Απίθανο κοτόπουλο, με εξωτική γλυκοπικάντικη γεύση. Σόγια, σουσάμι και μέλι είναι τα βασικά συστατικά της αρωματικής σάλτσας του και νούντλς ή ρύζι τα ιδανικά συνοδευτικά του, από τη Νένα Ισμυρνόγλου
Υλικά – Μερίδες: 4
500 – 600 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου, κομμένο σε κύβους περίπου 2-3 εκ.
40 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας σουσάμι
1 μέτριο αγγούρι σε λεπτές φέτες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαρινάδα – σάλτσα
100 ml σόγια, κατά προτίμηση βιολογική
70 ml μέλι της αρεσκείας μας
1 κουτ. σούπας τριμμένο τζίντζερ
2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ελαφρώς κοπανισμένες
40 ml χυμός λεμονιού
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2-1 μικρή καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη (ή όσο μας αρέσει)
Διαδικασία
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας μαζί με 120 ml νερό και τα βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να «δέσει».
Αφαιρούμε και πετάμε το σκόρδο. Προσθέτουμε το σουσάμι, ανακατεύουμε να αναμειχθεί για 1 – 2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Κρατάμε λίγη από τη μαρινάδα (περίπου 150 – 200 ml) σε μπολάκι για το σερβίρισμα.
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το κοτόπουλο με το αγγούρι και με την υπόλοιπη κρύα μαρινάδα, καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα (μπορούμε να τα αφήσουμε έως 10 ώρες, γι’ αυτό, αν θέλουμε, τα μαρινάρουμε από το προηγούμενο βράδυ).
Κοτόπουλο
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το αδειάζουμε στο ζεστό τηγάνι. Μαγειρεύουμε για περίπου 12-15 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να καραμελώσει στην επιφάνεια.
Σερβίρουμε συνοδεύοντας με τη σάλτσα που έχουμε κρατήσει στο μπολ σερβιρίσματος και με νουντλς ή αφράτο ρύζι.