να γίνει η ενσωμάτωση της επίμαχης Οδηγίας:

Κάθε χώρα – μέλος της ΕΕ είναι ελεύθερη να επιλέξει τον αριθμό και τη βαρύτητα των κριτηρίων που θα χρησιμοποιήσει για τον καθορισμό των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Θα πρέπει όμως οπωσδήποτε να λαμβάνει κατ’ ελάχιστον υπόψη τα εξής ιδιαίτερα σημεία:

  • Την αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών.
  • Το γενικό επίπεδο των ακαθάριστων μισθών και την κατανομή τους.
  • Τον ρυθμό αύξησης των ακαθάριστων μισθών.
  • Τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα της εργασίας.

Αυτές οι τέσσερις βασικές προβλέψεις, με την ανάλογη χρήση θα μπορούν εν πολλοίς να ρυθμίζουν στο μέλλον τις κατώτατες αποδοχές, άρα και την εξέλιξη του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Πότε θα εφαρμοστεί η νέα φόρμουλα για τον κατώτατο μισθό;

Ο στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή το 2027 αφού προηγηθεί η υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού για κατώτατο μισθό 950 ευρώ το 2027 , ένας στόχος που η κυβέρνηση προσδοκά να προσελκύσει και τους εργοδότες ώστε έχοντας μπροστά τους μια ξεκάθαρη εικόνα της οικονομίας να μπορούν να «ανοιχτούν» σε προσλήψεις και αυξήσεις μισθών.

Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου εργασίας μελετά παρεμβάσεις και στο πεδίο των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων ,με την κατάρτιση οδικού χάρτη με στόχο να αυξηθεί το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές διαπραγματεύσεις ώστε να αυξηθούν οι μέσοι μισθοί. Η κοινοτική οδηγία θέτει στόχο να αυξηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις στο 80%. Στην Ελλάδα το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από σύμβαση κυμαίνεται στο 25% έως 30%.

Στο πλαίσιο της κοινοτικής οδηγίας αναβαθμίζεται επίσης ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων , με πρώτο βήμα τον εκτενή κοινωνικό διάλογο της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τους κοινωνικούς εταίρους, αφού παραδοθεί το πόρισμα της επιτροπής και προτού η τελική ρύθμιση πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή.

Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα ανήκει στις 22 χώρες της ΕΕ που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό.

Μόνο σε πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Ιταλία και Σουηδία) ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από συλλογικές διαπραγματεύσεις.

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.