Search
Close this search box.
Search

Κυριάκος Μητσοτάκης – Άντονι Μπλίνκεν: Ξεκλειδώνουν τα F-35 – Ικανοποίηση στην Αθήνα για τη συνάντηση

Πριν 1 έτος

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στην οικία του στα Χανιά τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Antony Blinken.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Blinken ακολούθησε συνάντηση εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελληνοαμερικανικές συνομιλίες στο οικογενειακό σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά ήταν από τις λίγες φορές που δεν επικεντρώθηκαν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά κάλυψαν σφαιρικά τα ευρύτερα περιφερειακά θέματα και τις κρίσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή και επικεντρώθηκαν στην συνεργασία των δυο χωρών για την αντιμετώπιση τους. Στο πλαίσιο αυτό ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ευχαρίστησε την Ελλάδα τόσο για την στάση της στην Γάζα και στην προσφορά της για διευκόλυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και για την ετοιμότητα της να συμμετάσχει στην αποστολή Prosperity Guardian για την διασφάλιση της ασφαλούς και ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Για το θέμα αυτό έκανε ειδική αναφορά ο Άντονι Μπλίνκεν και στις δηλώσεις του στο αεροδρόμιο πριν αναχωρήσει από την Κρήτη καθώς θεωρείται σημαντικό να συμμετέχει η Ελλάδα στην αποστολή ως χώρα με έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους και ενώ μάλιστα άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε. έχουν εκφράσει απροθυμία για να συμμετάσχουν.

Όμως για την Ελλάδα είναι σημαντικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι πολύ σύντομα θα προχωρήσει η προωθηση στο Κογκρέσο της συμφωνίας πώλησης των F-35 στην Ελλάδα ανεξαρτήτως άλλων εξελίξεων κάτι που αξιολογείται θετικά από την Αθήνα καθώς έστω και εμμέσως η συμφωνία αυτή έχει συνδεθεί με την αντίστοιχη συμφωνία για πώληση και αναβάθμιση F-16 στην Τουρκία. Κάτι που ουσιαστικά έθετε σε ομηρία την αγορά από την χώρα μας αμερικανικών εξοπλισμών από τις διαθέσεις της Τουρκίας.

Αυτό θα αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της νέας προσέγγισης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων ώστε να απομακρυνθούν από ένα πλαίσιο τριγωνικών εξαρτημένων σχέσεων Ουάσιγκτον-Αθήνας-Άγκυρας και να προχωρήσουν με αυτόνομο προσανατολισμό.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Επιβεβαιώθηκε ότι στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου τους θα υπάρξουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός και ο κ. Blinken αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και για τους κινδύνους επέκτασης της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και υπογράμμισε ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, στη βάση της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Antony Blinken αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή.

Συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η Ειδική Σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Στις καθιερωμένες δηλώσεις μπροστά στις κάμερες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που υπήρξαν ποτέ, κάτι το οποίο βρήκε σύμφωνο και τον κ. Μπλίνκεν.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε πως οι ΗΠΑ είναι ευγνώμονες στην Ελλάδα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στήριξη και τη συνεργασία σε καίρια ζητήματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και στη Γάζα.

«Με ευχαρίστηση σας υποδέχομαι εδώ στον κόλπο της Σούδας σε ένα μέρος που συμβολίζει ο βάθος της στρατηγικής μας συνεργασίας. Είναι μεγάλη η χαρά μου που σας υποδέχομαι σε ένα μέρος σαν κι αυτό σε μια στιγμή που οι διμερείς μας σχέσεις είναι καλύτερες από ποτέ. Είναι δύσκολοι καιροί, γεμάτοι προκλήσεις για την περιοχή και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας να σταθούμε δίπλα δίπλα και να εργαστούμε όχι μόνο για τη στρατηγική μας συνεργασία ως σύμμαχοι αλλά και για να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψει στην ταραγμένη περιοχή μας. Και πάλι είναι χαρά μου να σας υποδέχομαι εδώ», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για εμένα επαγγελματικά και προσωπικά και σημαίνει πολλά για μένα η υποδοχή στο σπίτι σας και σας ευχαριστώ πολύ. Έχω πολλούς Έλληνες φίλους στις ΗΠΑ που ξέρουν τι σημαίνει φιλοξενία. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας για τη σχέση των δυο χωρών. Κάνω αυτή τη δουλειά 30 χρόνια και έχω πει στον κ. Τσούνη και δεν θυμάμαι άλλη εποχή που η φιλία και οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ να ήταν πιο ισχυρές και αυτό οφείλεται στην καλή σχέση των δυο λαών αλλά και στην ηγεσία που έχετε επιδείξει. Είμαστε ευγνώμονες γι αυτό. Είμαστε μπροστά στις πιο δύσκολες προκλήσεις αλλά είμαστε ενωμένοι είτε για ον πόλεμο στη Μέση Ανατολή είτε στη Γάζα μας δίνει δύναμη για το μέλλον. Γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ και θέλω να ακούσω την άποψή σας και η συνεργασία και η συμμαχία σας σημαίνουν πολλά για τις ΗΠΑ».

Παρών στην Κρήτη, πέραν των συνεργατών του Αμερικανού υπουργού, είναι και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζωρτζ Τσούνης που συναντήθηκε προχθές γι’ αυτόν τον λόγο με τον κ. Γεραπετρίτη.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με Ερντογάν-Φιντάν

Νωρίτερα, σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε πρώτα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και λίγο αργότερα έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνάντηση στο μέγαρο Vahdettin παρευρίσκονταν εκτός του Χακάν Φιντάν, ο διευθυντής της ΜΙΤ, Ιμπραήμ Καλίν αλλά και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζέφρι Φλέικ.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στο Twitter, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στη συνάντηση που είχαν συζήτησαν για τον πόλεμο και την ανθρωπιστική ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, την πρόοδο της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ καθώς και διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έφτασε αργά το απόγευμα της Παρασκευής στην Τουρκία, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε χώρες της Μέσης Ανατολής και την Ελλάδα.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.