-->
17.04.2024

Κύπρος: Ρεκόρ με 14 υποψηφίους Προέδρους της Δημοκρατίας

Η Κύπρος μπαίνει από σήμερα και επισήμως στη τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου. Οι υποψήφιοι Πρόεδροι υποβάλλουν τις υποψηφιότητες τους, έχοντας ήδη αποσυρθεί από τη κούρσα τέσσερα άτομα που είχαν επιδείξει ενδιαφέρον.

Οι υποψήφιοι, όπως ανακοινώθηκε επίσημα θα είναι 14 και ο αριθμός ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ των εκλογών του 2013 όταν υποβλήθηκαν τότε 11 υποψηφιότητες. Στις εκλογές του 2018 υποψηφιότητα υπέβαλαν 9 άτομα.

Πέραν από τους τρεις κύριους υποψήφιους, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι γνωστή η υποψηφιότητα των Χρίστου Χρίστου του ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου), Αχιλλέα Δημητριάδη, Γιώργου Κολοκασίδη και Κωνσταντίνου Χριστοφίδη.

Υποψηφιότητα σήμερα υποβάλλουν επίσης οι Ανδρέας Ευστρατίου (για 8η φορά), Λουκάς Σταύρου, Τσελεστίνα Ντε Πέτρο, Ανδρόνικος Ζερβίδης, Αλέξιος Σαββίδης, Χαράλαμπος Αριστοτέλους και Ιουλία Χόβρινα Κομνηνός.

Δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους, δεν έχουν καταδικασθεί για αδίκημα ατιμωτικό ή ηθικής αισχρότητας ή δεν έχουν στερηθεί της εκλογιμότητας μετά από απόφαση του δικαστηρίου λόγω εκλογικού αδικήματος, δεν πάσχουν από διανοητική νόσο που τους καθιστά ανίκανους να ασκήσουν τα καθήκοντα του Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν έχουν υπηρετήσει συνεχόμενα στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τις αμέσως δύο προηγούμενες θητείες.

Τα έγγραφα υποβολής υποψηφιότητας υπογράφονται από τον υποψήφιο και έναν εκλογέα, ο οποίος τον προτείνει, καθώς επίσης και από 100 εκλογείς, οι οποίοι υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του.

Κάθε υποψήφιος καταβάλλει παράβολο €2.000, το οποίο επιστρέφεται αν ο υποψήφιος λάβει 3% του συνόλου των έγκυρων ψήφων.

Στις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ηλικίας 18 χρονών και άνω, που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στην Κύπρο και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο.

Σε περίπου 561.000 ανέρχονται οι ψηφοφόροι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ενόψει των προεδρικών εκλογών.Διαβάστε επίσης