-->
05.08.2021

Κύπρος: Επικοινωνία Χριστοδουλίδη με τους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ και Ισραήλ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, είχε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον οποίο συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις.

Εξάλλου αναφερόμενος στην χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Κύπρου, Άντονι Μπλίνκεν και Νίκο Χριστοδουλίδη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νέντ Πράις δήλωσε ότι επιβεβαίωσαν την αμοιβαία δέσμευσή τους για εμβάθυνση της ισχυρής διμερούς σχέσης ΗΠΑ – Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν για τη σημασία της προώθησης της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της περιφερειακής συνεργασίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφωνιών», αναφέρει στη γραπτή του δήλωση ο Νεντ Πράις.

Πρόσθεσε πως ο Άντονι Μπλίνκεν δεσμεύτηκε «για την συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ στις κυπριακής ηγεσίας προσπάθειες υπό την διευκόλυνση του ΟΗΕ για επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία προς όφελος όλων των Κυπρίων, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν και τις δύο πλευρές να επιδείξουν την απαραίτητη διαφάνεια, ευελιξία και συμβιβασμό για να εξεύρουν κοινό έδαφος ώστε να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για διευθέτηση του κυπριακού».

Παράλληλα, ο κ. Μπλίνκεν εξέφρασε την υποστήριξή του για τον διπλωματικό μηχανισμό 3 + 1, ο οποίος περιλαμβάνει την Κυπριακή Δημοκρατία, την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τέλος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της επιβλαβούς επιρροής της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή.

Τέλος, σύμφωνα με σημερινή ανάρτηση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, ο κ. Χριστοδουλίδης παρέθεσε χθες γεύμα ιφτάρ σε Πρέσβεις χωρών όπου εορτάζεται το ραμαζάνι, καθώς το ετήσιο ιφτάρ δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί φέτος λόγω της πανδημίας. «Σεβασμός προς όλες τις θρησκευτικές παραδόσεις που είναι βαθιά ριζωμένες στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου», καταλήγει η ανάρτηση.Διαβάστε επίσης