Σαν σήμερα, 28 χρόνια πριν, ο Σολωμός Σολωμού έπεφτε νεκρός από τουρκικά πυρά. Μία επέτειο που ο Φειδίας Παναγιώτου αγνόησε επιδεικτικά.
Σάλο έχει προκαλέσει στο διαδίκτυο ένα βίντεο που ανέβασε ο Ελληνοκύπριος Ευρωβουλευτής και youtuber Φειδίας Παναγιώτου και τα όσα ακούγεται να λέει για την Κύπρο, μαζί με έναν Τουρκοκύπριο influencer, τον Ibrahim Beycanli γνωστό ως Urban_Cypriot.
Στο βίντεο, εμφανίζονται να συναντιούνται οι δυο τους και να μιλούν για την Κύπρο. Μεταξύ άλλων, ο Φειδίας Παναγιώτου, ακούγεται να λέει στον Τουρκοκύπριο influencer: «Σε αυτή την πλευρά, μου δίδαξαν τη μισή ιστορία και με έχουν χειραγωγήσει να σε μισώ και εγώ».
Το βίντεο που ανήρτησε ο Φειδίας
Πολλοί θυμήθηκαν μάλιστα, ότι σήμερα (14/8/24) που ανέβηκε το συγκεκριμένο βίντεο, είναι η μέρα που το 1996 δολοφονήθηκε ο Σολωμός Σολωμού από Τούρκο έποικο υπουργό του ψευδοκράτους, την ημέρα της κηδείας του δολοφονηθέντος εξαδέρφου του Τάσου Ισαάκ στην Κύπρο. Μία ημέρα μνήμης, της κατάληψης της Αμμοχώστου.
Κάποιοι χαρακτηρίζουν τον ευρωβουλευτή «επικίνδυνο» για την Κύπρο, ενώ αρκετοί άλλοι τον… «στολίζουν» με «γαλλικά».
Σολωμός Σολωμού: «Εγώ θα κατεβάσω τη σημαία» – 28 χρόνια από την άνανδρη δολοφονία του
Ως «δεύτερη εισβολή του Αττίλα» έχει μείνει στην ιστορία η 14ή Αυγούστου, ημέρα που δολοφονήθηκε ο Σολωμός Σολωμού, από τις κατοχικές δυνάμεις της Κύπρου.
Ήταν η κηδεία του ξαδέλφου του, Τάσου Ισαάκ, όταν ομάδα Ελληνοκυπρίων διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το οδόφραγμα της Δερύνειας, για να εναποθέσει λουλούδια και στεφάνια στον τόπο του εγκλήματος. Η συναισθηματική φόρτιση που υπήρχε και η επανεμφάνιση των Γκρίζων Λύκων ήταν αρκετές για να μετατρέψουν το σημείο σε νέο πεδίο μάχης.
Επεισόδια και πετροβολισμοί προκλήθηκαν στο σημείο, ενώ ο 26χρονος Σολωμός Σολωμού κατάφερε να ξεφύγει από τους Κυανόκρανους του ΟΗΕ και μπήκε στην Νεκρή Ζώνη. Οι διαδηλωτές πίσω του του φώναζαν όμως εκείνος κινήθηκε προς τον ιστό της τουρκικής σημαίας, αποφασισμένος να την κατεβάσει.
Ήταν σκαρφαλωμένος πάνω στο κοντάρι όταν οι Τούρκοι ελεύθεροι σκοπευτές τον πυροβόλησαν εν ψυχρώ από το απέναντι φυλάκιο. Η εικόνα του, με το τσιγάρο στο στόμα, να πέφτει στο έδαφος χαράκτηκε στις μνήμες όλων. Η σφαίρα τον είχε πετύχει στο λαιμό και ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.
Οι Τούρκοι συνέχισαν να πυροβολούν προς το μέρος των διαδηλωτών, προκαλώντας τραυματισμούς στους ίδιους και σε κυανόκρανους.
Η κηδεία έγινε παρουσία πλήθους κόσμου, στις 16 Αυγούστου του 1996, στο Παραλίμνι, ενώ μνημόσυνα στη μνήμη του ίδιου και του Τάσου Ισαάκ, γίνονται κάθε χρόνο, με το ίδιο πλήθος να ακολουθεί και να αυξάνεται.
Οι δράστες της δολοφονίες εντοπίστηκαν και εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης. Επρόκειτο για πέντε δράστες, τον λεγόμενο «Υπουργός Γεωργίας» του ψευδοκράτους Κενάν Ακίν, τον Αττίλα Σαβ «Αρχηγό Αστυνομία», τον Αντιστράτηγο Χασάν Κουντακσί, τον Διοικητής των Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων/Διοικητή της 28ης Μεραρχίας, Υποστράτηγο Μεχμέτ Καρλί και τον Ανώτερο Υπαστυνόμο των Ειδικών Δυνάμεων Ερτάλ Εμανέτ. Και για τους πέντε εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης και «καταζητούνται» από την Interpol.
Το τηλεοπτικό υλικό που εξασφαλίσθηκε χρησιμοποιήθηκε για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας.