Search
Close this search box.
Search

Κρίσιμες αποφάσεις για σχολεία και αγορά – Ποιες περιοχές της Αττικής είναι “κόκκινες”

Πριν 5 έτη

Οι επιδημιολόγοι εισηγήθηκαν να μπουν σε ύψιστη επιδημιολογική επιτήρηση Αττική, Εύβοια και Αχαΐα.

Ιδίως σε ό,τι αφορά την Αττική οι επιδημιολόγοι αποφάσισαν αξιολογώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα να θέσουν σε αυξημένη, “κόκκινη” επιτήρηση την Αττική, υπό τον φόβο μιας έξαρσης που θα οδηγούσε πιθανόν σε τρίτο κύμα, όπως συνέβη με την επιδημική εστία στη Θεσσαλονίκη που έδωσε την δυναμική ώθηση στο δεύτερο επιδημικό κύμα.

Τις δραστικές αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Το “φορτίο’ της Αττικής

Χθες η έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έδειξε για μια ακόμη ημέρα την επιβάρυνση του λεκανοπεδίου -παρότι ήταν μικρότερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες δύο ημέρες.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκαν 313 νέες διαγνώσεις έναντι 400 και πλέον που είχαν ανακοινωθεί την Τρίτη και την Τετάρτη.

Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του τελευταίου 24ωρου, πολλές Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής έχουν πολύ υψηλή αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους. Πρώτος είναι ο Πειραιάς (12,47) και ακολουθούν: Δυτικός Τομέας Αθηνών (10,82), Βόρειος Τομέας Αθηνών (8,79), Δυτική Αττική (8,08), Ανατολική Αττική (7,76), Κεντρικός Τομέας Αθηνών (6,9), Νότιος Τομέας Αθηνών (5,28) και Νήσοι (1,34).

Η απόφαση της κυβέρνησης 

Η φράση του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο είναι ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης όσον αφορά τα επόμενα βήματα στο πεδίο της πανδημίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η απάντηση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης «θα είναι πάντα δυναμική», προσθέτοντας πως «ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται».

Η λογική του πρωθυπουργού, ειδικά μετά την εμπειρία του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, είναι να δρα προληπτικά και να μην αφήνει να εξελιχθούν τα πράγματα και μετά να παρεμβαίνει, αλλά το αντίθετο, να παρεμβαίνει πριν εξελιχθούν.

Συνεπώς, με βάση τα τελευταία δεδομένα, που δείχνουν επιβάρυνση της κατάστασης, ειδικά στην Αττική, θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξουν «παρεμβάσεις».

Τα μέτρα που εξετάζονται 

Η προστασία της δημόσιας υγείας, χωρίς αυτή να προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στην εθνική οικονομία φέρνουν το κυβερνητικό επιτελείο αντιμέτωπο με διαφορετικά σενάρια αναφορικά με το νέο πακέτο μέτρων για την Αττική, εφόσον ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς πατήσει σήμερα το κουμπί του αυστηρού lockdown για το λεκανοπέδιο.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ως πιθανά νέα μέτρα για το «αττικό πακέτο» εξετάζονται:

· η αναστολή λειτουργίας των Γυμνασίων (και σίγουρα των Λυκείων) που ήταν προγραμματισμένο να εκκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου.

· η απαγόρευση των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο ή από Τομέα σε Τομέα, πχ από τον Νότιο προς τον Δυτικό κτλ.

· η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας, με εξαίρεση τη μετάβαση στην εργασία.

· η αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.

· και η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ) ή εναλλακτικά η λειτουργία του λιανεμπορίου μέσω click away, δηλαδή μέσω της παραλαβής εμπορευμάτων στην είσοδο του καταστήματος.

Πάντως, τα χθεσινά κρούσματα στο λεκανοπέδιο δεν άφηναν πολλά περιθώρια ελιγμών στους ειδικούς, αφού από τα 716 συνολικά νέα περιστατικά, στην περιφέρεια Αττικής καταγράφηκαν τα εξής:

· 39 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

· 52 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

· 53 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

· 13 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

· 71 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

· 28 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

Αντίμετρα για τα Λύκεια

Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των Λυκείων σε όλη τη χώρα από την ερχόμενη Δευτέρα -και σε ένα τόσο επιβαρυμένο επιδημιολογικά περιβάλλον- δημιουργεί δεύτερες σκέψεις σε σειρά ειδικών, οι οποίοι με τη σειρά τους ζητούν αντίμετρα, προκειμένου να ισοσκελιστεί η όποια επιβάρυνση σε νέα κρούσματα μέσα από το «πάγωμα» άλλων δραστηριοτήτων, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την κινητικότητα στην κοινότητα.

«Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν γυμνάσια-λύκεια τουλάχιστον Αττική αλλά αν η Αττική μπει στο κόκκινο δεν θα ανοίξουν, όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας» σημείωσε ο καθηγητής Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Με κριτήριο, μάλιστα, την ψυχολογική παράμετρο από την επιστροφή των μαθητών στα Λύκεια, μια τέτοια απόφαση δεν αποκλείεται να συνοδευθεί από βήματα πίσω στο λιανεμπόριο σε πανελλαδική βάση, όπως την καθολική λειτουργία της αγοράς με click away, σε αντιδιαστολή με το σύστημα click in shop που λειτουργεί σήμερα.

Ως εναλλακτικό σενάριο εξετάζεται και η διεύρυνση του ωραρίου απαγόρευσης της κυκλοφορίας, παράλληλα με τη διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων.

Υπαρκτό επίσης είναι το ενδεχόμενο να παραταθεί κατά μία εβδομάδα ακόμη η αναστολή λειτουργίας Γυμνασίων και Λυκείων, δηλαδή μέχρι τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, ώστε οι επιστήμονες να έχουν στη διάθεσή τους τα πρώτα δεδομένα από το λιανεμπόριο, ενώ στο τραπέζι των επιστημονικών συσκέψεων έχει πέσει και η επαναφορά στις τάξεις μόνο για τη Γ’ Λυκείου.

Στα θρανία από τον Μάρτιο

Κατατεθειμένη δημόσια είναι η άποψη του Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος πρότεινε την μετάθεση της επανεκκίνησης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τον Μάρτιο.

Ο ίδιος επισήμανε ακόμη πως θα ήταν ασφαλέστερο τα Γυμνάσια και τα Λύκεια να λειτουργήσουν διά ζώσης ακόμα και τον Απρίλιο, αφού η κορύφωση της πανδημίας τοποθετείται στον μήνα Μάρτιο, τη στιγμή που «αναπόφευκτο» χαρακτηρίζουν το τρίτο κύμα της πανδημίας (το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο) ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες, όπως ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος και ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.