-->
08.12.2023

Κοινωνικό μέρισμα: Κλείνει η στρόφιγγα λόγω ενεργειακής και υγειονομικής κρίσης – Εξανεμίζονται τα δημοσιονομικά περιθώρια

Απομακρύνεται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο να δοθεί ένα βοήθημα – «κοινωνικό μέρισμα» που είχε καλλιεργηθεί ως εντύπωση τον τελευταίο καιρό με βάση κυρίως τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας η οποία εκτιμάται ότι θα πετύχει μεγαλύτερη από το προβλεπόμενο ανάπτυξη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Βεβαίως και στην περίπτωση που κάτι τέτοιο προκρίνονταν από το οικονομικό επιτελείο, το «δώρο» θα είχε σαφώς περιορισμένο χαρακτήρα καθώς το πρωτογενές έλλειμμα βρίσκεται πάνω από 7,7% του ΑΕΠ και το χρέος ήδη βρίσκεται σε διακεκαυμένη ζώνη. είναι χαρακτηριστικό ότι στις τελευταίες της προβλέψεις η Κομισιόν παρά το γεγονός ότι ανέβασε τον πήχη για την ανάπτυξη, προβλέπει υψηλό έλλειμμα της τάξης του 9,9% του ΑΕΠ στη γενική κυβέρνηση

Ωστόσο, οι εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο αλλά και στο μέτωπο της πανδημίας φαίνεται ότι ανατρέπουν τα αρχικά σχέδια και απομακρύνουν το σενάριο για το μέρισμα της ανάπτυξης.

 

Τα νέα δεδομένα παρουσίασε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος ερωτηθείς σχετικά το Σάββατο το πρωί στον Ant1 σημείωσε ότι προτεραιότητα αυτήν την ώρα για την κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και εάν αυτή θα απαιτήσει να υπάρξει και άλλο πακέτο μέτρων στήριξης το προσεχές διάστημα.

 

Επίσης, όπως είπε, υπάρχει και η υγειονομική κρίση, στην αντιμετώπιση της οποίας το οικονομικό επιτελείο είναι και πρέπει να είναι έτοιμο να συνδράμει το σύστημα υγείας με ό,τι χρειαστεί.

 

«Αυτήν τη στιγμή δεν έχω δυνατότητα να μιλήσω για δημοσιονομικά περιθώρια, καθώς υπάρχουν μπροστά μας αυτές οι δύο κρίσεις, που αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης», ανέφερε. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τυχόν δημοσιονομικό περιθώριο που θα προκύψει θα διατεθεί υπέρ ορισμένων ομάδων, όπως είχε γίνει και παλαιότερα.

 Διαβάστε επίσης