Search
Close this search box.
Search

«Κομβικής σημασίας εταίροι» Ελλάδα και Αίγυπτος – Η σημασία της συμφωνίας με την ΕΕ

Πριν 8 μήνες

Ιστορική συμφωνία υπέγραψαν χθες (17/3) στο Κάιρο, Ευρωπαϊκή Ένωση και Αίγυπτος, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού και του Κύπριου προέδρου, με βασικό στόχο τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Το πακέτο βοήθειας προβλέπει την ενίσχυση της Αιγύπτου με 7,4 δισ. ευρώ, με την πρόεδρο της Κομισιόν να τονίζει πως «έχουμε κοινό συμφέρον να εμβαθύνουμε τη σχέση μας». Για συμφωνία-ορόσημο μίλησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου συμφώνησαν στην κατ` ιδίαν συνάντησή τουςΜητσοτάκης – Αλ Σίσι.

Η Αθήνα πρωτοστάτησε στο εγχείρημα της αναβάθμισης των σχέσεων ΕΕ- Αιγύπτου, εκτός αυτού όμως έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι συμφώνησαν στη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, μια κίνηση που αποτυπώνει εμπράκτως τη διάθεση των δύο πλευρών να καταστήσουν τη διμερή συνεργασία τους ακόμα στενότερη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κείμενο της Διακήρυξης για τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας οι δύο πλευρές καταγράφονται ως «κομβικής σημασίας εταίροι», ενώ γίνεται ειδική αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο ως βάση ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.

Ελλάδα και Αίγυπτος, άλλωστε, έχουν υλοποιήσει στο μέγιστο αυτή τη δέσμευση, με την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των μεταξύ τους Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, ακολουθώντας με ακρίβεια τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας, απορρίπτοντας παραλλήλως τις παράνομες προβλέψεις του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, μάλιστα, αναμένεται να συγκληθεί τους επόμενους μήνες, γεγονός που όπως λένε από την Αθήνα θα συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην ενίσχυση της ελληνο-αιγυπτιακής συμμαχίας, ανοίγοντας νέους τομείς συνεργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά είναι ανεξάρτητα από την προσπάθεια επαναπροσέγγισης που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, καθώς παρά τις παραδοσιακές σχέσεις, μεταξύ του προέδρου Σίσι και του Ταγίπ Ερντογάν κυριαρχεί η καχυποψία, εξαιτίας των σχέσεων του Τούρκου προέδρου με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, εσωτερικούς αντιπάλους του Αιγύπτιου ηγέτη.

Ειδική σημασία έχει όμως και η ενεργειακή συνεργασία των δύο πλευρών, κυρίως με το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης (GRECY), το οποίο έχει συμπεριληφθεί από την ΕΕ ως ένα από τα βασικά εγχειρήματα για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.

Πρόκειται μάλιστα για ένα έργο το οποίο περνά μέσα από την οριοθετημένη ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, θωρακίζοντας ουσιαστικά ακόμα περισσότερο την εν λόγω συμφωνία, αλλά και δίνοντας μια ξεχωριστή, οικονομική και ενεργειακή διάσταση στη σύμπλευση των δύο πλευρών στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό τη σκέπη της ΕΕ

Επισημαίνεται ότι οι Αιγύπτιοι εκτιμούν ιδιαίτερα τη συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Ασπίδες», καθώς η χώρα πλήττεται από τη μείωση των εσόδων στη Διώρυγα του Σουέζ εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι.

Ενέργεια και μετανάστευση στους έξι πυλώνες της συμφωνίας
Στα 200 εκατομμύρια ανέρχεται η ευρωπαϊκή βοήθεια προς το Κάιρο για το μεταναστευτικό, μετά την ευρεία συμφωνία που υπεγράφη χθες μεταξύ των δύο πλευρών. Διότι, όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, στόχος είναι να υπάρχει μια σταθεροποίηση στη χώρα καθώς η Αίγυπτος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δεινή οικονομική κατάσταση και χρειάζεται στήριξη σε όλους τους τομείς.

Αναφερόμενη στο μεταναστευτικό είπε ότι είναι αναγκαία η στήριξη καθώς υπάρχουν τα σύνορα με τη Λιβύη, υπάρχει το Σουδάν ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για μία έρημο και θα μπορούσαν να υπάρξουν και μετανάστες από την κλιματική κρίση. Από τα 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά, 600 εκατομμύρια προορίζονται για τεχνική βοήθεια, με τα 200 από αυτά να αφορούν στη διαχείριση του μεταναστευτικού που σημαίνει μεταξύ άλλων εκπαίδευση συνοριοφυλάκων και δημιουργία κέντρων υποδοχής. «Δε σημαίνει δηλαδή ότι σας δίνουμε χρήματα και κρατήστε εκεί τους μετανάστες. Πρέπει να υπάρξει διαχείριση του μεταναστευτικού» τόνισε η δημοσιογράφος.

Σημειώνεται ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εστίασε στην αντιμετώπιση των διακινητών, όπως επίσης και στις επιστροφές. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι εστιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ενέργεια και τον ρόλο του GREGY.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό ευρωπαϊκές πηγές τονίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να είναι σε επαφή με χώρες διέλευσης και προέλευσης καθώς για να υπάρχει μια σταθεροποίηση της κατάστασης πρέπει να υπάρχουν συνομιλίες, ζυμώσεις και διαπραγματεύσεις με αυτές τις χώρες.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.