Search
Close this search box.
Search

Παιδιά και γονείς όλη μέρα σε μία οθόνη – “Φυτώριο” μελλοντικών εξαρτημένων

Πριν 4 έτη

Ατέλειωτες ώρες περνούν κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού γονείς και παιδιά μπροστά σε μία οθόνη, ενώ οι καυγάδες με αφορμή την χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών στο σπίτι, είναι πιο έντονοι από ποτέ. «Το έδαφος είναι πρόσφορο και ιδανικό ώστε να αναπτυχθούν εξαρτήσεις, οι οποίες θα φανούν μετά την πανδημία», αναφέρει στο GRTimes ο επικεφαλής του δικτύου πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ, Αχιλλέας Ρούσσος.

Ο ίδιος, προβλέπει ότι ο εγκλεισμός επιφυλάσσει ένα μέλλον με παιδιά καθηλωμένα στις ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ ο παιδοψυχολόγος κ. Κρίτων Χριστιανόπουλος, αναφέρει ότι τα παιδιά στο μέλλον, θα αντιμετωπίζουν προβλήματα προσοχής.

Ατελείωτες είναι οι ώρες που περνούν ημερησίως γονείς, έφηβοι και παιδιά σε ηλεκτρονικές συσκευές, εξαιτίας των νέων δεδομένων που έφερε η πανδημική κρίση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ρούσσος στο GRTimes, το σχολείο και το φροντιστήριο, η εργασία των ενηλίκων μέχρι και η ώρα της ψυχαγωγίας, «περνά», μέσα από το διαδίκτυο. Οι καυγάδες στο σπίτι έχουν αυξηθεί με αφορμή την χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς όλοι χρειάζονται ένα λάπτοπ ή ένα τάμπλετ και όπως τονίζει ο ίδιος, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι σε ένα σπίτι θα υπάρχει επαρκής αριθμός συσκευών για όλους.

«Το σχολείο, το φροντιστήριο, το μάθημα της ξένης γλώσσας, γίνονται πλέον μέσω διαδικτύου. Συνειδητοποιούμε λοιπόν ότι οι στάνταρ ημερήσιες ώρες ενασχόλησης των παιδιών με ηλεκτρονικές συσκευές, ξεπερνούν τις δέκα. Φτάνουμε στην ώρα της ψυχαγωγίας και συνειδητοποιούμε ότι οι περισσότερες εναλλακτικές λύσεις είναι απαγορευμένες. Ορισμένα παιδιά ζουν σε κάποιο χωριό και έχουν το προνόμιο του παιχνιδιού σε κάποια αυλή ή της κοινωνικής συναναστροφής σε μία πλατεία, στα όρια φυσικά της παρανομίας. Όμως, παιδιά που ζουν στον αστικό ιστό, ακόμη και στον ελεύθερο χρόνο τους ασχολούνται με τα κινητά τους. Η κατάσταση, δεν ευνοεί καθόλου την ανάπτυξη κοινωνικών και διαφιλικών σχέσεων, που είναι βασικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση ενός εφήβου», αναφέρει ο κ. Ρούσσος.

Θα αυξηθούν τα φαινόμενα εξάρτησης – Επισκέπτονται συχνότερα πορνογραφικές σελίδες

Ο ίδιος, παραδέχεται ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας, αυξήθηκαν οι επισκέψεις γονέων και παιδιών στον ΚΕΘΕΑ λόγω εμφάνισης εξαρτήσεων με το διαδίκτυο, ωστόσο σήμερα, κάτι τέτοιο δεν έχει φανεί ακόμη, καθώς το φαινόμενο είναι ακόμη σε εξέλιξη. Ο ίδιος εκτιμά, ότι τα φαινόμενα εξάρτησης στο διαδίκτυο θα αυξηθούν, ενώ η πανδημία επιφυλάσσει ένα μέλλον με τους νέους να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις.

«Τα αποτελέσματα θα φανούν όταν κληθούν να αφήσουν τις οθόνες τους. Ένα σημαντικό ποσοστό θα δυσκολευτεί να τις αφήσει και να βγει έξω. Πρόκειται να δούμε καθηλωμένους νέους πολύ περισσότερο στα κινητά τους. Παιδιά που δύσκολα έβγαιναν απ’ το σπίτι, πλέον έχουν άλλοθι. Φοβάμαι ότι η μεγαλύτερη ζημιά, γίνεται με την πρόσβασή τους σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου. Θα ήταν αφελές να μη σκεφτούμε ότι ένας έφηβος που είναι ολημερίς σε ένα κινητό, ότι δεν τις επισκέπτεται. Να ξεκαθαρίσουμε ότι η αναζήτηση τέτοιου υλικού για έναν έφηβο, είναι υγεία, καθώς η σεξουαλικότητα είναι κυρίαρχο κομμάτι της ηλικίας του, αλλά τα προβλήματα ξεκινούν όταν χάνουν το μέτρο της πραγματικότητας», αναφέρει ο κ. Ρούσσος.

