-->
26.09.2021

Κοινή δήλωση Μπάιντεν, Τζόνσον και τον Αυστραλό πρωθυπουργό για θέμα «εθνικής ασφάλειας»

Ο Λευκός Οίκος και η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσαν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον θα προβούν σε μια κοινή ανακοίνωση, στις 17.00 ώρα Ουάσινγκτον (24.00 ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με το γραφείο του Τζόνσον, η ανακοίνωση θα αφορά σε «ζήτημα στρατηγικής εθνικής ασφάλειας».

Σύμφωνα με το POLITICO, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει μια νέα ομάδα εργασίας με τη Βρετανία και την Αυστραλία για την ανταλλαγή προηγμένων τεχνολογιών σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η Κίνα.

Η ομάδα εργασίας θα ονομαστεί AUUKUS και θα διευκολύνει τις τρεις χώρες να μοιράζονται πληροφορίες και τεχνογνωσία σε βασικούς τεχνολογικούς τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ο κυβερνοχώρος, τα υποβρύχια συστήματα και οι ικανότητες κρούσης μεγάλου βεληνεκούς.

Πηγή του POLITO σημειώνει ότι ότι θα υπάρχει ένα πυρηνικό στοιχείο στο σύμφωνο πάνω στο οποίο οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μοιράζονται τις γνώσεις τους.

Δεν υπάρχει τίποτα που να αναφέρει ρητά την Κίνα στην τριμερή συμφωνία,σημειώνουν οι πηγές, αλλά τόνισαν ότι ανακοίνωση υποννοεί ότι πρόκειται για άλλη μια κίνηση των δυτικών συμμάχων που αντιδράσουν στην άνοδο της Κίνας σε στρατιωτικούς και τεχνολογικούς τομείς.Διαβάστε επίσης