-->
03.12.2021

Κίνα: Αρνείται ότι δοκίμασε υπερηχητικό πύραυλο- Η θέση της Ουάσιγκτον

Η Κίνα αρνήθηκε ότι δοκίμασε έναν νέο πυρηνικό πύραυλο νωρίτερα μέσα στη χρονιά, επιμένοντας, αντίθετα, ότι επρόκειτο για συνηθισμένο έλεγχο διαστημικών σκαφών.

Η αρχική έκθεση στην εφημερίδα Financial Times προκάλεσε ανησυχία στην Ουάσινγκτον, όπου συγκεκριμένα φαίνεται πως αιφνιδιάστηκαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι πολύ πιο γρήγοροι και ευκίνητοι από τους κανονικούς, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν. Η έκθεση ήρθε εν μέσω ενός κλίματος αυξανόμενης ανησυχίας για τις πυρηνικές δυνατότητες της Κίνας.

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιτζιάν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι πραγματοποιήθηκε μια δοκιμή ρουτίνας τον Ιούλιο, με στόχο την επαλήθευση διαφόρων τύπων τεχνολογίας επαναχρησιμοποιήσιμων διαστημικών σκαφών.

«Αυτό δεν ήταν πύραυλος, ήταν διαστημόπλοιο», είπε. «Η δοκιμή είχε μεγάλη σημασία για τη μείωση του κόστους χρήσης διαστημικών σκαφών». Ο κ. Ζάο πρόσθεσε ότι πολλές χώρες είχαν πραγματοποιήσει παρόμοιες δοκιμές στο παρελθόν. Όταν ρωτήθηκε αν η έκθεση των Financial Times ήταν ανακριβής, απάντησε «ναι».

Το δημοσίευμα του Σαββάτου επικαλέστηκε πέντε ανώνυμες πηγές που δήλωσαν ότι ένας υπερηχητικός πύραυλος εκτοξεύτηκε το καλοκαίρι. Πετούσε μέσα σε χώρο χαμηλής τροχιάς πριν ταξιδέψει προς τα κάτω και έχασε ελάχιστα τον στόχο του, ανέφερε η έκθεση.

«Η δοκιμή έδειξε ότι η Κίνα είχε σημειώσει εκπληκτική πρόοδο στα υπερηχητικά όπλα και είναι πολύ πιο προηγμένη από ό, τι είχαν αντιληφθεί οι Αμερικανοί αξιωματούχοι», αναφέρεται στην έκθεση.

Ένα ανώτερο μέλος του Κογκρέσου είπε αργότερα ότι η «προφανής δοκιμή πυραύλου» από μεριάς της Κίνας θα πρέπει να λειτουργήσει στην Αμερική ως κάλεσμα για δράση. Ο Μάικ Γκάλαχερ, Ρεπουμπλικανός και μέλος της Επιτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής, δήλωσε ότι εάν η Ουάσινγκτον επιμείνει στη σημερινή της προσέγγιση, θα χάσει έναν νέο «Ψυχρό Πόλεμο» με την Κίνα μέσα σε μια δεκαετία.

Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι τεταμένες, με το Πεκίνο να κατηγορεί την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ως εχθρική. Ορισμένες δυτικές χώρες έχουν επίσης εκφράσει ανησυχία για τις πρόσφατες επιδείξεις στρατιωτικής δύναμης της Κίνας.

ΠΗΓΗ: BBC


Διαβάστε επίσης