Το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος προχώρησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας εμπλέκονται σε υποθέσεις εκρήξεων, εμπρησμών, σωματικών βλαβών, απόπειρας ανθρωποκτονίας και παράβαση των νόμων περί όπλων και ναρκωτικών.
Για τον τερματισμό της δράσης τους πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί συντονισμένη επιχείρηση από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, σε συνεργασία με τις επιχειρησιακές ομάδες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης του Οργανωμένου Εγκλήματος, σε διάφορες περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής, στον Μαραθώνα και στο Παγκράτι.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 25 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ στη δικογραφία που σχηματίσθηκε, επιπλέον περιλαμβάνονται το ηγετικό μέλος, το οποίο είναι ήδη έγκλειστο σε κατάστημα κράτησης και ακόμα 14 μέλη, η πλειονότητα των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί, που -κατά περίπτωση- κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση, εμπρησμό, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, απόπειρα ανθρωποκτονίας, αρπαγή και παραβάσεις των νόμων περί όπλων και ναρκωτικών.
Παράλληλα, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 39 άτομα, η πλειονότητα των οποίων κατηγορούνται για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, από την έρευνα και μέσω της αξιοποίησης του συνόλου του συλλεχθέντος προανακριτικού υλικού και των εργαστηριακών εξετάσεων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2023, είχαν δομημένη και διαρκή δράση επιδιώκοντας τη διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών σε διάφορες περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής, ενώ ο σκληρός πυρήνας αυτής, προχωρούσε και σε “κατά παραγγελία” τοποθέτηση Αυτοσχέδιων Εμπρηστικών Εκρηκτικών Μηχανισμών, εμπρησμούς, απόπειρα ανθρωποκτονίας, αρπαγή σε άτομα και άλλα σοβαρά αδικήματα.
Ο τρόπος δράσης της συμμορίας
Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi), τον αρχηγικό ρόλο της οργάνωσης είχε 44χρονος (όλα τα μέλη της Οργάνωσης τον αποκαλούσαν ως “Θείο” ή “Μόντι”), ήδη έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης της χώρας (Διαβατά), ο οποίος μαζί με 2 ακόμη μέλη, με ρόλο υπαρχηγού, είχαν αναλάβει εξ ολοκλήρου την ομαλή λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης, τόσο στο διαχειριστικό όσο και στο εκτελεστικό κομμάτι.
Μάλιστα, χαρακτηριστικά, οι δύο υπαρχηγοί καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης τους ανέφεραν ότι λειτουργούσαν για λογαριασμό του “Θείου” ή “Μόντι”.
Για να πετύχουν τον σκοπό τους, η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε σε δύο υποομάδες, με επιμέρους δομή και δράση.
Η πρώτη υποομάδα αποτελούσε τον “σκληρό πυρήνα” της οργάνωσης, αναλαμβάνοντας τόσο τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, όσο και την τέλεση σοβαρών κακουργημάτων από τα οποία προέκυψε ουσιαστικός κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές και προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές.
Στη δεύτερη υποομάδα τα μέλη της ήταν χαμηλότερα στην ιεραρχία και δραστηριοποιούνταν αποκλειστικά και καθημερινά στη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών, σε διάφορες περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής και συγκεκριμένα σε Γλυφάδα, Αργυρούπολη, Ελληνικό, Βούλα, Βουλιαγμένη, Βάρη, Άλιμο, Ηλιούπολη, Κορωπί, Λαγονήσι και Ανάβυσσο.
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται από την Αστυνομία, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης τους λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα αντιπαρακολούθησης, αποφεύγοντας να κατονομάζονται μεταξύ τους, μιλώντας αόριστα και συνθηματικά, με κωδικοποιημένες εκφράσεις και λέξεις, ενώ προτιμούσαν τις δια ζώσης συναντήσεις.
Από τη συνδυαστική μελέτη του προανακριτικού υλικού, πέραν της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, διαπιστώθηκε ότι από την εγκληματική οργάνωση με τη συμμετοχή -κατά περίπτωση- μελών της, διαπράχθηκαν:
– εμπρηστική επίθεση σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το Νοέμβριο του 2023 στο Μαρούσι,
– τοποθέτηση αυτοσχέδιου εκρηκτικού εμπρηστικού μηχανισμού, τον Ιούνιο του 2024, σε είσοδο πολυκατοικίας στο Περιστέρι,
– αρπαγή και πρόκληση σωματικών βλαβών ατόμου, τον Αύγουστο του 2024, για χρηματική οφειλή του,
– απειλές σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τον Αύγουστο του 2024,
– τοποθέτηση αυτοσχέδιου εκρηκτικού εμπρηστικού μηχανισμού, τον Αύγουστο του 2024, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Αργυρούπολη και
– στην απόπειρα ανθρωποκτονίας με πυροβόλο όπλο και μαχαίρι σε βάρος 2 ατόμων, το Οκτώβριο του 2024 στη Νέα Σμύρνη.
