-->
25.01.2022

Κίνα: Σκάνδαλο #MeToo με διάσημη τενίστρια και κυβερνητικό στέλεχος

Κίνα: Η σταρ του τένις Πενγκ Σουάι κατηγόρησε έναν πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για σεξουαλική επίθεση, βυθίζοντας για πρώτη φορά τα υψηλότερα κλιμάκια του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος του Πεκίνου σε ένα σκάνδαλο #MeToo.

Οι αρχές προσπάθησαν να σταματήσουν τη διάδοση των καταγγελιών, με τους λογοκριτές του διαδικτύου να μπλοκάρουν ακόμη και την λέξη «τένις».

Σε μια πλέον διαγραμμένη ανάρτηση σε έναν από τους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Πενγκ, 35 ετών, είπε ότι αυτή και ο Ζανγκ Γκαολί, 75 ετών, είχαν μια εξωσυζυγική «σχέση» για αρκετά χρόνια, την οποία είπε ότι προσπάθησε να κρατήσει μυστική. Ο Πενγκ είπε ότι ο Ζανγκ είχε σταματήσει να επικοινωνεί μαζί της όταν ανέβηκε στις τάξεις του Κομμουνιστικού Κόμματος και ότι κάποια στιγμή εξέφρασε την ανησυχία του ότι εκείνη μπορεί να μαγνητοσκοπούσε τις συναντήσεις τους.

Πριν από περίπου τρία χρόνια, έγραψε, ο Ζανγκ την κάλεσε να παίξουν τένις μαζί με τον ίδιο και τη γυναίκα του και στη συνέχεια της επιτέθηκε σεξουαλικά στο σπίτι του. «Δεν συναίνεσα ποτέ εκείνο το απόγευμα, έκλαιγα όλη την ώρα», έγραψε η Πενγκ.

Η ανάρτηση της τενίστριας στο Weibo, έναν κινεζικό ιστότοπο παρόμοιο με το Twitter, δεν ήταν ορατή την Τετάρτη, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να είχε διαγραφεί.

Από το 2013 έως το 2018, ο Ζανγκ ήταν ένα από τα μόλις επτά μέλη της επίλεκτης Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου, με επικεφαλής τον ηγέτη της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Ο Ζενγκ δεν έχει ακόμη σχολιάσει τους ισχυρισμούς.

Στην ανάρτησή της, η πρώην κορυφαία παίκτρια αναγνώρισε ότι δεν θα μπορούσε να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξει τις κατηγορίες, τονίζοντας παρόλα αυτά ότι ήταν αποφασισμένη να τις εκφράσει. «Όπως ένα αυγό που χτυπά σε βράχο ή ένας σκόρος που χορεύει στη φλόγα, φλερτάροντας με την αυτοκαταστροφή, θα πω την αλήθεια για σένα», είπε χαρακτηριστικά η Πενγκ, η οποία έγινε Νο 1 στην κατάταξη των διπλών της Ένωσης Αντισφαίρισης Γυναικών το 2014 .

Στην Κίνα, οι αρχές έχουν κατηγορήσει κυβερνητικούς αξιωματούχους για σεξουαλική παρενόχληση στο παρελθόν, συχνά σε συνδυασμό με έρευνες για διαφθορά. Ωστόσο, τέτοιου είδους κατηγορίες δεν έχουν αποκαλυφθεί ποτέ, τουλάχιστον δημόσια, εναντίον κάποιου σε τόσο υψηλή πολιτική θέση, όπως αυτή του Ζανγκ.

Το κίνημα #MeToo της χώρας έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια. Η σύλληψη τον Αύγουστο ενός από τους μεγαλύτερους ποπ σταρ στην Κίνα, του Κρις Γου, για καταγγελίες για βιασμό, είχε δημιουργήσει ελπίδες ότι οι αρχές άρχισαν επιτέλους να αντιμετωπίσουν τους ισχυρισμούς. Ο Γου έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς.

ΠΗΓΗ: The GuardianΔιαβάστε επίσης