Ο ίδιος προσθέτει, ότι οι γονείς ενώ θα έπρεπε, είναι σχεδόν αδύνατο να καταφέρουν να ελέγξουν την δραστηριότητα των παιδιών τους στο διαδίκτυο. «Ένας έφηβος στο ίντερνετ, είναι επιστήμονας. Οι γονείς δεν έχουν πολλές φορές τη γνώση», εκτιμά.

Χριστιανόπουλος: Η ενασχόληση με το κινητό θα αφήσει κουσούρια στη συγκέντρωση των παιδιών

Ο παιδοψυχολόγος κ. Χριστιανόπουλος, μιλώντας στο GRTimes τονίζει ότι τα παιδιά στο μέλλον θα έχουν προβλήματα στην προσοχή τους.

«Όταν κάποιος συνηθίζει στην αποσπασματική προσοχή για τόσο μεγάλο διάστημα, πως θα συγκεντρωθεί αργότερα λόγου χάριν στα μαθηματικά; Επίσης, οι προσωπικές σχέσεις τείνουν να μεταμορφωθούν σε μικρές επισκέψεις, χωρίς περεταίρω ευθύνες. Εδώ και πολλά χρόνια είμαστε σε μία κατάσταση που όλο και αυξάνεται. Οι επαφές μας γίνονται μέσω ίντερνετ και όχι δια ζώσης. Τώρα, στην καραντίνα το φαινόμενο εντείνεται», εκτιμά.

Και οι γονείς στα κινητά – Βιώνουν έναν τύπο κατάθλιψης

Σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο, στο πρώτο κύμα της πανδημίας επικρατούσε το «επιτέλους η οικογένεια ξαναβρέθηκε», πράγμα το οποίο δεν ισχύει σήμερα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά οι γονείς ως επί το πλείστον είναι όλη μέρα σε τηλεργασία, ο ένας κυριολεκτικά «τρακάρει» πάνω στον άλλο και έχουν πέσει σε ένα είδος κατάθλιψης. Έχουν χάσει την ενέργειά τους και την αισιοδοξία τους να παλέψουν, ενώ παρατηρείται ότι και για τους ίδιους, η διέξοδος ακόμη και στην ψυχαγωγία τους είναι η ενασχόληση με το κινητό τους.

«Οι ματαιώσεις είναι απανωτές. Η οικονομική κατρακύλα συμβάλει σε αυτή την κατάσταση. Οι καυγάδες έχουν αυξηθεί. Δε μπορούμε να βλέπουμε τη συμπεριφορά των παιδιών, χωρίς να εξετάζουμε τον οικογενειακό τους περίγυρο. Πρόκειται να έχουμε ένα «φυτώριο μελλοντικών εξαρτημένων». Προσωπικά θεωρώ ότι ο εγκλεισμός θα αφήσει στον Έλληνα διάφορα κουσούρια. Θα χαθεί το αυθόρμητο της αγκαλιάς, του φιλιού, της σωματικής επαφής και της οικειότητας. Θα κινηθούμε σε πιο βορειοευρωπαϊκά στάνταρς», εκτιμά ο κ. Ρούσσος.

Ο ίδιος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Αν οι γονείς παρατηρούν ότι το παιδί το «παρατραβάει» με την ενασχόλησή του με το κινητό, να μην παρέμβουν αν το κάνουν λάθος!

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρέμβουν με νεύρα και θυμό. Σεβόμενος την κατάσταση και των ίδιων, συμβουλεύω να βρουν το κουράγιο να συζητήσουν με τα παιδιά τους, χωρίς να υπάρξουν επιπλήξεις του τύπου «Κλείσε τώρα το κινητό», με ένταση και θυμό. Προτείνω οι γονείς να προσπαθήσουν να βελτιώσουν την κατάσταση βελτιώνοντας το κλίμα της οικογένειας, παίζοντας κάποιο παιχνίδι», καταλήγει ο κ. Ρούσσος.

Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος που λέει ότι καλύτερα στα κινητά και τα τάμπλετ παρά έξω και εκτεθειμένα στον κορωνοϊό τα παιδιά…

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.