Μαίνεται από τις 8 το πρωί η φωτιά που έχει ξεσπάσει στον Κουβαρά Αττικής, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο, το οποίο σε ορισμένα σημεία έφτασε επικίνδυνα κοντά σε κατοικίες, κοντά στον οικισμό Άγιο Στυλιανό, όπου η φωτιά έχει κατακάψει τη χαμηλή βλάστηση, ενώ έχει προκαλέσει ζημιές σε κτίσμα που βρίσκεται κοντά στο μέτωπο. Πρόκειται για κτίσμα που φαίνεται να είναι κτηνοτροφική μονάδα. Σύμφωνα με την εικόνα από το σημείο, τμήμα του έχει παραδοθεί στις φλόγες.
Μάλιστα, ο ίδιος εντόπισε μέσα στα χόρτα μία χελώνα, σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου οι φλόγες είχαν πάρει μεγάλες διαστάσεις, και την πήρε στα χέρια του, καθώς, αν και ήταν ζωντανή, έφερε εγκαύματα.
Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν σημαντικά την επιχείρηση. Η ένταση και η κατεύθυνση του ανέμου μεταβάλλονται γρήγορα, μεταφέροντας καπνούς και φλόγες και δημιουργώντας συνθήκες που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την κατάσβεση. Για τον λόγο αυτό, η επιχειρησιακή αντιμετώπιση της φωτιάς διαφοροποιείται ανάλογα με το ανάγλυφο και το σημείο στο οποίο επιχειρούν τα εναέρια μέσα.
Το συγκεκριμένο μέτωπο έχει κινηθεί προς τον ορεινό όγκο και απομακρύνεται από την κατοικημένη περιοχή. Ωστόσο, οι Αρχές παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς η φωτιά παρουσιάζει δυναμική και οι συνθήκες στην περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσκολες.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο μήνυμα του 112 για την εκκένωση της περιοχής. Παρά το γεγονός πως από το συγκεκριμένο σημείο δεν φαίνεται άμεση απειλή για κατοικίες, η παρουσία του 112 σημαίνει ότι οι κάτοικοι πρέπει να ακολουθήσουν χωρίς καθυστέρηση τις οδηγίες των Αρχών και να απομακρυνθούν.
«Όταν υπάρχει 112, δεν μένει κανείς στο σπίτι του. Σηκώνεται και φεύγει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ρεπόρτερ του ΕΡΤnews, υπογραμμίζοντας ότι η εικόνα από ένα μόνο σημείο της πυρκαγιάς δεν μπορεί να αποτυπώσει το σύνολο της κατάστασης.
Σημειώνεται ότι το κτήριο της Κοινότητας Καλυβίων επί της Πλατείας Ευαγγελιστρίας, θα παραμείνει ανοιχτό για κάθε δημότη που έχει ανάγκη.
Για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πλησίον κατοικιών στον Κουβαρά Αττικής μίλησε στο ERTnews Radio η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Έφη Παπαβραμοπούλου.
Όπως ανέφερε, λόγω της γειτνίασης της φωτιάς με κατοικίες εκδόθηκε άμεσα ενημερωτικό μήνυμα μέσω του 112, ενώ στη συνέχεια εκδόθηκε και νέο μήνυμα για απομάκρυνση των κατοίκων από την περιοχή του Αγίου Στυλιανού. Στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι, που φτάνουν τα 7 μποφόρ, γεγονός που δυσχεραίνει την επιχείρηση κατάσβεσης.
Η φωτιά, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου, κινείται προς τα ανατολικά και έχει ανέβει στον ορεινό όγκο, όπου η βλάστηση είναι χαμηλή. Η μορφολογία του εδάφους δημιουργεί δυσκολίες στην προσέγγιση των επίγειων δυνάμεων, ωστόσο η χαράδρα στην περιοχή διευκολύνει την ανάπτυξη της επιχείρησης πυρόσβεσης.
Η φωτιά κινητοποίησε από την πρώτη στιγμή την Πυροσβεστική, καθώς οι συνθήκες κρίθηκαν δύσκολες. Μέσα σε περίπου 40 λεπτά οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν σημαντικά και πλέον στο μέτωπο επιχειρούν 197 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων της 1ης και 8ης ΕΜΟΔΕ, Εθελοντές, και 42 οχήματα, (συμπεριλαμβανομένων 23 πυροσβεστών με 4 οχήματα από Γαλλία και 24 πυροσβεστών με 5 οχήματα από Ρουμανία που βρίσκονται στη χώρα μας στο πλαίσιο του προγράμματος προεγκατάστασης Ευρωπαίων πυροσβεστών) ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 2 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους. Στην επιχείρηση συνδράμει με υδροφόρες ο Δήμος Σαρωνικού.
Οι πυροσβέστες συνεχίζουν να επιχειρούν σε διαφορετικά σημεία του μετώπου, με βασικό στόχο να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς και να αποτρέψουν την επέκτασή της προς κατοικημένες περιοχές.
Στις 08:10 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την ενημέρωση και την ετοιμότητα όσων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς και ακολούθησε στις 8.30 νέο 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από την περιοχή του Αγίου Στυλιανού προς τα Καλύβια Θορικού.
Η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στη Λεωφόρο Λαυρίου, από τη συμβολή με την οδό Αγίου Στυλιανού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μαρκόπουλο.
Όπως σημειώνεται καθόλη τη διάρκεια της εξέλιξης του συμβάντος, το ΕΣΚΕΔΙΚ λαμβάνει συνεχή εικόνα από drone μέσω θερμικής και οπτικής κάμερας.
Υπενθυμίζεται ότι, η περιοχή σήμερα είναι σε πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία 4).