-->
06.12.2023

Κωστής Χατζηδάκης: Χαμηλά επιτόκια δανεισμού από funds ειδικού σκοπού

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, εξήγησε το καθεστώς με το οποίο θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις που θα μπορούν να χορηγούν δάνεια, έχοντας μάλιστα χαμηλά επιτόκια.

Περαιτέρω διευκρινίσεις για τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο πλαίσιο που θα λειτουργήσει για τις τράπεζες αλλά και τις εταιρείες που θα χορηγούν δάνεια με χαμηλά επιτόκια, χωρίς να ανήκουν στον κλάδο.

«Δεν είναι τράπεζες, είναι επιχειρήσεις οι οποίες είναι μη τραπεζικά ιδρύματα, που κινούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα, υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό θα επεκτείνουμε την δραστηριότητα που υπάρχει, ώστε οι εταιρείες αυτές να δίνουν και στεγαστικά δάνεια, με επιτόκια που θα κρίνουν οι ίδιες. Λογικά θα είναι με χαμηλά επιτόκια, αλλιώς κανείς δεν θα τις προτιμήσει», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «από την 1 Ιανουαρίου 2024 θα εφαρμοστεί το 50% του οικονομικού μας προγράμματος. Επίδομα αλληλεγγύης, επίδομα προσωπικής διαφοράς αύξηση συντάξεων είναι μερικά από τα μέτρα που θα τρέξουν. Το επίδομα της προσωπικής διαφοράς είναι προσαρμοσμένο στις αυξήσεις που δίνονται στις συντάξεις. Έχουμε σημαντική αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος – στην Ευρώπη και είμαστε δεύτεροι σε ρυθμούς ανάπτυξης – έχουμε ρεκόρ εξαγωγών, αύξηση επενδύσεων και μεγάλη μείωση της ανεργίας της τάξης του 6,5%. Όλα αυτά δεν έτυχαν, πέτυχαν. Είναι καλύτερη η κατάσταση στην οικονομία από το 2019 και αυτό το εκτίμησαν οι πολίτες».

Σχετικά με την ακρίβεια εξήγησε πως «Στον κατώτατο μισθό είμασταν 18οι στους 22 της ΕΕ που έχουν κατώτατο μισθό. Έχει πάει από 650 ευρώ στα 780 ευρώ. Πλούτισαν οι εργαζόμενοι; Προφανώς όχι, αλλά πλέον είμαστε 13οι στην ΕΕ. Οι αυξήσεις που δόθηκαν στον κατώτατο μισθό από το 2019 είναι 22%, ενώ σωρευτικά ο πληθωρισμός έχει αύξηση 15 μονάδων, δόθηκαν δηλαδή αυξήσεις 5-6 μονάδες παραπάνω από τον πληθωρισμό. Από την 1 Ιανουαρίου 2024 θα έχουμε αυξήσεις στους δημοσίους υπάλληλους που είναι μεσοσταθμικά 1.476 ευρώ τον χρόνο για τον καθέναν».

Μιλώντας για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, απάντησε πως «παίρνουμε αντίστοιχα μέτρα με τις άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά δεν υπάρχει γομολάστιχα που να σβήνει τις επιπτώσεις της κρίσης. Αν δώσουμε παραπάνω χρήματα θα πρέπει ή να επιβαρύνουμε τους φορολογούμενους ή να επιβαρύνουμε υπερβολικά τις επιχειρήσεις και να κλείσουν. Εμείς έχουμε μειώσει τους φόρους και έχουμε πει ότι σε αυτήν την τετραετία θα κάνουμε περαιτέρω προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Θα έχουμε από τις αρχές του 2024 την σύνδεση όλων των POS με τις ταμειακές μηχανές. Ήδη, λόγω των ηλεκτρονικών συναλλαγών έχουμε 50% αύξηση στα έσοδα από ΦΠΑ».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «έρχεται νέο σύστημα φορολόγησης για τος ελεύθερους επαγγελματίες», αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τέλος, αναφορικά με τη Θεσσαλία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω στήριξης λέγοντας ότι «είναι τεράστιο το πρόβλημα. Έχουμε συμφωνήσει με την ΕΕ να χρησιμοποιήσουμε ή καινούρια χρήματα ή χρήματα με ευελιξία από το ΕΣΠΑ για να δώσουμε μια στήριξη, πιστεύω ουσιαστική. Θα φέρουμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό 600 εκ. ευρώ για τις άμεσες ανάγκες μέχρι τα Χριστούγεννα. Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί. Αφήστε να γίνει μια ακριβέστερη αποτύπωση της ζημιάς, γιατί ακόμη και τώρα υπάρχουν χωριά κάτω από το νερό. Θα κάνουμε ότι πρέπει, με οικονομική σοβαρότητα με κοινωνική ευαισθησία. Δεν χαρίζουμε την κοινωνική ευαισθησία σε κανέναν γιατί κι εμείς από τον λαό ερχόμαστε».
Διαβάστε επίσης