Αυξημένους πόρους για μεταναστευτικό και φυσικές καταστροφές διεκδικεί η Ελλάδα, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε παράλληλα ότι η Σύνοδος καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις στο ζήτημα της διεύρυνσης, διαμηνύοντας πως η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες της Ευρώπης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.
Λύση – πακέτο ζητά ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής, δηλαδή επιπλέον ευρωπαϊκούς πόρους για το μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές, το οποίο θα εγκριθεί παράλληλα με τη χρηματοδοτική βοήθεια στην Ουκρανία. Πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής η Πέμπτη (14/12) και στο επίκεντρο βρέθηκε το κρίσιμο θέμα της αναθεώρησης του δημοσιονομικού πλαισίου με ορίζοντα το 2027, δηλαδή για τα επόμενα 4 χρόνια, με την ελληνική πλευρά να θεωρεί ισορροπημένη τη νέα πρόταση, να δοθούν δηλαδή επιπλέον 2 δισ. «φρέσκο» χρήμα για το μεταναστευτικό και 1,5 δισ. για τις φυσικές καταστροφές.
Στην παρέμβασή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη νέα πρόταση, παρότι έχει μειωθεί το γενικότερο επίπεδο φιλοδοξίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι για την Ελλάδα, χώρα πρώτης γραμμής και εξωτερικό σύνορο για την Ε.Ε., οι πόροι για τη μετανάστευση αποτελούν προτεραιότητα και τα ποσά που έχουν προστεθεί είναι το ελάχιστο που μπορεί να αποδεχθεί.
Για το θέμα της διεύρυνσης, η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ ως στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. και ως επένδυση στο μέλλον υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Συντάσσεται με την πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, προκειμένου να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας.