Search
Close this search box.
Search

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος: Με δασμούς 84% στα αμερικάνικα προϊόντα απαντά το Πεκίνο

Πριν 3 ημέρες

Κλιμακώνεται ακόμη περισσότερο ο εμπορικός πόλεμος, κυρίως ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ΗΠΑ και Κίνας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε από σήμερα το πρωί σε ισχύ νέα ομοβροντία τελωνειακών δασμών, εναντίον δεκάδων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, ανάμεσά τους μνημειώδεις δασμούς 100% και πλέον σε βάρος των προϊόντων της Κίνας.

Οι επιπρόσθετοι δασμοί – 20% για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – βύθισε ξανά τους χρηματιστηριακούς δείκτες στην Ασία.

Η απάντηση της Κίνας

Η Κίνα ανακοίνωσε από την πλευρά της πρόσθετους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα από αύριο. Το Πεκίνο επιβάλει πλέον φόρο εισαγωγής 84% στις ΗΠΑ – αύξηση 50% από τις προηγούμενες εισφορές του.

Η απόφαση έρχεται σε απάντηση, στην απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλει στην Κίνα επιπλέον δασμούς 50% αυτή την εβδομάδα. Η κίνηση είχε ακολουθήσει δύο προηγούμενες επιβαρύνσεις 34% και 20%, πράγμα που σημαίνει ότι οι δασμοί των ΗΠΑ στην Κίνα έφθασαν το 104% από σήμερα το πρωί.

Το Πεκίνο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι κάνουν κατάχρηση εμπορικών μοχλών για να καταπνίξουν την οικονομική άνοδο της Κίνας, ενώ υποστηρίζει πως η Ουάσινγκτον έχει παραβιάσει επανειλημμένα τις δεσμεύσεις της, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας “πρώτης φάσης” που υπογράφηκε κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Τραμπ.

Επιπλέον, η Κίνα επικαλείται παγιωμένες θέσεις της σχετικά με τις κατηγορίες των ΗΠΑ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ, καθώς και για τη σκληρή καταστολή του φιλοδημοκρατικού κινήματος στο Χονγκ Κονγκ. Επαναλαμβάνει δε την άποψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν το φαινόμενο της φαιντανύλης ως πρόσχημα για να κλιμακώσουν τον εμπορικό πόλεμο εναντίον της.

Βυθίστηκαν τα χρηματιστήρια

Αν και σημείωναν ελαφριά ανάκαμψη χθες Τρίτη το βράδυ, τα χρηματιστήρια όλου του πλανήτη φάνηκαν να καταλαμβάνονται ξανά από πανικό μπροστά στον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ.

Περί τις 05:30 (ώρα Ελλάδας), ο δείκτης Nikkei έπεφτε κατά 2,2%, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι απώλειές του είχαν φθάσει ως και το 3,5%. Στη Σεούλ, ο δείκτης Kospi έμοιαζε να συγκρατεί κάπως τις απώλειες (0,6%), που ήταν ελαφρά πιο αισθητή στο Σίδνεϊ (–0,84%) και στην Ταϊπέι (–2%). Ο δείκτες των κινεζικών χρηματιστηρίων είχαν επίσης απώλειες (–2% στο Χονγκ Κονγκ, –0,86% στη Σαγκάη, –1% στη Σεντζέν).

Βουτιά κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι σαρωτικοί ‘αμοιβαίοι’ δασμοί των ΗΠΑ, εντείνοντας τους φόβους για την οικονομική ζημιά που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 2,5% στις 10:11 ώρα Ελλάδας. Ο γερμανικός δείκτης αναφοράς που επηρεάζεται από τις εξελίξεις στο εμπόριο σημείωσε βουτιά 2,1%.

Οι αμοιβαίοι δασμοί του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων δασμών 20% σε κάποια προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα.

Οι μετοχές ενέργειας σημείωσαν βουτιά 3,8% καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, ενώ οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης κατακρημνίστηκαν με απώλειες 4% καθώς στην Κίνα, που είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές μετάλλων στον κόσμο, επιβλήθηκαν μνημειώδεις δασμοί 100% και πλέον.

Οι μετοχές των τραπεζών υποχώρησαν 2,8% καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη εβδομάδα.

Στο χαμηλότερο 4ετίας το πετρέλαιο

Το πετρέλαιο συνέχισε τη βουτιά – σε χαμηλό τετραετίας, περί τα 60 δολάρια το βαρέλι—, ενώ το γουόν, το νόμισμα της Νότιας Κορέας, έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του αμερικανικού δολαρίου από το 2009.

Η Νότια Κορέα είναι σε καίριο βαθμό εξαρτημένο από τις εξαγωγές, ιδίως αυτοκινήτων, που έχουν εντυπωσιακές πωλήσεις στην πελώρια αμερικανική αγορά.

Μπροστά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η Σεούλ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη κρατικές ενισχύσεις δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων και πλέον για να υποστηρίξει τις αυτοκινητοβιομηχανίες της, που πλέον επιβαρύνονται με δασμούς 25% στις ΗΠΑ.

Η πρώτη κεντρική τράπεζα που αντέδρασε στους δασμούς ήταν αυτή της Νέας Ζηλανδίας, ανακοινώνοντας μείωση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,5%.

«Δώρο ή τιμωρία» οι ανταποδοτικοί δασμοί Τραμπ;

Η ομοβροντία δασμών

Σε παγκόσμια κλίμακα, η πρώτη αμερικανική ομοβροντία τελωνειακών δασμών (+10%) τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο για το σύνολο των προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Πέραν της Κίνας που βλέπει να της επιβάλλονται επιβαρύνσεις 104%, οι νέοι αμερικανικοί δασμοί που τέθηκαν σε ισχύ στις 07:00 σε 60 εμπορικούς εταίρους κυμαίνονται μεταξύ του 11 και του 50% (20% στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά 47% στο Βιετνάμ).

Αμετακίνητος ο Τραμπ

Ανεπηρέαστος από τον πανικό στα χρηματιστήριο, ο κ. Τραμπ θέλει να εμφανίζεται καθησυχαστικός.

Υποσχέθηκε χθες βράδυ τελωνειακούς δασμούς «επί μέτρω», προσαρμοσμένους σε κάθε χώρα, «όχι ετοιματζίδικους», αλλά «υψηλής ραπτικής» για τους εταίρους της Αμερικής, από οικονομική και στρατιωτική σκοπιά, ιδίως για την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Κατά τη διάρκεια δείπνου με στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ο συντηρητικός μεγιστάνας που αναστατώνει την παγκόσμια φιλελεύθερη οικονομική τάξη εξέφρασε ικανοποίηση διότι δεκάδες κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και η κινεζική, κατ’ αυτόν, «κάνουν το παν» για να κλείσουν συμφωνία.

«Οι χώρες αυτές μας τηλεφωνούν για να μας γλείψουν τον κώλο», κόμπασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Από πλευράς ΕΕ, μέγα εμπορικού εταίρου των ΗΠΑ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε να «αποφευχθεί η κλιμάκωση» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής της με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ. Καλώντας ταυτόχρονα να εξευρεθεί «λύση μέσω διαπραγματεύσεων».

Αντίδραση ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν την αντίδρασή τους «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», σύμφωνα με εκπρόσωπό της. Σύμφωνα με κατάλογο που συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο πάντως, το αμερικανικό μπέρμπον δεν θα συγκαταλέγεται στα αμερικανικά προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί 25%.

Για τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, το ζητούμενο είναι να «φθάσουμε σε μια κατάσταση όπου ο πρόεδρος Τραμπ θα αναθεωρήσει την απόφασή του».

Η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζα Μελόνι, που θεωρείται πως βρίσκεται πιο κοντά στον Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το βράδυ ότι θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Πέμπτη 17η Απριλίου.

ΔΑΣΜΟΙ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Οι αναλυτές προειδοποιούν…

Έπειτα από κάποια ανάκαμψη χθες, ο δείκτης Dow Jones έκλεισε τελικά με πτώση 0,84%, όμως αντίθετα το Παρίσι ανέκτησε μέρος των απωλειών του (+2,5%), όπως και το Λονδίνο (2,71%) και το Τόκιο (6,02%).

Παράλληλα το «offshore» γιούαν, το κινεζικό νόμισμα που κυκλοφορεί εκτός της χώρας, έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010, καθώς ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να πλήξει την οικονομία όλου του πλανήτη, προκαλώντας πληθωρισμό, ανεργία κι επιβράδυνση της ήδη αναιμικής ανάπτυξης, όπως προειδοποιούν αναλυτές.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος για τις αναπτυσσόμενες χώρες, ειδικά τις πιο ευάλωτες, καθώς ακριβώς σε αυτές «ο αντίκτυπος θα είναι ο πιο καταστροφικός», όπως τόνισε στον Τύπο.

«Κανένας δεν κερδίζει έναν εμπορικό πόλεμο», προειδοποίησε.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.