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
– 154.915 ευρώ,
– 1 κιλό κοκαΐνη,
– 32.600 γραμμάρια κάνναβης, 50 χάπια Ecstasy, 640 γραμμάρια MDMA,
– 16 ζυγαριές και 23 τρίφτες,
– 5 πιστόλια και επτά γεμιστήρες πιστολιού,
– 2 αεροβόλα με γεμιστήρες,
– αλεξίσφαιρο γιλέκο,
– γεμιστήρα πολεμικού όπλου με είκοσι εννέα φυσίγγια,
– ζώνη εξάρτυσης φυσιγγίων,
– 17 μαχαίρια,
– σιδερογροθιά,
– μεταλλική ράβδος,
– 12 αυτοκίνητα και 9 μοτοσυκλέτες,
– πλήθος από νάιλον συσκευασίες,
– 18 κροτίδες, 37 καπνογόνα, 62 πυροτεχνήματα – βεγγαλικά,
– 6 φωτοβολίδες και πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων,
– 3 εκτοξευτήρες αθυρμάτων,
– πλήθος αναβολικών,
– πλήθος κινητών και καρτών sim,
– διάφορα ψηφιακά μέσα αποθήκευσης δεδομένων,
– 3 ρολόγια μεγάλης αξίας,
– laptop,
– 110 λίρες Αγγλίας,
– αστυνομικό πηλήκιο και
– 13 σπρέι χρώματος.
Οι συλληφθέντες, οι οποίοι έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως το εύρος της εγκληματικής δράσης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης.
Οι κωδικές ονομασίες για τα ναρκωτικά
Κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες, δεν μιλούσαν ανοιχτά για τις παράνομες δραστηριότητές τους, απέφευγαν να αναφέρονται στα ονόματα και τις ποσότητες των ναρκωτικών ουσιών.
Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις, ενώ πολλές φορές πραγματοποιούσαν αναγραμματισμούς των λέξεων.
Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούσαν λέξεις όπως:
– Για την κατεργασμένη κάνναβη: “σοκολάτα”, “choco”, “τσόκο”.
– Για την ακατέργαστη κάνναβη: “μπάφος”, “μαύρο”, “τσιγάρο”, “τσάι”, “τσάγια”, “δεκάλεπτο”, “εικοσάρικο”, “βρωμά”, “παπάδες”, “κους”, “πράσινο”, “ίντιγκα”, “ντούρου”, “καπνό”, “παπάδι”, “φούντα”, “Μαρμπέλα”, “κάλι”, “αράπη”, “Fruit punch”, “disco inferno”, “αμερικάνικο”, “ξένο”, “platinum”, “dantes inferno”.
– Για την κοκαΐνη: “Περού”, “ρουπέ”, “μάνγκο”, “άσπρο”, “άσπρα”, “σπρο”, “κο”, “αλεύρι”, “μισό”, “μισάκι”, “σόμι”, “κόκα”, “χιόνι”, “κόλο”, “κόκο”, “μπύρα”, “το γρήγορο”, “κάμελ”, “καμίλ”, “σκορπιός”, “αλογάκι”, “Κάπα”, “Νι”, “Άλφα”.
– Για τη ναρκωτική ουσία ecstasy-mdma: “εμ-ντι”, “μουντού”, “mdma”, “χάπια έψιλον”, “μωβ”, “pop smoke”, “tik-tok”, “μαντάμ”.
– Για διάφορες ναρκωτικές ουσίες: “χάπια”, “πιαχά”, “κουμπιά”, “κουκουβάγια”, “μπλουζάκι άσπρο”, “μπλουζάκι μαύρο”, “καρατέκα”, “Μι”, “Sun Valley”, “μαύρα”, “καφέ”, “γκρι”, “μπλε”, “γλυκά”, “πράγματα”, “Μ29”.
Επίσης, ανέφεραν λέξεις που προσδιορίζουν ποσότητα και είδος ναρκωτικού: “g” που είναι τα γραμμάρια, φέρε μου “ένα”, “δύο”, “τρία” εννοούσαν ένα, δύο, τρία γραμμάρια ναρκωτικών ουσιών κ.λπ., “μισό” ή “σόμι” το μισό γραμμάριο κοκαΐνης.
