-->
11.12.2023

Κίνημα Αλλαγής: Ντέρμπι για τρεις αλλά και εκπλήξεις – Γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του… χωρίς αρχηγό!

Αμφίρροπη μάχη για τρεις, Λοβέρδο, Ανδρουλάκη και Παπανδρέου, με μικρές διαφορές και ανάλογα με τα εκλογικά κοινά  που απαντούν στη δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα.

Για πρώτη φορά ο ΓΑΠ χάνει την παράσταση νίκης από τον Λοβέρδο, ισχυρός και ο Ανδρουλάκης στον β’ γύρο. Βέβαια, κρίσιμο ζητούμενο πόσοι θα ψηφίσουν.

Όπως φανερώνει η έρευνα της εταιρείας δύο εβδομάδες πριν από την αναμέτρηση της 5ης  Δεκεμβρίου, φαίνεται να επιβεβαιώνονται κάποιες γενικές τάσεις, αλλά η απροσδιοριστία της αριθμητικής και ποιοτικής σύνθεσης του εκλογικού σώματος που θα προσέλθει τελικά στις εσωκομματικές κάλπες επιτρέπει μόνο κάποια πολύ προσεκτικά συμπεράσματα.

Ενα από αυτά είναι ότι η υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου παραμένει ισχυρή και φαβορί για να περάσει στον β’ γύρο, με κύριο αντίπαλο του τον Νίκο Ανδρουλάκη, την ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου, παρότι έχει ήδη ένα μήνα στην κούρσα, δείχνει να θέλει ακόμα μεγάλη προσπάθεια για να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα.

Ενα δεύτερο, μάλλον αρκετά ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι όσο μεγαλώνει το εκλογικό σώμα και στις κάλπες προσέρχονται  άνθρωποι πέραν των σκληρών μηχανισμών και της εναπομείνασας εκλογικής βάσης του ΚΙΝΑΛ., ο Α. Λοβέρδος έχει αυξημένη απήχηση, με τον Ν. Ανδρουλάκη να ευνοείται από ένα πιο μικρό κοινό και με τον Παπανδρέου να απευθύνεται κάπου στη μέση.

Ενα τρίτο συμπέρασμα επίσης που μπορεί να εξαχθεί από την έρευνα της Marc είναι ότι όσο περνά ο καιρός, οι τρεις άλλοι υποψήφιοι, Χάρης Καστανίδης, Παύλος  Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης, βλέπουν την επιρροή τους να είναι ευάλωτη στην όξυνση που προκαλεί η αντιπαράθεση των τριών κυρίαρχων του παιχνιδιού.

Πάντως, και στη δημοσκόπηση της Marc το Κίνημα Αλλαγής δείχνει ανοδική τάση στην πρόθεση ψήφου, καθώς από το 6,3% του Οκτωβρίου και το 8,2% πριν από μόλις μία εβδομάδα, τώρα φτάνει στο 9%, κερδίζοντας και από τον ΣΥΡΙΖΑ (το 4,7% των ψηφοφόρων του) και από τη Ν.Δ. (το 3,8% της εκλογικής της βάσης το 2019).

Στην ερώτηση «Θα μπορούσατε να ψηφίσετε KIΝΑΛ;» απαντά θετικά το 41,2% του εκλογικού σώματος, δείγμα ότι ο χώρος μπορεί να αναπτύξει δυναμική και ότι διαθέτει μεγάλη εκλογική δεξαμενή.Διαβάστε επίσης