-->
13.04.2024

Κεμπέκ: Αλκοόλ και κάνναβη μόνο με… πιστοποιητικό εμβολιασμού

Μόνο μετά την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού θα μπορούν οι πολίτες να εισέλθουν σε κρατικά καταστήματα που πωλούν κάνναβη ή αλκοόλ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός υγείας του Κεμπέκ Κριστιάν Ντουμπέ, ως μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της περιφέρειας να μειώσει τους ασθενείς κορωνοϊού.

Η κίνηση έρχεται τη στιγμή που το Κεμπέκ, όπως και άλλα αστικά κέντρα του Καναδά και των ΗΠΑ, βλέπει τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων να αυξάνεται ραγδαία. Και παρά το γεγονός ότι σχεδόν το 80% των κατοίκων της περιοχής έχει εμβολιαστεί – ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο – οι νοσηλείες επίσης έχουν πάρει την ανιούσα, ιδίως μεταξύ των ανεμβολίαστων, απειλώντας να φέρουν τα νοσοκομεία στα όριά τους, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές.

Το νέο μέτρο για την είσοδο σε καταστήματα κάνναβης και αλκοόλ θα εφαρμοστεί από τις 18 Ιανουαρίου. Στόχο έχει να πείσει περισσότερους κατοίκους να εμβολιαστούν, σύμφωνα με τον Ντουμπέ, και συνεπώς να μειώσει τον αριθμό των νοσηλευόμενων εξαιτίας του κοροναϊού.

Τα μέτρα που ισχύουν μέχρι τώρα

Το Κεμπέκ ήδη απαιτεί επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο σε ιατρικές εγκαταστάσεις, εσωτερικούς χώρους άθλησης, κινηματογράφους, μπαρ και νυχτερινά κέντρα. Εξαιρέσεις ισχύουν μόνο για τα παιδιά κάτω των 13 ετών, καθώς επίσης και για συγκεκριμένες κατηγορίες ενηλίκων. Στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης των νέων λοιμώξεων, το Κεμπέκ έχει εισάγει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 τα ξημερώματα.

«Ναι, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ντουμπέ σε δημοσιογράφους. «Όμως λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, για να διασφαλίσουμε ότι θα ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις στο προσωπικό μας και το σύστημά μας».

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων του Καναδά κυμαινόταν περίπου στα 3.000, σύμφωνα με το Our World In Data. Πλέον, έχει αγγίξει τις 40.000. Το Κεμπέκ, όπου βρίσκεται και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Καναδά, το Μόντρεαλ, έχει δει ανάλογη αύξηση των κρουσμάτων του.

Οι στόχοι της κυβέρνησης

Ο Ντουμπέ τόνισε ότι στόχος του μέτρου δεν είναι να εκνευρίσει τους ανεμβολίαστους – σύμφωνα με την εκπεφρασμένη πολιτική του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. «Θα ήταν ωραία» αν τους θύμωνε, είπε, όμως οι πολιτικές του Κεμπέκ στοχεύουν κυρίως στη μείωση των επαφών τους με τον εμβολιασμένο πληθυσμό – και στην προστασία των ανεμβολίαστων από τις επαφές μεταξύ τους.

Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, ο αριθμός των νοσηλευομένων στο Κεμπέκ θα μπορούσε να αυξηθεί στους 3.000 σε σχέση με τους 2.000 που νοσηλεύονται σήμερα, δήλωσε ο Ντουμπέ. Εκείνοι που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ θα μπορούσαν ακόμη και να διπλασιαστούν, από τους σημερινούς 200 στους 400 σε αυτό το διάστημα, παρατήρησε. Το Κεμπέκ διαθέτει 319 κλίνες ΜΕΘ σύμφωνα με δημοσίευμα της Montreal Gazette.

Περίπου το ένα πέμπτο των 8,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στην περιοχή δεν έχουν εμβολιαστεί. Κι όμως, στις μισές κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ νοσηλεύονται ανεμβολίαστοι, τόνισε ο υπουργός.

«Θα διασφαλίσουμε ότι κατανοούν πολύ καλά ότι σε περίπτωση που δεν μπορούν να εμβολιαστούν, θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι», κατέληξε.

Με πληροφορίες από Washington PostΔιαβάστε επίσης