Όταν πελάτες/χρήστες τους ζητούσαν ναρκωτικές ουσίες, ανάλογα με την ουσία που ζητούσαν, ανέφεραν χαρακτηριστικά στα μέλη της οργάνωσης “να αράξουμε ένα δεκάλεπτο”, “να αράξουμε ένα εικοσάλεπτο”, “φέρε δύο καφεδάκια”, “ένα σκέτο”, ενώ όταν αναφέρονταν σε γραμμάρια ή δόσεις ζητούσαν “ένα μονό”, “δύο μονά”, “ένα διπλό” κ.ο.κ., “δεκάρικο ή δέκα ευρώ” για ποσότητα κάνναβης αντί του χρηματικού ποσού των 10 ευρώ, “εικοσάρικο” ποσότητα κάνναβης αντί του χρηματικού ποσού των είκοσι 20 ευρώ.
Συχνά τα μέλη της οργάνωσης όταν αναφέρονταν σε διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών χρησιμοποιούσαν λέξεις όπως “πάσα”, “σαπά”, “πασούλα”, “δουλειά” ενώ όταν αναφέρονταν σε συνολική αξία πωλούμενης ναρκωτικής ουσίας έλεγαν “έκανα εκατό”, εννοώντας πως πραγματοποίησαν συναλλαγές συνολικής αξίας 100 ευρώ.
Ακόμα, μεταξύ τους τα μέλη όταν αναφέρονταν σε εκατό γραμμάρια ναρκωτικής ουσίας συχνά το αποκαλούσαν ως “κατοστάμπαλο”, ενώ όταν ήθελαν να αναφερθούν σε ποσότητα ενός κιλού την ανέφεραν και ως “λόκι”. Όταν ήθελαν να προβούν σε αγορά/προμήθεια μεγάλης ποσότητας ναρκωτικής ουσίας το αποκαλούσαν ως “book”.
Επιπλέον, για τη διακίνηση των ανωτέρω ναρκωτικών ουσιών χρησιμοποιούσαν πλαστικές ζελατίνες που ασφάλιζαν με πλαστικό φερμουάρ (zip), τις οποίες χαρακτηριστικά αποκαλούσαν “ζέλες”.
Τις ζυγαριές ακριβείας που χρησιμοποιούσαν συχνά τις αποκαλούσαν ως “ζήτα” ή “ζύγι” ή “ζυ”. Αναφερόμενοι στην ποιότητα, τόσο για την ναρκωτική ουσία κάνναβη, όσο και για την ναρκωτική ουσία κοκαΐνη, συχνά κομμάτια τα οποία δεν είχαν συμπαγή μάζα τα αποκαλούσαν “τρίμματα”.
Για τα χρηματικά ποσά ανέφεραν λέξεις όπως “τριαντάρι”, εννοώντας ποσότητα ναρκωτικών ουσιών αξίας 30 ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών όταν αναφέρονταν σε χρήματα τα αποκαλούσαν συχνά ως “χαρτιά” ή “φταλέ”. Υπήρχαν περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών ουσιών χωρίς την άμεση εξόφληση του τιμήματος. Σε αυτή την περίπτωση τα μέλη της οργάνωσης έλεγαν χαρακτηριστικά πως έδωσαν τις ναρκωτικές ουσίες “αέρα”, ενώ αν η διακίνηση γινόταν με άμεση εξόφληση του τιμήματος το ανέφεραν ως “χεράτα”.
Ενδεικτικά οι τιμές πώλησης σε σχέση με τις ποσότητες, για τις ναρκωτικές ουσίες που εμπορεύονταν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν οι εξής: Για την ναρκωτική ουσία κάνναβης τα 0,95-0,96 γρ. πωλούνταν έναντι του χρηματικού ποσού των 8 έως 12 ευρώ.
Για τη ναρκωτική ουσία κοκαΐνη το “μισό” όπως το αποκαλούσαν περιείχε 0,4 γρ. και πωλούνταν έναντι του χρηματικού ποσού των 25 έως 30 ευρώ, ενώ αντίστοιχα τα 0,9 γραμμάρια έναντι του χρηματικού ποσού των 50 έως 60 ευρώ. Ωστόσο, στις ανωτέρω τιμές υπήρχαν διακυμάνσεις ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, την ποσότητα, τη συχνότητα αγοράς από τον εκάστοτε πελάτη, καθώς και τις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ πωλητή-αγοραστή.