-->
09.12.2023

Κορονοϊός: Μετά το «Κράκεν», ήρθε ο «Όρθρος» – Η νέα υποπαραλλαγή εξαπλώνεται ραγδαία στην Αγγλία

Μία νέα υποπαραλλαγή της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού έχει κάνει την εμφάνισή της στην Αγγλία και μάλιστα αντιπροσωπεύει ήδη το ένα τέταρτο όλων των κρουσμάτων που καταγράφονται εσχάτως στη χώρα.

Η υποκατηγορία της παραλλαγής Όμικρον γνωστή ως CH.1.1, είναι πιθανό να πάρει σύντομα τη σκυτάλη από την κυρίαρχο BQ.1, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Τα πρώτα κρούσματα της νέας παραλλαγής εμφανίστηκαν τον Νοέμβριο και πλέον αντιπροσωπεύουν το 23,1% όλων των λοιμώξεων στην Αγγλία δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της UKHSA που φτάνουν έως την 1η Ιανουαρίου. Μάλιστα, η αλληλουχία υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να φτάσει έως και το 100% σε ορισμένες περιοχές.

Τα στοιχεία για εκείνη την εβδομάδα υποδηλώνουν ότι ο «Όρθρος» αντιπροσώπευε περίπου 8.700 κρούσματα, αν και οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οι διάφορες εκτιμήσεις είναι αβέβαιες. Ο «Όρθρος», μαζί με την παραλλαγή «Κράκεν», ή XBB.1.5, πιστεύεται ότι σύντομα θα κυριαρχήσουν στη Βρετανία, αν και καμία από τις δυο δεν έχει χαρακτηριστεί -ακόμη τουλάχιστον- ως «ανησυχητική».

Η υποπαραλλαγή «Κράκεν» αυξάνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες τους τελευταίους μήνες, καταφέρνοντας να κυριαρχήσει πριν από δύο εβδομάδες, ωστόσο παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η γονιδιωματική χαρτογράφηση από το Ινστιτούτο Sanger, μια ερευνητική ομάδα που χρηματοδοτείται εν μέρει από την κυβέρνηση, δείχνει ότι ο «Όρθρος» εξαπλώνεται ραγδαία σε ορισμένα μέρη της Αγγλίας.

Η πρώτη περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου που κατέγραψε την εν λόγω μετάλλαξη ήταν το Blaby, στο νοτιοδυτικό Leicestershire.

Από πού πήρε το όνομά της η υποπαραλλαγή «Όρθρος»

Ο Όρθρος είναι πλάσμα της ελληνικής μυθολογίας. Ηταν ένας δικέφαλος σκύλος, γέννημα του Τυφώνα και της Έχιδνας. Βοηθούσε τον Ευρυτίωνα στη φύλαξη και τη βόσκηση των κοπαδιών του Γηρυόνη, του (επίσης τερατόμορφου) γίγαντα που ζούσε στη νήσο Ερύθεια, στη Δύση, στα πέρατα του Ωκεανού.

Ο Όρθρος είχε αδέλφια τον Κέρβερο και τη Λερναία Ύδρα και σύντροφο τη Χίμαιρα, ενώ παιδιά του ήταν η Σφίγγα και ο Λέων της Νεμέας (σύμφωνα με τον Ησίοδο).

Με διαταγή του Ευρυσθέα, ο Ηρακλής ήρθε στην Ερύθεια για να πάρει τα βόδια του Γηρυόνη στον ομώνυμο άθλο του, τον δέκατο κατά σειρά. Ο Ηρακλής σκότωσε τότε τον Όρθρο, τον Ευρυτίωνα και τον Γηρυόνη. Σε μία άλλη ιστορία, ο Όρθρος αιχμαλωτίσθηκε και εξημερώθηκε από τον Οιδίποδα.

Ο πρώτος που ξεκίνησε να ονομάζει τις παραλλαγές της Όμικρον από μυθολογικά πλάσματα ήδη από πέρυσ ήταν ο Καναδός βιολόγος Ράιαν Γκρέγκορι. Η λίστα του περιλαμβάνει τον βασιλιά των φιδιών, Βασιλίσκο (BA.2.3.20) και τον γίγαντα με τα 100 μάτια Άργο (BJ.1). Παρόλο που ο ΠΟΥ έχει αντισταθεί στην συγκεκριμένη τάση και επιμένει στα ελληνικά γράμματα, όσον αφορά την ονοματοδοσία των παραλλαγών, τα ΜΜΕ και διάφοροι επιστήμονες έχουν υιοθετήσει την πρακτική του Γκρέγκορι.Διαβάστε επίσης